Mutatjuk a legfontosabb gamer kiegészítőket

gamer, kiegészító, periféria, egér, kontroller, keyboard, billentyűzet
A megfelelő kiegészítőkkel sokkal jobb eredmények érhetőek el.
Vágólapra másolva!
Konzolok és mobilok jöhetnek-mehetnek, a divatok változhatnak de a számítógépes játékok évtizedek óta elpusztíthatatlanok, és biztos, hogy még jó sokáig jelen lesznek az életünkben.
Vágólapra másolva!

Mostanra ez az iparág hatalmasra duzzadt, a szoftverek készítésében sokszor hollywoodi sztárszínészek és szakemberek vesznek részt, a költségvetés pedig olykor a leglátványosabb filmekével vetekszik. Mindez pedig nem véletlen, hiszen a sikeresebb darabokkal is tíz vagy akár százmilliók játszanak világszerte, és hazánkban is rendkívül népszerűnek számít ez a fajta szórakozás.

A megfelelő kiegészítőkkel sokkal jobb eredmények érhetőek el. Forrás: MSI

Viszont korántsem mindegy, hogy mivel játszik az ember. Sokan azt gondolják, hogy elég egy megfelelő teljesítményű gép, azonban ez egyáltalán nincs így. Rengeteg olyan, kifejezetten a játékos, vagy más néven "gamer" kiegészítő és termék létezik már, amely arra szolgál, hogy jobb legyen a játékélmény, vagy segítse az eredmények elérését. És a legfontosabb, hogy ez nem humbug, hiszen ezekben a termékekben olyan technológiákat alkalmaznak, és olyan szolgáltatásokat vetnek be általában, amelyek a hagyományos, hétköznapi használatra szánt készülékekből hiányoznak. Jöjjenek tehát a hasznos gamer vezérlőeszközök, amelyek bevetésével akár ugrásszerű javulás is elérhető az eredményekben.

Egér

A vezérlő perifériák rengeteget számítanak, ez nem is lehet kérdés. A játékosoknak szánt egereknél figyelemre méltó az érzékenyég, amit a DPI érték (Dot Per Inch) érték ad meg.

Ez a szám minél magasabb, annál pontosabban lehet irányítani a kurzort, azaz például egy lövöldözős játékban azt, hogy hol legyen a célkereszt.

A tapasztalataink egy 2000 körüli DPI érték már teljesen rendben van. Az ergonomikus kialakítás és anyaghasználat is lényeges, hiszen ha ez jól sikerül, akkor hosszú órák után sem fárad el a kéz, illetve nem is fog lecsúszkálni a digitális rágcsáló hátáról. A játékosoknak szánt egereknél bukkannak fel legtöbbször a programozható gombok, amelyek óriási segítséget jelenthetnek.
Ezek alkalmazásával ugyanis hosszú és bonyolult folyamatok válthatóak ki egyetlen nyomással, például nem kell a menüben kotorászni a "varázslatok" vagy "fegyverek" után. Sok játékosoknak szánt egér rendelkezik beépített LED világítással, ami jól néz ki, de ezen kívül gyakorlati haszna nincs. Szóval azt tanácsoljuk, hogy senki ne az alapján döntsön, hogy melyik masina világít szebben.

Corsair M65 gamer egér. Forrás: Corsair

Mi az jelenleg Corsair M65 típusú egeret használunk játékra. Hosszú idő alatt, több modell lecserélése után jutottunk el ehhez az eszközhöz, amelynek nagy az érzékenysége, jó a tapadása, és még a programozható gombok sem hiányoznak róla.

Klaviatúra

A játékok során jellemzően teljesen máshogy használják a billentyűzetet, mint általában, például egy irodai alkalmazás vezérlése során. Sokkal kevesebb gombot (jellemzően a W A S és D betűket az irányításhoz) nyomnak le, viszont lényegesen többször, emiatt e perifériák teljesen más fajta igénybevételnek vannak kitéve mint általában.

XPG Summoner, a Gamer billentyűzet. Forrás: XPG

Ennek következtében, pedig a hagyományos billentyűzetek egy idő után "elfáradhatnak". Bizonyos gombokat már nem lehet lenyomni, illetve eltérő lesz a nyomásút is, amely miatt egyáltalán nem lesz komfortos a billentyűzet használata. Emiatt alkalmazzák az olcsóbb és egyszerűbb, úgynevezett membrános technológia helyett a gamereknek szánt jobb billentyűzetekben a mechanikus technológiát. Itt minden egyes gomb alatt egy különálló mikrokapcsoló van. Ezek a kapcsolók viszonylag egyszerűen cserélhetőek, tehát akkor sincs gond, ha valaki mindig csak ugyanazt a néhány karaktert nyomkodja.
Jó példa erre az XPG márka Summoner fantázianevű terméke, amely az ilyen mikrokapcsolós gamer klaviatúrák egyik mintapéldányának tekinthető

A mechanikus billentyűzetek a mikrokapcsolóknak köszönhetően ideálisak lehetnek a játékosok számára. Forrás: XPG

A gombok nyomásútja és ellenállása remek, és igen kényelmes a játékok vezérlése mellett a gépelés is. Található rajta nagyon jól szabályozható háttérvilágítás, illetve a programozható gombokat sem spórolták le róla. Ezek szerepe ugyanaz, mint az egereknél: sokkal gyorsabban érhetőek el általuk bizonyos funkciók és szolgáltatások.

A nagyobb sebesség pedig egy-egy játék során dönthet a győzelem és a vereség között is

Meg kell még említenünk a strapabíró kialakítást is, mint nagy előnyt, és az alumínium készülékház még jól is néz ki pluszban. Jár mellé egy csuklótámasz, ami borzasztóan jól jön akkor, ha az ember megállás nélkül püföli órákon át a billentyűzetét.

Kontroller

Ha van kifejezetten játékhoz kifejlesztett periféria, akkor az a kontroller és a kormány. Az előbbiek mind a konzoloknál meghonosodott, konkrétan a PlayStation által lefektetett irányvonalat követik, kisebb-nagyobb eltérésekkel, de ezzel nincs semmi baj. A rengeteg gomb, a kézre álló botkormány és két kezes használatot támogató kialakítás egy igazi gamer barát termékcsaládot eredményezett. A lövöldözős programokat leszámítva szinte minden játéktípushoz ideális lehet egy ilyen kiegészítő még számítógépnél is. Az áruk sem vészes, hiszen már pár ezer forintért hozzá lehet jutni egy ilyen masinához, valamint léteznek vezeték nélkül is használható eszközök is.

Egy jó kontroller jelentősen megdobhatja a játékélményt. Forrás: MSI

Mi már próbálkoztunk több darabbal is, köztük noname gyártók termékeivel, de egyikkel sem voltunk elégedettek. Ez is azt bizonyítja, hogy azért még az ilyen nagyon hasonlónak tűnő eszközök között is lehetek markáns eltérések. A probléma minden esetben az anyaghasználattal, és az összeillesztés minőségével volt. A gombok lötyögtek, a készülékház csikorgott, recsegett, csúszkált, ami tönkretette az élményt. Végül rábukkantunk az MSI Force GC20 nevű eszközre, ami ilyen szempontból is teljesen kielégítőnek bizonyult. Személy szerint melegen javasoljuk az olyan típusok használatát, amelyeknél ezekre a szempontokra is kiemelten odafigyeltek. A játék hevében ugyanis hajalmos az ember erőből nyomni a gombokat, rángatni a botkormányt, vagy csak szimplán szorongatni a készüléket. Ilyenkor pedig jó szolgálatot tesz egy masszív, ergonomikus darab.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!