Két hónapja fagyogatnak egyes újabb ThinkPadek

Lenovo ThinkPad X1 Carbon, üzleti, laptop, notebook, teszt
Ultrakönnyű, ultravékony, azaz ultramobil.
Vágólapra másolva!
Egyelőre csak tüneti kezelés van a problémára.
Vágólapra másolva!

A legrosszabb esetben akár a laptopjuk használatát is teljesen lehetetlenné tévő hibajelenségbe futottak bele egyes tavalyi és idei évjáratú Lenovo ThinkPadek tulajdonosai: a Windows 10 May 2020 Update rendszerhez júliusban kiadott összegző frissítés telepítése óta időnként vagy rendszeren Kék Halál képernyőket kaphatnak, plusz nem tudják használni a Windows Hello biometrikus bejelentkezést.

A kép csak illusztráció Forrás: Lenovo

A Microsoft mostanra eljutott idáig, hogy hivatalosan is elismerte a probléma létezését, állítása szerint együttműködik a Lenovóval a megoldása érdekében. A gondot a laptopgyártó saját szoftvere okozza: hivatalosan soha nem támogatott módon próbál hozzáférni a PCI csatolófelületes hardvereszközök egyes memóriaterületeihez, emiatt hasal el a komplett Windows.

Ebből korábban nem volt baj, mert a Windows toleránsnak bizonyult az egyedi módszerrel szemben, ám egy júliusban bevezetett biztonsági fejlesztésel megváltozott a helyzet.

A probléma megoldásáig annyi tüneti kezelésre van mód, hogy ki kell kapcsolni az érintett laptopok UEFI-jében (BIOS-ában) egy biztonsági funkciót. A felületre való belépést követően a Security > Virtualization menübe kell lépni, majd ott az Enhanced Windows Biometric Security opciót kell letiltani.

Egyelőre nem világos, hogy mikorra készülhetnek el a javítások, ráadásul könnyen elképzelhető, hogy nem csak a Windowshoz kell majd telepíteni egy patchet a Windows Update szolgáltatáson keresztül, de a notebookokban lévő alaplapok firmwarét is frissíteni kell. Az utóbbi gondot jelenthet a kevésbé informatikai beállítottságú számítógépezők számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!