Nem olyan lesz, mint eddig, de megtartják a világ egyik legnagyobb technológiai kiállítását

IFA in Berlin - International Electronics And Innovation Fair  Germany ECONOMY international news consumer goods IFA in Berlin International Electronics And Innovation Fair Business and Finance Computing Information Technology SCIENCE AND TECHNOLOGY perso
A man with VR goggles at TCL boot during the international electronics and innovation fair IFA in Berlin on September 10, 2019. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Minden évben hagyományosan az ősz első napjaiban rendezik meg a világ egyik legjelentősebb technológiai szakvásárát Berlinben, amelyen presztízs megjelenni, és ahol a nagy piaci résztvevők be tudják mutatni karácsonyi szezonra szánt fontos újdonságaikat a nagy tömegeknek, illetve a piaci partnereknek. Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy mindig több százezren látogatnak ki rá a világ minden részéről, emellett Európából, Amerikából és Ázsiából érkező ezernyi cég mutatja meg magát az érdeklődőknek, sokszor gigantikus méretű, rendkívül látványos standokon.
Vágólapra másolva!

Az idei koronavírus-járvány azonban erre az iparágra, és az ilyen, illetve ehhez hasonló expókra is nagy hatással van. A legtöbb kiállítást egyszerűen törölték, de az IFA szervezői úgy döntöttek a partnereik nyomására, akiknek egyszerűen létfontosságú, hogy szervezett keretek között mutathassák be fejlesztéseiket, illetve találkozhassanak már meglévő, és reménybeli üzletfeleikkel, hogy más formában, de 2020-ban sem marad el a rendezvény.

Lesz IFA

A rendezvényt tehát megtartják, a tervezett helyszínen, de a korábbinál rövidebb időtartammal. Így idén csupán háromnapos lesz az esemény, és egészen pontosan 2020. szeptember harmadikától ötödikéig tart majd. A szigorú előírások miatt egy nagy komplex esemény helyett több kisebb, szeparált rendezvényt tartanak. Ezek mindegyikére szigorúan limitált a létszám, és csak előzetes regisztráció, vagy meghívás után lehet bejutni.

A járvány ellenére az IFA-kiállítást idén is megrendezik Forrás: IFA

Minden évben sokan zarándokolnak ki az IFA-ra, de idén ezt tehát csak úgy tehetik meg, ha előzetesen "foglalnak helyet". Az alrendezvények között lesznek azok a hivatalos sajtótájékoztatók és termékbemutatók, amelyeket a tervek szerint professzionális stáb közvetít majd, így ezeket a világ minden tájáról követni lehet majd. Az eddigi tapasztalataink alapján ezek a prezentációk egyrészt nagyon érdekesek, látványosak, sokszor különféle show-elemekkel dobják fel őket. Nem hosszúak, egy-egy cégre maximum egy óra jut, és mindenki iszonyatosan törekszik majd arra, hogy jól használja ki a rá jutó időt.

Emiatt aztán, akit érdekel a technológia világa, tehát a mobiltelefonok, szórakoztatóelektronikai berendezések, számítástechnikai termékek és háztartási gépek, bele tud nézni a közvetítésekbe, illetve érdemes követni itt, az Origón is a beszámolókat, minden fontos hírt megírunk majd.

Milyen cégek lesznek?

Az elmúlt egy évtizedben többezernyi kiállítócég vett részt az eseményen. Idén a nagy többségükről le kell mondani sajnos. Egy részük nem is tudott volna eljutni Berlinbe a korlátozások miatt, jó néhánynak pedig egyszerűen nem tudtak helyet szorítani a sűrű programban.

Mindenesetre így is jelen lesz rengeteg nagy név ezen a speciális IFA-n.

Többek között bemutatja újdonságait, speciális szolgáltatásait és ismerteti stratégiáját az LG, a Huawei, a Honor, a De'longhi, a Haier, a Miele, a Bosch-Siemens, a Realme, a Honor, a Qualcomm, hogy csak néhány tényleg meghatározó konszernt említsünk.

Olyan cégek ezek, amelyek a maguk szegmensében nem követik, hanem diktálják a trendeket, szóval ezer százalék, hogy rengeteg érdekes innovatív megoldást jelentenek majd be.

Forrás: IFA

Emellett rajtuk kívül még egy külön szekcióban rengeteg fiatal, de feltörekvő startup vállalkozás mutatja meg majd magát ily módon a nagyvilág előtt. Ezek jellemzően kicsi cégek, de ők azok, akik formálhatják a jövőt. Lehet, hogy közülük emelkedik majd ki az új Facebook, Acer vagy OnePlus, szóval biztos rengeteg érdekességet tartogat majd ez a szekció is. Ilyen startupként indult a fizetési szolgáltatásokat kínáló Paypal, a személyszállításra szakosodott Lyft és Uber és a szálláskiadást forradalmasító Airbnb is.

A business az business

Természetesen az IFA 2020 rendezvénynek is lesz egy olyan szekciója, ahol a hangsúly az üzletek megkötésén, tárgyalásokon van. Az ilyen típusú eseményeken számos fontos történés a színfalak mögött zajlik. Sőt, azt sem túlzás kijelenteni, hogy mindez legalább akkora jelentőséggel bír, mint az új technológiák vagy termékek bemutatása.

A jövő?

Az idei speciális, rövidebb és kisebb IFA a szervezők tervei szerint csupán egyszeri alkalomra szól. Ha minden jól alakul, akkor jövőre már a korábbiakhoz hasonló méretű területen, ugyanannyi kiállítóval, több százezernyi látogatóval kerül sor erre a hatalmas expóra, amelyen egyébként a magyar cégek is állandó résztvevőnek számítanak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!