Állítólag privát körökben már évek óta keringett a kódbázis.

Kellemetlen helyzetbe került a Microsoft, a jelek szerint nyilvánosan elérhetővé vált a Windows XP és a Windows Server 2003 forráskódja egy elsőként a hírhedt 4chan fórumon megosztott torrent formájában. A 43 GB méretű archívumban többek közt számos régebbi DOS és Windows forráskódja is megtalálható, ám ezek már korábban szabadon elérhetővé váltak. További furcsaság, hogy a torrent készítője Bill Gatesszel kapcsolatos, összeesküvés-elméletes videókat is mellékelt a letöltők számára.

Bill Gates épp eligazítást tart a médiának a Windows XP újdonságairól még 2001 februárjábanForrás: AFP/Jeff Christensen

A The Verge azt állítja, hogy nem részletezett módon sikerült ellenőriznie a forráskódok hitelességét, valóban a Windows XP és a Windows Server 2003 javarészt közös kódbázisairól van szó. Viszont jó hír, hogy rendkívül elavultnak tűnnek: a Windows XP esetében az SP1 kiadáséról van szó, így a kibogarászható sérülékenységek közül több százat időközben már foltozott a Microsoft.

A naprakész és támogatott Windowsokat használók számára a kódbázisok kiszivárgása feltehetően nem jelent említésre méltó biztonsági kockázatot, a másfél évtizednél is régebbi kódok és a jelenlegi Windowsokban használtak között jó eséllyel igen kevés átfedés van. Realisztikusan még a Windows XP-s számítógépeket használók kicsi tábora számára sem oszt vagy szoroz a mostani fejlemény, ettől már nem lesznek érdemben sebezhetőbbek az eszközeik.

Viszont potenciálisan probléma lehet, hogy még mindig vannak szolgálatban Windows XP rendszerű beágyazott rendszerek, például bankautomaták.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!