Nagyon megzuhantak az eladások a mobilpiacon

Vágólapra másolva!
Az idei második negyedév során drámai visszaeséseket volt kénytelen elkönyvelni az okostelefonok piaca.
Vágólapra másolva!

A világjárvány és a prémium okostelefonok 1000-1400 eurós vételára mellett eléggé megzuhantak a mobilpiac eladásai az idei második negyedév során. A TrendForce elemzői szerint a globális piacon 268 millió okostelefon talált gazdára, ami éves szinten elég komoly, 16,7 százalékos visszaesést jelent.

A hat legnagyobb gyártó közül visszaesést könyvelt el a Samsung, amely ennek ellenére piacvezető volt. A Samsungot eladásokban a Huawei, az Apple, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo követték. A TrendForce szerint a Samsung hamarosan gyors növekedési pályára lép, ugyanis a szigorodó amerikai korlátozások és a Kína-India ellentétek miatt a Huawei mobilos üzletága rövidesen destabilizálódik, így lassan csak a kínai piac marad az óriásnak.

Forrás: phonearena

Gazdasági nehézségek és magas vételárak ide vagy oda, az Apple 8 százalékot javított az eladásai terén. Nagy kérdés, hogy az iPhone 12-vel milyen irányba indul az Apple teljesítménye, az 5G miatt sokan további áremeléseket várnak, és ha Amerika tényleg kitiltja az alkalmazásboltokból a TikTokot és a WeChatet, akkor egyes piacokon megzuhanhatnak az iPhone-eladások.

Az elemzők ugyanakkor még mindig hisznek abban, hogy jövőre majd mindenki kapkod az új 5G-s mobilokért, ami felpörgeti majd a mobilpiacot. Addig is azonban 2020-ban 1,24 milliárd mobil fogyhat, ami éves szinten 11,3 százalékos mínuszt jelez.