A karbonsemlegesség után ez lehet a legújabb környezetvédelmi trend.

A nagy techcégek már évek óta egymásra licitálva próbálják csökkenteni a működésük környezetre gyakorolt hatását, ám eddig szinte csak a karbonsemlegesség elérésével kapcsolatos terveikről lehetett hallani. Most felbukkant a következő nagy trend, a Microsoft 2030-ra már nem csak karbonsemlegessé, de „vízpozitívvá" is válna.

A kép csak illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A vízpozitív alatt azt érti a Microsoft, hogy különböző tevékenységekkel több vizet próbál visszajuttatni a természetbe, mint amennyit a működése során felhasznál. A nyilvánvalóbb lépésekkel kezdve a telephelyein nem ivóvízként felhasználandó vizet az eső felfogásával és a szennyvízének helyi megtisztításával kívánja biztosítani a cég, például locsolásra és hűtésre is tökéletes ez a víz.

A módszerekkel csak az új Szilícium-völgyi irodakomplexumában a megszokotthoz képest évente 16,28 millió literrel lehet majd kevesebb a hálózati vízfogyasztása.

A másik fontos része az ötletnek, hogy helyreállítaná a megfelelő telephelyein a vizes jellegű élőhelyeket, továbbá eltávolítaná a nem feltétlenül szükséges vízzáró rétegeket (például az aszfaltot és a betont), így nagyobb mennyiségű esővíz juthat vissza a természetes víztározókba.

A fenti számból meglehetősen egyértelmű, hogy a Microsoftnak a környezetvédelem mellett nagyon komoly anyagi érdeke is fűződik ahhoz, hogy vízpozzitívvá váljon, még ha a szükséges rendszerek kiépítésének jelentős kezdeti költsége is lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!