Még mindig tud baráti áron csúcsmobilt készíteni a Xiaomi

Vágólapra másolva!
Bemutatta a Xiaomi legújabb csúcstelefonját, a Mi 10T Pro névre hallgató készüléket, valamint annak egy nagyon picit megvágott kistestvérét, a sima Mi 10T-t, ráadásul csúcstelefonhoz képest mindkettőt viszonylag baráti áron.
Vágólapra másolva!

Valójában kistestvérről butaság lenne beszélni, hiszen mindkét telefon egy eléggé nagy, 6,67 hüvelykes kijelzőt kapott, aminek talán csak a 2400x1800 pixeles felbontása marad el a mai csúcskategóriában divatostól, de ezen kívül tud mindent, így támogatott a HDR10+ és a mobilokban jelenleg elérhető legnagyobb képfrissítés, a 144Hz is.

Ráadásul fontos kiemelni, hogy a Mi 10T készülékek képfrissítése az igényeknek megfelelően adaptívan változik 30Hz-től több lépcsőben egészen 144Hz-ig, így nem csak mindig az adott felhasználásnak megfelelő képfrissítést kapjuk, de a készülék még az akkumulátorral is spórol.

Az utóbbi időben gyakorlatilag bevett módon a kijelzőbe ütőtték az előlapi kamera lyukát, ami egy 20 megapixeles egység, és adott esetben egyszerre tud videót rögzíteni a hátlapi kamerákkal. Hátul pedig komoly a felhozatal: a Mi 10T Pro legnagyobb kamerája 108 megapixellel hódít (képes a jobb végeredmény érdekében összevonni 4 pixelt eggyé), és 8K-s felbontásban tud videózni, miközben még arra is van ideje a masinának, hogy felvétel közben 33 megapixeles fotókat is készítsünk.

Forrás: Xiaomi

Ehhez képest a sima Mi 10T főkamerája 64 megapixeles, és ugyan szintén tud 8K-s felbontásban videózni, a nagyobbik modellben megtalálható optikai képstabilizálás innen kimaradt. A hátlapon találunk még egy 13 megapixeles lencsét az ultra-széleslátószögű fotókhoz, valamint egy 5 megapixeles egységet kifejezetten a közeli, makro felvételekhez.

A szoftveres oldalon természetesen számíthatunk a mesterséges intelligencia erejére, nem csak a témák felismerésében, hanem a fotók utólagos manipulálásában is, ráadásul olyan trükköket is tud a telefon, hogy a klónfotózás mellett most már klónvideózásra is képes (gyakorlatilag magunkat vehetjük fel kétszer ugyanabban a jelenetben).

Ami a központi processzort illeti, erőben nem szenvednek hiányt a telefonok, hiszen mindkettő a Qualcomm legújabb megoldását, a Snapdragon 865-öt használja, a hozzá tartozó X55-ös modemmel, aminek köszönhetően az 5G-ről sem kell lemondani.

Memóriakapacitás és tárhely tekintetében azonban már akadnak eltérések: a sima Mi 10T-nél előfordulhatnak 6 és 8 gigabájtos modellek is, 128 gigabájt tárhely mellett, míg a Mi 10T Pro mindenképp 8 gigabájt memóriát rejteget, 128 vagy 256 gigabájt tárhellyel. Maga a tárhely egyébként nem bővíthető külső eszközökkel, két SIM-kártyát támogató változatok viszont elérhetők lesznek.

Forrás: Xiaomi

A telefonokon csak USB-C csatlakozót találunk, így a töltést és a zenehallgatást is ezen keresztül kell megoldani. A Xiaomi alapból mellékeli majd a 33W-os gyorstöltőt, amiben kicsit kevesebb, mint 1 óra alatt lehet majd maximumra húzni a gigantikus, 5000 milliamperórás akkumulátort. Ez utóbbi egyébként MMT technológiával készült, ami jobban elosztott, egyenletesebb töltést tesz lehetővé, így egyrészt maga a töltés is gyorsabbá válik, illetve növekszik az akksi élettartama is.

Az anyaghasználatra sem lehet panasz: a készülékeket elöl-hátul Gorilla Glass 5 üveg védi, a keret pedig alumíniumból készült.

A koronavírus-járvány második hulláma alatt ráadásul örömmel nyugtázhatjuk, hogy a Xiaomi gyárilag antibakteriális anyagból készült képernyővédő-fóliát helyez fel, ráadásul szintén ilyen anyagból készült tokot a telefonokhoz.

Forrás: Xiaomi

Úgy tűnik tehát, hogy a Mi 10T és a Mi 10T Pro gyakorlatilag mindent tud, amit ma egy csúcskategóriás telefonnak tudni kell, azonban az árak nem szálltak el annyira, mint a nagyobb konkurensek esetében. A Pro változat 128 gigabájt terhellyel 600 euróért, 256 gigabájttal pedig 650 euróért kerül forgalomba, míg a sima verzió esetében a 6/128-as modell 500 eurót, a 8/128-as pedig 550 eurót kóstál.