Íme 8 tipp, amivel növelhetjük a telefonunk üzemidejét

Telefon, okostelefon, mobiltelefon, akku, lemerül, akkumulátor
Ezekre érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk hosszan használni a telefonunkat.
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok népszerűsége páratlan, és a piaci résztvevők mindent megtesznek, hogy egyre csak jobb-és-jobb modellekkel álljanak elő. Viszont az erőfeszítéseik ellenére az energiaellátás továbbra is a mobilok egyik gyenge pontja marad.
Vágólapra másolva!

Az üzemidő legjobb esetben is csak maximum 13-14 óra körül alakul, ami azt jelenti, hogy a nap végén mindenképp a töltőre kell tenni a készüléket. Egy új modell esetén nagyjából 800-1000 töltési ciklussal számolhatunk, azaz ennyi alkalommal lehet nulláról maximálisan feltölteni a telefont anélkül, hogy az akkumulátor kapacitása, azaz a biztosított üzemidő romlani kezdene.

Hogy ki mennyi idő alatt pörgeti ki ezt a 800-1000 alkalmat nyilván a felhasználó szokásaitól függ, így az élettartam kettőtől öt-hat évig terjedhet általában.

Váratlan probléma

Ennek ellenére sokan vannak, akik ennél kevesebb idő alatt is azzal szembesülnek, hogy a telefonjuk a megszokottnál hamarabb kezd lemerülni. Hiába érzik azt, hogy nagyjából ugyanazt csinálják, mint korábban, tehát ugyanazokat az alkalmazásokat nyitják meg, ugyanannyi időt töltenek böngészéssel, chateléssel stb. a töltöttség szintje sokkal gyorsabban kezd csökkenni.

Ezekre érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk hosszan használni a telefonunkat. Forrás: Origo

Ilyenkor az emberek hajlamosak arra gondolni, hogy tönkrement az akkumulátor, ami rossz hír, mert a csere legjobb esetben is minimum 15000 forintba kerül. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy el kell vinni a szervizbe, ahol esetleg nincs is raktáron megfelelő típusú telep, szóval még bosszúság is rakódik a váratlan költekezésre.

Azonban a valóság nem minden esetben ilyen sötét!

Előfordulhat, hogy valami, egyszerűbben is orvosolható probléma (vagy inkább problémák halmaza) áll a háttérben.

Érdemes a következő lépéseken végigmenni alaposan, és folyamatosan vizsgálni a telefon viselkedését, mielőtt valaki rögtön a szervizbe rohan akkumulátort cseréltetni.

1. Mobilnet helyett WiFi: Sokan vannak, akik otthonukban vagy munkahelyükön is a mobilnetet használják adatforgalomra, pedig ott lenne alternatívaként a WiFi kapcsolat is. Rosszul teszik, a mobilnet zabálja az energiát, ellentétben a WiFi modullal, ami alig fogyaszt valamit.

2. Bluetooth: Szintén gyakori, hogy bekapcsolva marad a Bluetooth funkció, akkor is, ha nincs rá szükség. Ez pedig nagy hiba. A BT is keményen csökkenti az üzemidőt, azaz, ha nincs rá szükség, tessék kikapcsolni!

3. Helymeghatározás: Az aktív "Helymeghatározás" funkció is sokat fogyaszt. Sok alkalmazás bekapcsolja magától is ezt (például a navigációs vagy térkép appok), szóval érdemes ránézni erre a beállítások menüpont alatt, ha úgy érezzük, hogy gyorsan merül az akkumulátor.

4. Felesleges appok: Hiába nincs látható jele ennek, a háttérben sok letöltött alkalmazás fut, és kisebb-nagyobb mértékben használja a mobil erőforrásait. Emiatt érdemes a korábban letöltött, de már nem használt applikációkat letörölni, hogy biztosak legyünk benne, hogy titokban nem falatoznak az energiakészletből.

5. Akkumulátor beállítások: Egyes gyártók lehetővé teszik az energiatakarékos mód bekapcsolását, aminek több fokozata lehet. Ilyenkor a teljesítmény kisebb lesz valamivel, de növekszik az üzemidő. Érdemes lehet aktiválni, pláne akkor, ha egyszerűbb, nem látványos, nem erőforrás igényes alkalmazásokat futtat valaki.

6. Sötét mód: A Sötét mód bekapcsolásával rengeteg energiát takaríthatunk meg.

7. Vírus: Előfordulhat, hogy egy bekapott digitális kártevő dolgozik a háttérben, és használja gőzerővel az erőforrásokat, fogyasztva ezzel értékes energiát. Ilyenkor bizony érdemes lehet egy víruskeresést lefuttatni. Ma már jó pár ingyenes, erre szolgáló szoftver is elérhető, amelyek rövid idő alatt meglelhetőek.

8. Gyári beállítások visszaállítása: Ha minden kötél szakad, és nem segít semmi, akkor érdemes kiadni a parancsot a gyári beállítások visszaállítására. Ezt követően egy "teljesen szűz" telefont kapunk, azaz eltűnik az összes kép, letöltött program, megadott jelszó, beállítás stb. Viszont cserébe eltűnhetnek azok a problémás alkalmazások, funkciók, beakadó, rosszul működő szolgáltatások, amelyek extrém módon fogyasztották az akkumulátort.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!