Óriási a termékhiány, ügyeskedőkkel és kriptobányászokkal is küzdhetnek a gamerek.

A múlt héten számos országban piacra került az Ampere architektúrás NVIDIA GeForce RTX 3080 videokártya, a 699 dolláros ajánlott fogyasztói árú termék pedig abszolút cukorkaként fogyott. Ez teljesen érthető annak fényében, hogy ez az első olyan videokártya, amely kompromisszumok nélkül képes lehetővé tenni a 4K felbontásban való játékfuttatást a jelenlegi legfejlettebb grafikájú játékokban is.

NVIDIA GeForce RTX 3080Forrás: NVIDIA

A termékre a vártnál is nagyobb kereslet mutatkozott: egyes online áruházakban percek alatt elfogyott a készlet, más boltoknál pedig olyan sorok alakultak ki, mint amelyeket az iPhone piacra dobásakor lehet látni.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a gamereknek nem csak egymással kellett versenyezniük: a játékok mellett a kriptovaluták bányászatában is elképesztő sebességre képes az RTX 3080, így a bányászok is agresszíven próbálják felszipkázni a szűkös készleteket.

Mindezek után pedig még olyan ügyeskedők is beléptek a szorítóba, akik csak venni szeretnének pár kártyát, hogy aztán extrém felárral elpasszolják azokat az aukciós webhelyeken.

Az NVIDIA elnézést kért a kialakult helyzetért, azonban nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy mikorra normalizálódhat az ellátás. A kriptobányászok erős érdeklődése miatt még az is elképzelhető, hogy hónapokig hiánycikk lesz a videokártya.

Fennáll a veszély, hogy az októberben piacra kerülő GeForce RTX 3070 elérhetőségével is súlyos gondok lehetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!