Ezek az eszközök segíthetnek a tanulásban

AUSTRIA - EDUCATION pupil pupils teen teens SCHOOL Austrian academic high school grammar school class hour lesson public school education Austria maths laptop class learn learning schools young iskola diák gyerek tanulás
Feature - Students during lesson at public school in Vienna, Austria, on 21 st May 2019. - 20190521_PD3688
Vágólapra másolva!
Talán még sohasem volt ekkora jelentősége annak, hogy mit és milyen hatékonysággal tanul meg egy gyerek az iskolában, illetve az iskolai időszak alatt. És az is igaz, hogy sohasem állt a diákok rendelkezésére ennyi segédeszköz, hogy minél rövidebb idő alatt minél komolyabb tudásanyaghoz jussanak. A lehetőségekkel pedig élni kell, mert szó szerint az egész életre kihatással lehet, hogy ki milyen eredménnyel végez, hol tanulhat tovább, vagy hol kaphat állást.
Vágólapra másolva!

Összeszedtük azokat az eszközöket, amelyek hatékonyan segíthetik a tanulást.

Notebook

Szerintünk egyértelműen a saját számítógép az, ami a leghasznosabb lehet egy diák számára. Hihetetlen mértékben kitágítja a határokat és az elérhető ismeretanyagok körét. Rengeteg az ingyenesen is elérhető tananyag, feladatlap és oktatási alkalmazás, amelyek nagy segítséget nyújthatnak.

A tanuláshoz egyébként megteszik az olcsóbb masinák is, amelyeken internetezni, levelezni, szöveget szerkeszteni, prezentációt összeállítani gond nélkül lehet.

Egy (átlagos) diáknak ennél többre szerintünk nincs feltétlenül szüksége, tehát nem kell a gépbe dedikált videokártya például (ami a játékoknál nagyon hasznos lehet). A dizájn is lényegtelen, az a fontos, hogy legyen benne legalább 4 GB RAM, és egy közepesen új processzor, hogy akár évekig használható maradjon.

A laptop már egészen fiatal korban is jól jöhet. Forrás: Logiscool

Az sem bír jelentőséggel, hogy milyen a képernyője, egy ilyen masinánál nem az számít, hogy milyen a képminőség, mennyire pontos a színmegjelenítés, mennyire alacsony az input lag, vagy milyen a mozgásmegjelenítés.

Nem grafikai munkákhoz, játékra vagy filmnézésre kell a gép ugyanis, még akkor sem, ha ezzel a gyerek esetleg nem ért egyet.

Az asztali helyett mindenképpen a hordozható gépeket javasoljuk. Azt egyszerűen viheti magával esetleg órára, szakkörre, később akár kollégiumba is, vagy akár a nyaralásra is. A gyerekeknél kiemelten fontos a hordozhatóság is, ezért a 14 inches kijelzővel ellátott méretkategóriát javasoljuk.

Az Origo Techbázis tippjei:

Lenovo IdeaPad D330, Asus EEEBook E402S, Dell Vostro 14 3490

E-könyv olvasók

Az elektronikus könyvolvasók (e-könyv vagy e-book olvasónak is hívják) igen komoly segítséget jelenthetnek a tanulás során. Ezek a kompakt, igen könnyen hordozható szerkezetek szó szerint több ezernyi digitális állomány, könyv, feladatlap, tanulmány stb. eltárolására képesek, úgy, hogy alig foglalnak helyet. A jobbak már rendelkeznek beépített fordítóprogrammal is, ami jelentősen megkönnyíti a nyelvtanulást vagy idegen nyelvű szövegek olvasását.

Az egyik legismertebb és általunk is ajánlott olvasó. Forrás: Origo

Az e-könyv olvasók üzemideje óriási, hiszen speciális kijelzőt használnak, amely alig fogyaszt energiát, és a szemet is kevésbé fárasztják, mint például az LCD-képernyők. Természetesen képesek kezelni az ékezetes betűket, a kezelésük pedig jellemzően igen egyszerű, hamar elsajátítható. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezeket tanulás mellé.

Az Origo Techbázis tippjei:

Amazon Kindle, PocketBook Touch Lux 5

Mikrofonos fejhallgató

A tanuláshoz szükséges a külvilág zavaró zajainak kizárása. Erre sok lakásban, és pláne az iskolában, esetleg a könyvtárban nincs meg a lehetőség. Ilyenkor jöhet nagyon jól egy fejhallgató, aminek segítségével közelebb juthat a diák az ideális körülmények megteremtéséhez. Ráadásul házi feladat elkészítése, feladatok megoldása vagy esszéírás közben sokaknál a zenehallgatás kifejezetten sokat segíthet. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a különféle audio tartalmak milyen hasznosak lehetnek a zenehallgatásnál.

Nem csak tanuláshoz jöhet jól egy rendes headset. Forrás: Csanádi Márton - Origo

Mi egyértelműen a fejre helyezhető (tehát nem fülbe dugható) megoldásokat preferáljuk, mert ez hosszú távon kényelmesebb és egészségesebb. Egyébként olyan eszköz beszerzését javasoljuk, amely rendelkezik beépített mikrofonnal is. Ez ugyanis a távoktatás során kifejezetten hasznos lehet, hiszen úgy tud a diák kommunikálni tanáraival vagy társaival, hogy nem hallatszódik be a zavaró háttérzaj, például, hogy anyuka porszívózik, vagy hogy a testvérei egymást gyepálják.

Diákoknak teljesen felesleges felső kategóriás, kimagasló hangminőséget produkáló drága terméket venni. A dizájn is teljesen lényegtelen, az meg főleg, hogy legyen a fejhallgatón érintésérzékeny panel vagy LED világítás, és a Bluetooth támogatás sem létfontosságú.

Az Origo Techbázis tippjei:

HyperX Cloud, Genius HS-400A

Webkamera

A webkamera kicsit kilóg a sorból, mert ez főleg a távoktatás alatt volt fontos. Pláne akkor, ha valaki asztali gépet használ, vagy a laptopjáról hiányzik ez a kiegészítő. De még akkor is kifejezetten jól jöhet egy külön webkamera, ha a notebook rendelkezik integrált egységgel, hiszen azok képminősége jellemzően lényegesen rosszabb.

Pár ezer forintos daraboktól a drágább, profi kamerákig mindent megtalálunk a boltokban. Forrás: Logitech

Akkor pedig nem sokat ér a dolog, ha a többiek a felhasználóból csak egy pixeles pacát, elmosódott körvonalakat, vagy totálisan beégett fehér foltokat látnak. Egy szó, mint száz, egy jó külső webkamera sosem árthat, ráadásul ez azután is használható marad, ha valaki lecseréli a gépét. A felbontás lehet HD (1280 x 720 képpont), de azért ha valaki megteheti, inkább válassza a Full HD-t (1920 x 1080 képpont), mert ez már akár egy 4K televízión is egészen elfogadhatóan néz ki.

Az Origo Techbázis tippjei:

Xiaomi Imilab W88S, Logitech B525

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!