Ilyet se láttunk még: óriási felbontású tévé, amely még mobilhálózatra is tud csatlakozni

Vágólapra másolva!
A Xiaomi tovább folytatja a Mi TV Lux néven elindított csúcskategóriás sorozatát, melybe a korábbi 65 hüvelykes képátlójú készülék mellé most két 82 hüvelykes érkezik. Külön érdekesség, hogy ebből az egyik már a 8K-s felbontást is támogatja, ráadásul még mobilhálózatokra is képes kapcsolódni a beépített 5G-támogatás segítségével, de cserébe megkérik az árát.
Vágólapra másolva!

A televízió a Mi TV Lux Pro 82" nevet kapta, és a 208 centi átmérőjű képernyője Mini LED technológiájú, 960 területre osztott háttérvilágítást kapott, a maximális 2000 nites fényerejével pedig a Samsung csúcstartónak tekinthető QLED televízióinak is komoly konkurenciát jelent. Emellé nagyon komoly, 400000:1-hez kontrasztarány társul, és a kijelző képes lefedni a P3 színtér 98%-át.

A nagy szám ezek mellett természetesen a 8K-s felbontás, ami egészen pontosan 7680x4320 pixelt jelent, 60Hz-es maximális képfrissítés mellett.

Forrás: Xiaomi

Ahogy azt mindig el szoktuk mondani, jelenleg nem sok 8K-ban rögzített tartalom van, így a készülék lehetőségeit most még csak elég korlátozottan lehet kihasználni, így tehát leginkább a technológiai újdonságokra fogékonyaknak, vagy a jövőre nagyon előre készülőknek lehet ajánlani. Ezzel együtt meg kell jegyezni, hogy nem maradt ki belőle a Quantum Dot és a MEMC technológia sem, utóbbi például a gyors mozgásnál javíthatja a megjelenített képet, ami sporteseményeknél különösen jól jöhet.

A Xiaomi ennél a modellnél annyira nem spórolt a hangsugárzókkal, hogy rögtön nyolcat szereltek a készülékbe, hogy a magastól a mélyig minden alaposan le legyen fedve - a hivatalos szöveg szerint körülbelül olyan a végeredmény, mintha két teljes értékű soundbart helyeztek volna el a tévé két oldalán.

Forrás: Xiaomi

A legérdekesebb azonban, hogy az olyan "alapvető" dolgok mellett, mint a WiFi és a Bluetooth 5 támogatása, a Xiaomi új tévéjébe behelyezhetünk egy SIM-kártyát, amivel így akár 5G-s hálózatokra is tud csatlakozni.

Ez akár jól jöhet olyan esetekben is, ha a házban valamiért nincs vezetékes internetkapcsolat, de leginkább a játékoknál lehet hasznos a nagyon alacsony késleltetésű 5G-s kapcsolat. Mivel alapvetően egy különlegességről van szó, aminek a képességét jelenleg még nem igazán lehet kihasználni, a Xiaomi meg is kéri az árát: egészen konkrétan 2,2 millió forintig kell majd a szerencsés vásárlónak a zsebébe nyúlnia.

Majdnem ugyanez 4K-ban

A "Pro" megjelölés nélküli Mi TV Lux 82" ehhez képest egy némileg visszafogottabb, egyszerűbb szerkezet, amiért már "csak" körülbelül 450 ezer forintot kell fizetni, viszont ez a képességei ismeretében a jelenlegi piaci viszonyok között nem számít kiemelkedően soknak.

Itt már 4K-s UltraHD felbontásról beszélhetünk, 240 szegmensre osztott háttérvilágítású képernyővel, ami azonban a nagyobbik testvéréhez hasonlóan támogatja a Dolby Visiont és a HDR10+ technológiákat is.

Forrás: Xiaomi

Nagyon fontos, hogy (szintén a drágábbik változattal megegyező módon) erre is HDMI 2.1-es csatlakozók jutottak, amiből egy eARC-os a soundbarok kedvéért, egy pedig támogatja a 120Hz-es képfrissítést, amit a 8K-nál még nem lehetne megvalósítani HDMI-n keresztül.

Ez azért lehet különösen érdekes, mert a hamarosan megjelenő új játékkonzoloknál már lehet számítani arra, hogy bizonyos játékok támogatni fogják a 120Hz-es képfrissítést, minden korábbinál simább, finomabb élményt nyújtva ezzel.

De nemcsak emiatt lehet jó választás a Mi TV Lux 82" az új konzolok mellé, a HDMI 2.1-nek köszönhetően ugyanis támogatott a VRR, vagyis a változtatható képfrissítés is. Korábban, ha játékokról volt szó, akkor a televíziók 30Hz-es vagy 60Hz-es módban futottak, azonban ha a játék valamiért nem tudta ezt a képfrissítést tartani, akkor a kép hamar elromlott, jelentősen rontva ezzel a játékélményt. A VRR-nek köszönhetően azonban most már tág határok között ingadozhat a játék képfrissítése, a tévé ehhez képes alkalmazkodni, a végeredmény pedig jóval simább lesz.

Forrás: Xiaomi

Megegyezik a drágábbik változattal abban is, hogy ez is támogatja a Dolby Atmos hangzást, azonban ide már "csak" öt hangszóró jutott, amiből 2x15 watt jut a térhangzásnak, 2x12,5 watt a bal és jobb csatornának, valamint egy a mélynek.

Mindkét készülék a Xiaomi saját fejlesztésű MIUI for TV nevű felületével érkezik, ami elég sokat fejlődött az utóbbi időben, és érdekes adalék még az NFC-s távirányító, amihez elég hozzáérinteni az okostelefont, és azt rögtön összeszinkronizálja a tévével, így már lehet is tetszőleges tartalmat továbbítani rá.