Riaszt majd a haldokló SSD-ről a Windows 10

samsung 980 pro ssd
Samsung 980 PRO SSD
Vágólapra másolva!
Jelenleg csak modernebb, NVMe protokollos modellekkel működik a funkció.
Vágólapra másolva!

A héten újabb Windows 10-előzetest kaptak a Windows Insider tesztelői program Dev kiadási csatornájában lévők az operációs rendszer jövő tavasszal megjelenő kiadásából. A build 20226 jelzésű változat rengeteg kisebb hibajavítás mellett egy rendkívül fontos funkciót is hozott: képes riasztani egy értesítésben a számítógépezőket, mikor már erősen a halálán van az SSD-jük.

Samsung 980 PRO SSD (M.2 / NVMe) Forrás: Samsung

A funkció jelenleg csak a modernebb, NVMe protokollos szilárdtest-meghajtók esetében működik. Ezek a modellek tipikusan M.2 fizikai formatervet használnak, közvetlenül a számítógépek alaplapjaiba rögzíthetőek, és többnyire jóval 1 GB/s felett vannak a szekvenciális írási és olvasási sebességeik; látatlanban a legutóbbi tulajdonságukról ismerhetőek fel a legkönnyebben.

A régi SATA-s meghajtók esetében (használjanak azok 2,5 hüvelykes vagy nagyon ritkán M.2 formatervet) nem szól a Windows 10 arról, ha 11% alá csökken a meghajtók hátralévő élettartama. Ez furcsa, hiszen ezen meghajtók esetében is ugyanúgy kiolvasható a SMART diagnosztikai adatokból az érték, mint az NVMe protokollosak esetében.

Nem lepődnénk meg, amennyiben a riasztómechanizmus ezeket is támogatni kezdené a jövőben.

A riasztás megjelenésekor a felhasználók jobban teszik, ha rögtön biztonsági mentést készítenek az adataikról, és egyéni úton vagy szerviz segítségével minél előbb megejtik a halálán lévő SSD cseréjét. Már ha ez lehetséges, sajnos sok modern és drága laptop esetében ugyanis már rá van forrasztva az alaplapra a meghajtó, így a háttértár elhullása gazdasági totálkárossá teheti az egész noteszgépet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!