Elnapolta a magánszféra megvédését az Apple

mobilozás fotózás kirándulás piknik szabadidő iphone smartphone iphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Csak jövőre tesz keresztbe a mobilappok közti követésnek.
Vágólapra másolva!

Jelentős a magánszféra védelmét célzó módosítást jelentett be az ősszel érkező iOS 14 és iPadOS 14 rendszerekhez az Apple, a júniusi tájékoztatás szerint az alkalmazásoknak engedélyt kell majd kérniük a felhasználóktól, amennyiben több mobilapp között is követni kívánják a tevékenységeiket.

A kép csak illusztráció Forrás: Pexels / Pixabay

A funkció jelentős feszültséget keltett a hirdetőiparban, hiszen teljesen jogosan úgy gondolják, hogy a mobilozók jókora része nem fogja megadni a követési engedélyt, ezzel pedig jelentősen csökkenhet a hirdetéseik célzottsága.

A módosítás egyik leghangosabb ellenzőjének a Facebook bizonyult, állítása szerint olyan szinten hatástalanná teheti a mobilappokba reklámokat juttató Audience Network hirdetési rendszerét, hogy

talán értelme sem lesz elérhetővé tenni az iOS 14-es eszközökön.

Az Apple most egyes iparági szereplőkkel egyeztetve úgy döntött, hogy elhalasztja az engedélykérés megkövetelését a jövő év elejéig, ezzel időt adva a reklámkiszolgáló cégeknek az elérhetővé válására való felkészülésre.

Ha jól értjük a helyzetet, akkor ettől függetlenül nem lesz megengedőbb a magánszférát védő funkció, csak pár hónapot késik a bevezetése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!