Kishibás GPU és instabil energiaellátás miatt hasalhatnak el játék közben.

Óriási termékhiány kíséretében indult a 4K felbontású játékra kihegyezett NVIDIA GeForce RTX 3080 múlt heti rajtja, azonban sokan talán jobban is jártak, hogy nem tudtak már szerezni a termékből. A kártyát megvettek egy tábora arról panaszkodik, hogy időnként összeomlanak a kártyájukon a játékok, ilyenkor visszakerülnek a Windows asztalára.

A kép csak illusztráció (MSI GeForce RTX 3080 Gaming Trio 10G)Forrás: MSI

A jelenlegi információk alapján a probléma akkor következik be, mikor a kártya Boost-órajele túllépi a 2 GHz-es határt, az NVIDIA saját Founders Edition kártyája mellett egyes Zotac, MSI és EVGA modelleken is biztosan előjöhet a hiba. Eredetileg mindenki driveres okot sejtett az ügy hátterében, elvégre a vadiúj Ampere architektúrás grafikus vezérlőt használja a kártya, lehetnek bosszantó gyermekbetegségei a meghajtójának.

Viszont furcsa volt, hogy a GPU órajelének 50-100 MHz-cel való visszavétele rengeteg panaszosnál megoldotta a problémát, még ha emiatt kissé csökkent is a kártyájuk teljesítménye.

Ezen a vonalon kiindulva az Igor's Lab portál villamosmérnöki ismeretekkel megáldott szerzője szétszedett négy RTX 3080 videokártyát is, és két problémára is felhívta a figyelmet. Egyrészt az összeomlások egyik okát könnyen jelenthetik a nem megfelelő minőségű grafikus processzorok: az NVIDIA kétségbeesetten próbált minél többet elérhetővé tenni a kártyagyártó partnerek számára, és ilyenkor olyan chipek is átmehetnek a rostán, amelyek nagyon magas frekvenciákon már instabillá válhatnak.

Másrészt van ugyanilyen aggasztó, hogy Igor szerint nem mindegyik kártyán tűnnek megfelelő minőségűnek a tiszta és stabil energiaellátásért felelős kondenzátorok, a komoly megterhelésük esetén fellépő működési anomáliáik szintén okozhatnak összeomlásokat.

Könnyen elképzelhető, hogy a kettő gond közül az egyik vagy mindkettő jelen van a panaszosok videokártyáin, az üzemi frekvencia visszaszedése ilyen esetekben magyarázattal szolgálna a hibajelenség megszűnésére.

Hírünk írásáig sem az NVIDIA, sem a kártyagyártók nem kommentálták a vevők egy része által tapasztalt hibajelenséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!