Ezzel a telefonnal hódítaná vissza a mobilpiacot az LG

LG, Velvet, Android, okosteletefon, teszt
LG Velvet, a telefon, amitől a koreai cég igen sokat vár.
Vágólapra másolva!
Nincs mit szépíteni a dolgon, az LG az utóbbi években gyakorlatilag elvesztette a mobilpiacot. A vállalat piaci részesedése drámai módon visszaesett, aminek sok oka van, de biztos, hogy nagy szerepet játszanak ebben az elhibázott fejlesztések, a rossz stratéga és árpolitika is.
Vágólapra másolva!

A cég viszont nem hajlandó feladni a harcot és időről-időre megpróbálkozik a pozíciói visszahódításával. Ez persze teljesen érthető, hiszen az okostelefos iparág gigantikus, és évről-évre nő. 2020-ban ez a feladat nagyrészt az LG által kinevezett új csodafegyverre, a Velvet fantázianevű termékre hárul. Erről a vállalat elmondta, hogy egy új, trendibb, sikeresebb útra vezeti majd a vállalatot a mobil szegmensben. Kipróbálhattuk és megnézhettük, hogy mindebből mi igaz.

Dizájn

Az LG azt kommunikálja, hogy a Velvet újraírta a formatervezés szabályait, ami jól hangzik, viszont nem igaz. Az tény, hogy eddig ehhez hasonló LG telefon nem volt, viszont az extrémen, már-már ékszerűen lekerekített-lecsapott élekkel, és az átlagostól eltérő képarány (20,5:9)miatti szokatlanul hosszú és keskeny kialakítással már korábban találkozhattunk néhány Sony telefonnál. Lehet, hogy ez figyelemfelkeltő, de a fogása nem maximálisan komfortos, és ráadásul hajlamos is kicsúszni az ember kezéből.

LG Velvet, a telefon, amitől a koreai cég igen sokat vár. Forrás: Origo

A fémes hátlap magára rántja a tekintetet, főleg ha fény éri, mert ilyenkor szivárványszerűen kezd csillogni. Viszont az ujjlenyomatok iszonyatosan meglátszanak rajta, szóval jobb lett volna valami olyan színezést választani, ami jobban tolerálja a szennyeződéseket. Mindent összevetve túlzásnak érezzük a Velvetet a dizájn forradalmának kikiáltani. Manapság a széthajtogatható készülékek korában egy hagyományos mobil ezt a szerepet már képtelen betölteni. Azért viszont dicséret jár, hogy az LG szembe mert menni a divattal, és a Velvetről nem spórolta le a hagyományos 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozót.

Kijelző

A modell 20,5:9 képarányú, az átlagosnál szokatlanabb, 6,8 inches kijelzőt kapott, direkt azzal a céllal, hogy a lehető legideálisabb legyen a filmezéshez. Ez ugyanis megközelíti a mozivásznak képarányát, csak hát ez a koncepció tévedés.

Az LG szerint forradalmi a dizájn, szerintünk nem annyira. Forrás: Origo

Az okostelefonok ugyanis egyszerűen nem hosszú filmek megnézésére szolgálnak, jellemzően nem is arra használják ezeket az eszközöket az emberek. Kényelmetlen hosszú időn át fogni őket, egyszerre csak egy ember élvezheti a látványt igazán, szóval filmezni még mindig jobb egy tévén, monitoron vagy projektoron.

Egyszóval ez a koncepció szerintünk zsákutca, korábban már a Sonynak sem jött be, nem véletlenül.

Az alkalmazott P-OLED képalkotási technológiával sem voltunk maradéktalanul elégedettek. A színek ugyan szépek, ragyogóak, naturálisak, a fekete hibátlan, a kontraszt jobb nem is lehetne. Viszont a betekintési szög terén ez a megoldás elmarad a rivális AMOLED eljárástól. Itt ugyanis már 160 fok környékétől markánsan érzékelhető a tónusok markáns sárgulása-barnulása. A felbontás (1080 x 2460 képpont), pixelsűrűség (395 ppi) és a mozgásmegjelenítés rendben van, de azért ez ezen a szinten már alapelvárás. A képfrissítési ráta 60 Hz, amivel bizony elmarad a jobb modellek 120-144 Hz-es értékeitől, és ez a játékos kedvűek számára bizony fontos tényező lehet. A maximális fényerő terén sem gurít nagyot, hiszen be kell érni 500 nittel, ami pedig azt jelenti, hogy napfényben bár látható marad a kép, de a tónusok fakók lesznek.

Közepes teljesítmény

A hardvertől nem ájultunk el, hiszen a 10 nm gyártástechnológiára épülő Qualcomm Snapdragon 845 processzor, a 6 GB RAM-mal és az Adreno 630 grafikus chippel kiegészítve nem mondható különösebben erősnek. Ezt a szintetikus tesztprogramok is megerősítették:

A teljesítmény mérésére szolgáló Antutu appon 315 000 pontot gurított, ami nagyjából a fele annak, amit jelenleg a világ legerősebb mobiljai produkálnak.

A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy egyes játékoknál a legnagyobb grafikai részletességről, legdurvább 3D effektekről le kell mondani, illetve hogy az ultaranagy felbontású képek nézegetése lassú, valamint a 48 megapixeles fotók, illetve 4K videók feldolgozása viszonylag sokáig tart. Emellett a hardver viszonylagos gyengeségének tudható be az is, hogy a 4K/60p videórögzítési módról le kell mondani. Az átlagos, mindennapi használat (netezés, levelezés, chatelés, YouTube-ozás, Facebook pörgetése stb.) során villámgyorsnak bizonyult. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a Velvet képes együttműködni az LG DualScreen nevű kiegészítőjével, ami egy másodlagos kijelző. Ezt viszont külön kell megvásárolni hozzá, és tapasztalataink szerint nem nyújt akkora hozzáadott értéket, amit a "valódi" kihajtható mobilok produkálnak.

Háttértár, akkumulátor, hang

A 128 GB-os adattárolásra szolgáló memória bőségesen elég mindenre évekig, ennél többre nincs feltétlenül szükség. A beépített hangszórói totálisan átlagos, mobilos hangzást produkálnak. Azaz durva hibák nincsenek, de a tisztasággal, finomsággal és pontossággal akadnak problémák. A basszusok gyakorlatilag érzékelhetetlenek, dinamika nincs, és emiatt zenehallgatásra ilyen formán az eszköz nem nagyon alkalmas. Vannak olyan régebbi LG mobilok, amelyekbe nagyon komoly hangchip került, aminek révén a jobb hordozható audio lejátszókkal is képesek felvenni a versenyt.

Több kamerából álló hátlapi rendszert kapott. Forrás: Origo

Az LG Velvetnél viszont e téren némi visszalépés figyelhető meg, ez a komponens ebből a modellből hiányzik. Emiatt nem produkál annyira kiemelkedő hangminőséget, mint a már említett elődei akkor, ha egy jobb fej- vagy fülhallgatót dugunk rá. Kár, mert ez olyan extra volt, amit nagyon lehetett szeretni a korábbi LG mobilokban, és amely kiemelte e készülékeket a gigantikussá duzzadt termékóceánból. Az akkumulátor terén nem lehet ok panaszra, hiszen a 4300 mAh telep elegendő kapacitású, és használattól függően nagyjából 12-14 óra üzemidőt szavatol. Viszont aktiváljuk a már említett másodlagos kijelzőt is, akkor be kell érni 9 órával, tehát emiatt lehet, hogy egy nagyobb akksi jobb döntés lett volna. A termék a vezeték nélküli töltést is támogatja, ami nagyon elegáns, csak ilyenkor lényegesen lassabban csordogál az energia, de hát valamit valamiért.

Kamerák

Az LG évekkel ezelőtt az elsők között lépett színre több kamerás telefonnal, így természetesnek vettük, hogy a Velvetnél is ezt a megoldást alkalmazták. Viszont az is tény, hogy mára a vállalat a vezető szerepét e téren elvesztette, amit az is bizonyít, hogy ebbe a modellbe is meglehetősen közepes kamerarendszer került. A 48 megapixeles főkamerával nappal remek fotókat lehet lőni, de sötétben már előfordulhat némi zajosodás. A 8 megapixeles ultraszéles látószögű, 120 fokos f/2.2 érzékenységű egység viszont kevés fénynél már gyakorlatilag használhatatlan a zajosodás mértéke miatt. Világosban, ideális körülmények között viszont rendben van. Ellátták még egy harmadik, 5 megapixeles modullal is, azonban ez csak kiegészítő szerepet játszik: a mélység adatokat gyűjti a mélység-élesség illúziójának megteremtéséhez a homályosított hátterű fotókhoz.

Remek, részletgazdag fotókat lehet vele készíteni. A színek szépek, és komolyabb hibák sincsenek. Forrás: Origo

A videós képességei átlagosak. 4K felbontás esetében be kell érni a másodpercenkénti harminc képkockával, ami a gyors mozgásokhoz egyszerűen kevés. Persze választható a Full HD mód is, aminél ezzel már nincs gond, köszönhetően a másodpercenkénti hatvan képkockás rögzítési sebességnek. A videók minősége rendben van, legalábbis mobilos szinten, de azért nem ezzel fogják forgatni a hollywoodi produkciókat.

Vélemény

Tavasszal az LG nagyon ráfeküdt a Velvet beharangozására, és az akkori információk alapján sokat vártunk a terméktől. Viszont az az igazság, hogy a nagy elvárásoknak nem tudott maximálisan megfelelni.

Sajnos semmilyen téren nem nyújt igazán kiemelkedőt, igaz rosszul sem teljesít.

A dizájnt nem érezzük különlegesnek, a speciális képarány pedig szerintünk inkább hátrányt jelent, mint előnyt. A képminőség és a teljesítmény is lehetne jobb, akárcsak a kamerarendszer és a hangminőség. Ehhez képest pedig a 200 000 forintos induló ár egy picit túlzó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!