Javíthatatlanok lehetnek egyes GeForce RTX 3080 kártyák

msi nvidia geforce rtx 3080 gaming trio 10g videokártya grafikus kártya
MSI GeForce RTX 3080 Gaming Trio 10G
Vágólapra másolva!
Kishibás GPU és instabil energiaellátás miatt hasalhatnak el játék közben.
Vágólapra másolva!

Óriási termékhiány kíséretében indult a 4K felbontású játékra kihegyezett NVIDIA GeForce RTX 3080 múlt heti rajtja, azonban sokan talán jobban is jártak, hogy nem tudtak már szerezni a termékből. A kártyát megvettek egy tábora arról panaszkodik, hogy időnként összeomlanak a kártyájukon a játékok, ilyenkor visszakerülnek a Windows asztalára.

A kép csak illusztráció (MSI GeForce RTX 3080 Gaming Trio 10G) Forrás: MSI

A jelenlegi információk alapján a probléma akkor következik be, mikor a kártya Boost-órajele túllépi a 2 GHz-es határt, az NVIDIA saját Founders Edition kártyája mellett egyes Zotac, MSI és EVGA modelleken is biztosan előjöhet a hiba. Eredetileg mindenki driveres okot sejtett az ügy hátterében, elvégre a vadiúj Ampere architektúrás grafikus vezérlőt használja a kártya, lehetnek bosszantó gyermekbetegségei a meghajtójának.

Viszont furcsa volt, hogy a GPU órajelének 50-100 MHz-cel való visszavétele rengeteg panaszosnál megoldotta a problémát, még ha emiatt kissé csökkent is a kártyájuk teljesítménye.

Ezen a vonalon kiindulva az Igor's Lab portál villamosmérnöki ismeretekkel megáldott szerzője szétszedett négy RTX 3080 videokártyát is, és két problémára is felhívta a figyelmet. Egyrészt az összeomlások egyik okát könnyen jelenthetik a nem megfelelő minőségű grafikus processzorok: az NVIDIA kétségbeesetten próbált minél többet elérhetővé tenni a kártyagyártó partnerek számára, és ilyenkor olyan chipek is átmehetnek a rostán, amelyek nagyon magas frekvenciákon már instabillá válhatnak.

Másrészt van ugyanilyen aggasztó, hogy Igor szerint nem mindegyik kártyán tűnnek megfelelő minőségűnek a tiszta és stabil energiaellátásért felelős kondenzátorok, a komoly megterhelésük esetén fellépő működési anomáliáik szintén okozhatnak összeomlásokat.

Könnyen elképzelhető, hogy a kettő gond közül az egyik vagy mindkettő jelen van a panaszosok videokártyáin, az üzemi frekvencia visszaszedése ilyen esetekben magyarázattal szolgálna a hibajelenség megszűnésére.

Hírünk írásáig sem az NVIDIA, sem a kártyagyártók nem kommentálták a vevők egy része által tapasztalt hibajelenséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!