Hosszú ideje késlekedik a Nokia a legújabb csúcsmodell bemutatásával, amivel így rendesen beleszaladhat az év legsűrűbb időszakába. Hivatalos bejelentés továbbra sincs, azonban minden információ arra mutat, hogy legkésőbb novemberben piacra kerül majd a Nokia 9.3 PureView.

A Nokia több mint egy évvel ezelőtt dobta piacra legutolsó csúcstelefonját, a Nokia 9 PureView-t. A készülék ugyan nem aratott osztatlan sikert, de azt meg kell hagyni, hogy a megszámlálhatatlan mennyiségű hátlapi kamerájával egy bátor próbálkozás volt - sajnos azonban a kamerák mennyiségével a szoftver nem tudta tartani a lépést, és a kijelző is némileg elmaradt a modern trendektől.

Úgy tudjuk, hogy eredetileg nem is kellett volna néhány hónapnál tovább várni az újabb modell, a Nokia 9.3 PureView megjelenésére, ahol a márka mögött álló HMD Global már tanulhatott volna az előd hibáiból. Iparági források szerint már a tavaly év második felében el kellett volna rajtolnia a telefonnak, azonban technikai okok miatt folyamatosan csúcsott a megjelenése, aztán pedig rászakadt a világra a koronavírus-járvány, amit még a nagyobb vállalatokat is nehéz helyzetbe hozta.

Persze, közben azért alsó-középkategóriás modellek jelentek meg a gyártótól, és legutóbb a szintén hetekkel elcsúszott Nokia 2.4 és Nokia 3.4 bemutatását zavarta le a HMD Global, de a felsőbb kategóriákba szánt 9.3-ról és a némileg alá pozícionált 7.3-ról továbbra sincs hivatalos kommunikáció.

Ilyen lehet a Nokia 9.3 PureView, az új csúcsmodell.Forrás: LetsGoDigital

Most azonban több megbízható belsős forrás is egymástól függetlenül megerősítette, hogy a 9.3 PureView tesztelése a végső fázishoz érkezett, így október végén, de valószínűleg inkább novemberben végre piacra kerülhet.

Ezzel párhuzamosan kereskedői partnereknél is fel-felbukkantak (majd eltűntek) a telefonra való tokok és védőfóliák, szóval láthatóan tényleg zajlik a készülődés a rajtra. Mindenesetre ezúttal sem lesz könnyű dolga a HMD Globalnak, hiszen pont egy olyan időszakban fog megérkezni az új sikervárományos, amikor az Apple, a Google és a OnePlus is új telefonokat dob majd piacra.

Az eddig kiszivárgott információink alapján egyébként a Nokia 9.3 PureView nem tűnik rossznak, csak megint néhány hónappal az ideálisnál később jelenik meg.

A rendszerchip tekintetében például a Qualcomm Snapdragon 865-öt használja majd a gyártó, ami nagy előrelépés az elődmodell 845-ös változatához képest, de novemberre már messze nem lesz olyan nagy szám, mint az elmúlt időszakban lett volna.

Persze, ez egy félelmetesen gyors rendszerchip, így tehát a sebességre biztosan nem lehet majd panaszunk, ráadásul úgy tudni, hogy a Nokia árban alá akar lőni a nagy konkurenseknek, így "csak" 6 gigabájt memóriával, és legfeljebb 128 gigabájt tárhellyel jöhet a 9.3 PureView. Kijelző tekintetében ezúttal egy OLED technológiás egységre számíthatunk, ami méretben valószínűleg kisebb lesz, mint a mostanában divatos nagy tepsik (valamint kisebb kávákkal érkezik, mint az elődmodell), és támogatja majd a 120Hz-es képfrissítést.

Forrás: Origo

A hátlapra ezúttal négy lencsét mondanak az informátorok, melyek közül a főkamera 108 megapixeles, egy másodlagos kamera pedig 64 megapixeles felbontással érkezik, támogatott lesz a 8K-s videózás, és az optikát mindegyikhez a Zeiss készíti. A másik két lencse funkciója egyelőre nem ismert, a tippek szerint különböző segédfunkciókat betölteni.

A belsős források szerint a Nokia nem hagyja le a készülékről a 3,5 milliméteres jack aljazatot sem, ami mellé USB-C port kerül, a gyorstöltést pedig 18W-tal támogatja majd a készülék, ami ugyan messze van attól, amit manapság a csúcson megszoktunk, de a 4000 milliamperórás akksit is így viszonylag gyorsan a helyére rázhatja.

Úgy tudjuk, a HMD Global körülbelül 700 euró környéki árat kér majd el a Nokia 9.3 PureView-ért, ami ugyan közel sem olcsó, de azért nem is olyan szörnyen drága, mint a nagyobb gyártók csúcsmodelljei. Kérdés, hogy a OnePlus, az Apple és a Xiaomi új készülékei mellett mindez mire lesz elég.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!