Megoldódott az álmos falu internetes rejtélye

laptop notebook coffee kávé kávésbögre internet
Vágólapra másolva!
Másfél éven át minden reggel hétkor elment a szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A világ egyetlen pontján sem ismeretlenek a megbízhatatlan netszolgáltatások, azonban Wales egyik festői környezetű falvának lakói már kezdték kiegyenesíteni a kaszáikat. A 400 fős lélekszámú Aberhosanban az elmúlt másfél évben minden egyes reggel pontban 7 órakor elment egy-két órára a DSL internet, a BT tulajdonában lévő Openreach szolgáltató technikusai pedig hiába cseréltek le jó néhány vezetéket és hálózati eszközt, a probléma nem akart megszűnni.

A kép csak illusztráció Forrás: Startup Stock Photos / Pexels

A másfél éve tartó paranormális jelenség miatti panaszkodást végül csak megunta a szolgáltató, és rászabadította a problémára az ördögűzőit, ami alatt a vezető mérnöki csapatát kell érteni. A kicsi faluban sajnos nem sikerült szállást találniuk, csak 89 kilométerrel arrébb akadtak szabad szobák, ám sem ez, sem pedig a reggeli szakadó eső nem tudta megakadályozni a szakembereket a hibakeresésben.

A vizsgálat reggelén rutinszerűen elment az internet, de legalább beigazolódott az elméletük: a spektrumelemzőjük kimutatta, hogy reggel hétkor a falu internethálózatát óriási elektromos interferencia bénítja meg. A zaj forrását szagot fogott kopókként követő mérnökök rövid időn belül be is azonosították a kiindulása pontját egy lakóépületben.

A ház nyugdíjas tulajdonosai minden reggel hétkor bekapcsoltak egy régi, másodkézből vett katódsugárcsöves tévét. Ennek a meghibásodott elektronikája olyan erős zajt küldött vissza a kábeles hálózatba, hogy az egész faluban elment az internet.

A tévé kikapcsolásakor varázsütésre helyreállt a szolgáltatás, a lakók pedig megígérték, hogy nem használják a hibás eszközt. Ez valószínűleg jó ötlet a részükről, az ügy kapcsán a Mail Online napilapnak nyilatkozott helyi pár kissé fenyegetően közölte, hogy felkutatják a tévé tulajdonosait, és meggyőződnek a hibás eszköz kidobásáról.

Az Openreach még idén optikai internetet húz a faluba, így remélhetően nem csak a rejtélyes üzemzavarok megszűnésének örülhetnek az aberhosaniak, de hamarosan talán gyorsabbá és olcsóbbá is válik az internetük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!