Foci a nappalinkban a legnagyobb sztárokkal

eFootball, PES 2021,SEASON, UPDATE,
Igazi focis hangulat.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a világ legrealisztikusabb focijátékának legújabb verzióját, a PES 2021-et.
Vágólapra másolva!

Sok okos ember sokszor jósolta már meg a hagyományos futball halálát, de a végítélet valahogy mégsem akar bekövetkezni. Sőt, megkockáztatjuk, hogy a foci népszerűbb, mint valaha. Ezt tökéletesen alátámasztja az is , hogy rengeteg videójáték gyártó foglalkozik labdarúgásra épülő programokkal. A választék óriási, mint ahogyan a minőségbeli ingadozás is. Az viszont tény, hogy évek (pontosabban évtizedek) óta a Pro Evolution Soccer aktuális része ott van a legjobb és legnépszerűbb szoftverek között.

Néha teljesen olyan az illúzió, mintha egy "rendes" közvetítést látnánk. Forrás: Origo

Úgyhogy nagy várakozással próbáltuk ki a 2020 szeptemberében berobbant új verziót.

Fociszimulátor

A siker hátterében az áll, hogy a PES ellentétben a legtöbb riválisával elképesztően valósághű. Itt nincsenek a pályát villámként átsprintelő, szaltózó, folyamatosan ollózgatva passzolgató szuperemberek, akik 50-60 méterről lövik ki a pipát. Épp ellenkezőleg: Már egy jól sikerült labdaátvételnek, vagy keresztlabdának is nagyon lehet örülni.

A játékosok arca is szépen meg lett rajzolva. Forrás: Origo

Még könnyű fokozaton is kifejezetten komplikált helyzetbe kerülni, vagy lövéshez jutni. Az egy meccsen végrehajtott sikeres cselek számát egy kézen meg lehet számolni, de hát az Igazi Foci is pontosan ilyen.

A recepten az idei verzió esetében sem változtattak, így továbbra is egy abszolút életszerű, gyakorlatilag szimulátor szintű programról beszélünk.

Ez pedig egészen speciális játékélményt jelent. Az irányítás egyébként ebből fakadóan nem egyszerű. Tény, hogy bele kell telnie egy kis időbe, amíg az ember megtanulja, hogy melyik gomb vagy kombináció mire való. Lehet cselezni, sprintelni, szöktetni, átemelni, hosszan ívelni, rövidet passzolni, lőni (akár kapásból), csavarni, kényszerítőzni, fejelni, de akár lökni, szerelni vagy becsúszni is. De szerencsére számos nehézségi fokozat közül lehet választani, így már az első időszakban sem hiányoznak a sikerélmények.

A látvány is élethű

A látványvilág félelmetesen jó! A játékosok arcról is felismerhetőek, a mozgás modellezéséhez pedig élő emberek, például Iniesta, segítségét kérték. A végeredmény pedig káprázatos lett. Konkrétan olyan érzésünk volt néha, mintha tényleg egy igazi meccset néznénk a tévében. Az illúzióhoz sokat tesznek hozzá a különféle bejátszások, gólörömök, illetve visszajátszások, amik kiemelkedően hangulatosra sikerültek.

Igazi focis élményt nyújt. Forrás: Origo

A program megfelelő hardveren támogatja a 4K HDR módot, ami jelenleg a legjobb elérhető grafikát jelenti. Ennek köszönhetően a részletesség hihetetlen, néha konkrétan még a fűszálakat-fűcsomókat is lehet látni.

Hang

A hangokra nagyon odafigyeltek, ami szintén sokat dob a hangulaton. Teljesen hitelesen puffan a labda a lábon, láb a lábon, surrog a háló, ha besüvít a labda a kapuba, és a közönségzaj is valósághű. Természetesen a kommentátori támogatás sem hiányzik, ráadásul a szpíker nem unott hangon mantrázza ugyanazt, hanem együtt él az akcióval. A program magyar nyelven nem tud, de elképzelhető, hogy idővel érkezik olyan kiegészítés, ami orvosolja ezt a hiányosságot.

Kupa, bajnokság, BL, VB

A hitelességhez magától értetődően a különféle kötelező játékmódok is hozzátartoznak. A barátságos meccsek mellett lehet nemzeti bajnokságokban, kupákban, nemzetközi kupákban (így például a Bajnokok Ligájában), Európa- vagy Világbajnokságon is indulni. Emellett összeállíthatóak olyan sorozatok is, amelyekbe a csapatokat tetszés szerint válogathatja össze a felhasználó. A hagyományos módok mellett bekerült a kínálatba egy olyan is, amikor egyetlen játékost irányítunk az egész meccs alatt. Ez teljesen szokatlan élményt jelent, viszont szerintünk nincs túl sok értelme, de azért egy ideig szórakoztató.

Igazi focis hangulat. Forrás: Origo

A program lehetőséget ad arra is, hogy belekóstoljunk a menedzserek és edzők életébe is. Egyrészt minden meccsen variálhatunk az összeállításokkal, böngészhetjük a játékosok statisztikáit és tulajdonságait, erősségeit és gyengéit. Kitalálhatunk teljesen új felállásokat, akár még Messiből is balhátvédet csinálhatunk. Másrészt pedig akad egy speciális opció, amelyben egy negyedosztályú csapattal, és gyatra állománnyal kezdjük meg a tevékenységet. Ezt a klubot kell szezonról-szezonra fejleszteni, adni-venni a játékosokat, beépíteni a fiatalokat, és végül persze elérni az áhított célt: megnyerni a bajnokságot és a bajnokok ligáját. Itt már a fizetéseket, költségeket, bevételeket és kiadásokat is figyelembe kell venni, azaz a futball gazdasági oldala is megismerhetővé, kipróbálhatóvá válik.

Igazi csapatok - igazi játékosok

Pro Evolution Soccer legnagyobb hátránya a nagy rivális Fifa sorozattal szemben mindig az volt, hogy egyszerűen

nem tudtak megszerezni minden licenszjogot. Ezért jó néhány csapat és játékos nem a saját nevén szerepelt.

Sajnos ezen most sem tudtak teljes mértékben változtatni, így még mindig vannak kamu elnevezések, ami eléggé illúzióromboló tud lenni. De azért a legtöbb nagy csapat és játékos megvan, sőt a játék hivatalos partnere több klubnak, így például a Juventusnak és a Barcelonának. Ennek köszönhetően pedig ezen egyesületeknél speciális opciók is felbukkannak, ami a rajongókat biztos nagy örömmel tölti el. Nekünk igazából az volt a legfontosabb, hogy a magyar válogatott kerete szinte hibátlan. A srácok hiteles megjelenésére is gondot fordítottak, így felismerhetőek az arcvonások alapján. Az egyetlen hiba, hogy Dzsuzsák még válogatott tag, de ez talán még megbocsátható.

Együtt a barátokkal

Az egyik legjobb rész a programban, hogy egyszerre akár négyen is lehet vele játszani. Tehát igazi közösségi élmény is lehet. Sőt, az interneten keresztül is összemérhetjük tudásunkat másokkal, akár a barátainkkal is lebeszélhetünk egy összecsapást úgy, hogy egyébként a Földgolyó más-más pontján tartózkodunk.
Mindent összevetve azt tudnánk mondani, hogy a Pro Evolution Soccer 2021 egy fantasztikusan sikerült, nagyon szórakoztató és látványos program lett. Aki szereti a focit, bírja a kihívásokat, hiteles játékra vágyik, és be szeretné vinni az Igazi Futballt a nappalijába, annak meleg szívvel tudjuk ajánlani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!