Szervezetbe tömörültek a piaci versenyt és nagyobb jutalékot követelő appfejlesztők.

Az elmúlt években számos kisebb-nagyobb fejlesztő szólalt fel az Apple App Store hegemóniája miatt, de hiába kiabáltak hangosan a bolt unfairnek tartott üzleti praktikái miatt, egyedül semmire sem mentek. A Fortnite App Store-ból való szándékos kihajíttatásával, majd az ennek apropóján indított perrel nem ért a csúcspontjára az Apple és az appfejlesztők közti konfliktus, valójában ez csak a kezdet volt.

A kép csak illusztrációForrás: AFP=Imaginechina/Da Qing

Az Apple üzleti praktikáinak leghangosabb kritikusai most összeálltak, megalapították a Coalition for App Fairness érdekvédelmi csoportot. Reményeik szerint együtt már képesek lesznek elég erőt képviselni ahhoz, hogy küzdjenek az App Store előnytelen szabályai ellen.

A koalíció alapító tagjai között az Epic Games, a Spotify, a Basecamp, Deezer, a Tile, a Blix, továbbá a Tinder mellett számos másik nagy randiszolgáltatást üzemeltető Match Group is megtalálható.

A csoporthoz bármely appfejlesztő csatlakozhat.

A Coalition for App Fairness szerint az Apple gondosan kitalált, versenyellenes praktikákkal szabályozza, hogy a hardveres és szoftveres termékeket készítők milyen funkciókat és hogyan tehetnek elérhetővé a fogyasztók számára, helyzetbe hozza a saját termékeit a rivális megoldások kárára, továbbá ötleteket lop.

A mobileszközeire appokat kizárólag az App Store-on keresztül enged kiadni, a rivális boltok indítását technikailag lehetetlenné tette, az appok árából és az in-app vásárlások összegéből levont 30% jutaléka pedig aránytalanul magas.

Összefoglalva a csoport szerint az Apple a piaci erőfölényét kihasználva drámaian akadályozza a piaci versenyt, a fogyasztókat és a fejlesztőket is számukra súlyosan érdeksértő helyzetbe kényszeríti, hogy maximalizálja a saját bevételét. Csak az App Store-ból tavaly 15 milliárd dollár bevétele származott a cégnek, ami garantáltan nagyságrendekkel több, mint amennyibe annak fejlesztése és üzemeltetése került, korrekt mértékű profittal megfejelve.

A Coalition for App Fairness kidolgozott egy tíz pontból álló etikai iránymutatást, és arra kéri az Apple-t és az egyéb alkalmazásboltok üzemeltetőit, hogy ezeknek megfelelően alakítsák ki vagy át a fejlesztői szabályzataikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!