Kötelező lesz utófeldolgozással nyújtani a kamerás szépítőfiltert.

Váratlan követelményt fedezett fel a tegnap stabillá vált Android 11 kompatibilitási dokumentumában az XDA Developers egyik szerzője: mostantól kezdve tilos a mobilgyártók számára úgy módosítaniuk a kamera képének elérésére használt androidos programozási felületet, hogy az már alapvetően effektezett arccal mutassa a mobilozókat a kameraappok által megkapott képen.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Muhammed Selim Korkutata

A dokumentum szerint többek közt tilos az arc geometriájának, továbbá a bőr színének és felületének a módosítása. A kikötés célját nem részletezte a Google, a feltételezés szerint elsősorban arcfelismeréses feloldással kapcsolatos problémákat próbálhat meg így kiküszöbölni a cég.

A kamerák nyers képének rendszerszintű módosítása nem jó ötlet, a mostani részleges tiltás bevezetése mögött az állhat, hogy a Google nem szeretné, ha egyes gyártók kevésbé bölcs programozói rossz praktikákat kezdenének meghonosítani a mobilok rendszerszoftvereiben.

A módosítás nem jelenti azt, hogy Android 11-en a kameraappok ne lennének képesek például szépítőfiltereket vagy nyuszifüleket tenni a fotókra, egyszerűen csak utólag, a saját hatáskörükben kell eljárniuk. A kamerás és közösségi hálózatos appok java már alapvetően így dolgozik, nem lesz dolguk a fejlesztőiknek.

A gyártóknak meg kell felelniük a kompatibilitási dokumentum feltételeinek, amennyiben elő szeretnék telepíteni a Play Áruházhoz vagy a YouTube-hoz hasonló appokat és szolgáltatásokat a készülékeikre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!