Az okostelefonok őrületes sikerének farvizén rengeteg kisebb-nagyobb cég próbál komoly gazdasági eredményeket elérni. Ők azok, akik mindenféle mobilos kiegészítőket árulnak, amelyek között rengeteg a hétköznapi, unalmas termék, viszont akad néhány egészen extrém, ötletes vagy különleges célt szolgáló ketyere is, amiről bizony a legtöbb ember nem is tudná talán elsőre megmondani, hogy mire is való.

Ráadásul ezek egy része nem öncélúan különleges, hanem tényleg jól használható termék, amely hozzáadott értéket teremt, amelynek köszönhetően sokoldalúbbá válik egy mobil, vagy jobban kihasználhatóak a benne rejlő lehetőségek. Ezúttal ezekből a különleges eszközökből válogattunk, és egészen biztosak vagyunk abban, hogy még önt is meg tudjuk majd lepni.

Csíptetős objektív

A mobilokba egyre jobb kamerákat szerelnek, azonban a zoom funkcióval még mindig akadnak problémák. Aki nagyított képeket szeretne készíteni jó minőségben (és ez itt a lényeg!), annak sem kell feltétlenül egy nagyobb, nehezebb fényképezőgéphez fordulnia. Léteznek már ugyanis olyan külső zoomoptikák, amelyek kicsik, könnyűek és egy szimpla csíptető segítségével lehet őket a telefonhoz rögzíteni.

A csíptetős telefotó objektívek olcsón teszik lehetővé jó minőségű nagyított képek elkészítésétForrás: Pixter

Ezek között már akadnak olyan, kompakt, könnyen hordozható és tárolható darabok is, amelyek 15x-ös nagyításra is képesek. Ráadásul az áruk sem vészes, hiszen pár ezer forintért már beszerezhetőek. Aki tehát szeret fotózgatni a telefonjával, annak nagyon is érdemes elgondolkodnia egy ilyen különleges kiegészítő beszerzésén!

Stabilizátor

Az emberi kéz remegése miatt telefonnal nehéz jó videókat készíteni úgy, ha mozog az ember. De már van erre is megoldás, a különféle kézi stabilizátorok személyében. Ezek meglehetősen furcsán néznek ki, kicsit olyanok, mint egy robotkar, de cserébe nagyon jól használhatóak.

A robotkarra hasonlító stabilizátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenekForrás: DJI

A fogantyú felett található tartóhoz kell rögzíteni a telefont, és így gyakorlatilag egy kézben tartott állványt kapunk, amin egy speciálisan megkonstruált, sokszor motoros, kiegyensúlyozott rendszer tartja stabilan a készüléket. Ennek segítségével pedig kifejezetten látványos videókat lehet összehozni, amelyek olyan hatást keltenek, mintha a kamerát tartó ember sétálás helyett a levegőben suhanna.

Virtuális Valóság a fejen

A rendkívül látványos Virtuális Valóság tartalmak viszonylag egyszerűen elérhetőek már bármilyen okostelenofon is. Ehhez nem kell más, mint egy speciálisan csiszolt lencsékkel ellátott kis doboz, amelyet a fejre kell feltenni, mint egy mutáns szemüveget. E doboz hátsó részébe kell becsúsztatni a mobilt, ami néhány másodperces folyamat, tehát nagyon egyszerűen üzembe helyezhető.

A mobilokhoz gyártott Virtuális Valóság kiegészítők furán néznek ki, de különleges élményt adnakForrás: Zeiss

Ezt követően pedig már lehet is élvezni a VR-tartalmakat, a fej forgatásával barangolni a Virtuális Valóságban. Az ilyen jellegű kiegészítők árát illetően nagy a szórás az anyaghasználattól, extra funkcióktól függően. De akár már egy pár ezer forintért hozzá lehet jutni egy-egy ilyen termékhez. Aki kíváncsi a Virtuális Valóságra, szereti a különleges vizuális élményeket, annak mindenképpen ajánljuk, hogy próbáljon ki egy ilyen speciális kiegészítőt.

Trükkös ravasz

Jelenleg a világ legnépszerűbb mobilos játékai között több lövöldözős program is megtalálható. A Fortnite, a PUBG vagy a Call of Duty: Mobile alkalmazásokkal szó szerint több száz millió ember szórakozik naponta. Ezek már annyira komplex szoftverek, amelyeknél a képernyő már tele van zsúfolva mindenféle ikonnal, (lövés, fegyvercsere, célzás, futás, kúszás, stb.), és ezekhez már egyszerűen nem elég az a két ujj, amit akkor használhatunk, ha a kezünkbe fogjuk a terméket.

A klipsz ravaszok segítségével jelentősen javítható a játékos élmény.Forrás: Baseus

Ezen a problémán segítenek azok a speciális klipszek, ravaszok, amelyek egyszerűen rácsúsztathatóak a készülékházra. Ennek révén pedig két plusz ujj, azaz ikon használható, nagyjából úgy, mintha a hagyományos kontrollerek hátlapján található gombokat nyomkodnánk. Mi itt az Origo Techbázisnál imádunk játszani, és már jó ideje használunk ilyen fura kiegészítőket. Egyértelműen nagyon hasznosak ezek, aki játszik, és pláne sokat játszik, annak mindenképp érdemes beruháznia egy párra. Az áruk nem vészes, ugyanis egy-két ezer forintért már hozzá lehet jutni a jobb darabokhoz.

Szemüveg és hangszóró egyben

Döbbenetes mennyiségű, mobilok mellé szánt hangeszköz jelenik meg. Ezek között megtalálható jó pár különleges darab is, és az száz százalék, hogy ezek között helye van a hangszóróként is funkcionáló szemüvegeknek is. Ezeknél a szárba építik a hangszórókat a fül közelébe, így egyfajta hangbuborékot képeznek a hallószervek körül. E megoldás előnye, hogy ellentétben a fej- és fülhallgatókkal, nem zárja el a külvilágtól a felhasználót, ami vezetésnél, vagy kerékpározásnál is nagyon hasznos lehet.
Az audiojelek a szemüvegekre Bluetooth-kapcsolaton keresztül jutnak el, és ily módon lehet zenehallgatásra, játékra, valamint filmnézésre is használni e modelleket.

A szárakba építették a hangszórót és a mikrofontForrás: Bose

Az tény, hogy a hang minősége terén nem veszik fel a versenyt a fülesekkel, de a jobb darabok teljesen vállalható megszólalást produkálnak. A legtöbb ilyen készülék rendelkezik beépített mikrofonnal is, így akár headsetként is bevethető, azaz telefonhívások lebonyolítására is alkalmas. Az árukban komoly eltérések figyelhetőek meg. A jellemzően egyébként is drágább modellekben utazó Bose által készített Bluetooth-szemüveg ára nagyjából 80 000 forint körül alakul, de az olcsóbbak már akár 20 000 forintért is beszerezhetőek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!