Nagy örömmel jelentették be kétezer hamis AirPods lefoglalását.

Az Egyesült Államok legnagyobb szövetségi hatóságaként a Vám- és Határvédelmi Hivatal feladata többek közt az országba áramló hamis termékek lefülelése. A tipikusan alacsony minőségű másolatok rombolhatják a legálisan működő vállalkozások hírnevét, direkt és indirekt módon anyagi veszteséget okozhatnak számukra, ráadásul megkárosítják a vevőket, akár az életükre és a vagyonukra is veszélyt jelenthetnek.

Apple AirPods (2019)Forrás: Apple

Talán a legutóbbi megfontolásból a Vám- és Határvédelmi Hivatal a napokban büszkén tudatta egy közleményben, hogy a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren sikerült lefülelni kétezer hamis Apple AirPods vezeték nélküli fülhallgatót, ami jól példázza a munkatársainak éberségét és elkötelezettségét. A Hongkongból érkező szállítmányt Nevadába próbálta továbbítani a feladója, piaci áron 398 ezer dolláros, közel 120 millió forintos fogásról van szó.

Mindeközben a mellékelt fotókról kiderült, hogy hamisított Apple-termékek helyett kétezer egyáltalán nem hamis OnePlus Buds fülest sikerült lefoglalnia a hatóságnak.

A OnePlus amerikai leánycége időközben jelezte a Twitteren, hogy szeretné visszakapni a szállítmányt.

Az ügyet az teszi furcsává, hogy a termékek az elvárhatónak megfelelően gyári csomagolásban voltak. Az érthető, hogy az intézkedő vámosok még nem hallottak erről a márkáról, de az igényes dobozból ítélve felmerülhetett volna, hogy talán jobb lenne rákeresni az interneten a „OnePlus Buds"-ra, hátha mégis legitim termékről van szó. Ezután pedig még sajtóközlemény is született a nagy fogásról, amihez a hatóságon belül feltehetően jó néhány szinten és csatornán kellett végigmennie a lefoglalással kapcsolatos információnak, de a jelek szerint senkinek sem jutott eszébe rákeresni a kütyüre az interneten.

Frissítés: a közleménye által kiváltott nevetgélés miatt a hatóság további magyarázattal állt elő az ügy kapcsán. Állítása szerint az Apple regisztrálta a rendszerében az AirPods termékkonfigurációs védjegyét, a széles publikum által kevésbé ismert megoldással a termékek térbeli kinézete védhető. A OnePlus Buds ezt a védjegyet sérti, ezért lett lefoglalva a szállítmány.

A magyarázat racionális, azonban felveti a kérdést, hogy akkor az elmúlt években hogyan áramolhatott be az USA területére a rengeteg AirPodsra kifejezetten hasonlító termék, a The Verge szerint még a Best Buy-hoz és Walmarthoz hasonló üzletláncok boltjai is dugig vannak velük, a webshopokról már nem is beszélve.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!