Fenyegető e-maileket kapnak a torrenteket letöltöttek.

Óriási botrány tört ki a világ második legnagyobb torrentoldala körül: a filmekre szakosodott YTS aktívan együttműködik egy Hawaii-n székelő ügyvédi irodával, átadja számára az olyan egyesült államokbeli, regisztrált felhasználóinak az adatait, akik potenciálisan letöltötték az általa képviselt stúdiók filmjeit.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

Az átadott információk alatt a letöltött torrentfájl nevét, a letöltésének idejét, továbbá a felhasználó IP-címét és e-mail-címét kell érteni. Az adatok használatával az ügyvédi iroda fenyegető e-maileket küldözget a torrentezőknek, hogy azok fizessenek ki olyan ezer dollár körüli összeget, különben

pert kaphatnak a nyakukba.

Az együttműködés legjobb tudomásunk szerint hallatlan, és minden bizonnyal egy megállapodás része a torrentoldal Senthal Vijay Segaran nevű üzemeltetője és az őt évekkel ezelőtt beperelt ügyvédi iroda között: ha átadja a felhasználói adatokat, akkor nem vegzálják a kalózoldal üzemeltetése miatt.

A felhasználóknak küldött fenyegető e-mailek jogi szempontból nem szilárdak, hiszen az YTS által átadott információkból csupán az derül ki, hogy a kérdéses felhasználók letöltöttek bizonyos torrentfájlokat, ami önmagában teljesen legális.

Azt nem bizonyítják, hogy ezután a fájl használatával ténylegesen letöltötték és továbbosztották magukat a filmeket; ezek a tettek sértik a szerzői jogot.

Ez nem feltételezés, a precedensjogot használó egyesült államokbeli igazságszolgáltatásban már számos alkalommal kimondták, hogy az ügyvédi iroda birtokába jutott információk nem használhatóak a szerzői jog megsértésének bizonyítására.

Emiatt a kiküldött e-mailek üres fenyegetések, ám jó eséllyel képesek lesznek éppen elég címzettet megijeszteni és fizetésre bírni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!