Most már „vízpozitívvá” is válna a Microsoft

Web Summit 2019 - day 3 2019 Pedro Fiuza PHOTO Portugal Lisboa Lisbon Portuguese Europa EUROPE tech EVENT Web SUMMIT Web summit TECHNOLOGY CONFERENCE MICROSOFT logo
People pass by the Microsoft logo during the annual Web Summit technology conference in Lisbon, Portugal on November 6, 2019. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A karbonsemlegesség után ez lehet a legújabb környezetvédelmi trend.
Vágólapra másolva!

A nagy techcégek már évek óta egymásra licitálva próbálják csökkenteni a működésük környezetre gyakorolt hatását, ám eddig szinte csak a karbonsemlegesség elérésével kapcsolatos terveikről lehetett hallani. Most felbukkant a következő nagy trend, a Microsoft 2030-ra már nem csak karbonsemlegessé, de „vízpozitívvá" is válna.

A kép csak illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A vízpozitív alatt azt érti a Microsoft, hogy különböző tevékenységekkel több vizet próbál visszajuttatni a természetbe, mint amennyit a működése során felhasznál. A nyilvánvalóbb lépésekkel kezdve a telephelyein nem ivóvízként felhasználandó vizet az eső felfogásával és a szennyvízének helyi megtisztításával kívánja biztosítani a cég, például locsolásra és hűtésre is tökéletes ez a víz.

A módszerekkel csak az új Szilícium-völgyi irodakomplexumában a megszokotthoz képest évente 16,28 millió literrel lehet majd kevesebb a hálózati vízfogyasztása.

A másik fontos része az ötletnek, hogy helyreállítaná a megfelelő telephelyein a vizes jellegű élőhelyeket, továbbá eltávolítaná a nem feltétlenül szükséges vízzáró rétegeket (például az aszfaltot és a betont), így nagyobb mennyiségű esővíz juthat vissza a természetes víztározókba.

A fenti számból meglehetősen egyértelmű, hogy a Microsoftnak a környezetvédelem mellett nagyon komoly anyagi érdeke is fűződik ahhoz, hogy vízpozzitívvá váljon, még ha a szükséges rendszerek kiépítésének jelentős kezdeti költsége is lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!