Kipróbáltuk a tévét, ami kikapcsolva festménynek látszik

Samsung, The Frame, tévé, televízió
Állványra is tehető.
Vágólapra másolva!
Sokan sokféleképpen próbálták és próbálják mind a mai napig tágítani a televíziódizájn határait, aminek eredményeképpen számos meghökkentő, egyedi külsejű modell jelent meg. Az úton egyik legmesszebbre talán a Samsung jutott a The Frame nevű koncepcióval, amelynél a televíziókat és a hagyományos, falra akasztható képeket próbálták ötvözni.
Vágólapra másolva!

Az ötlet bevált, hiszen a piac jól fogadta, a The Frame legfrissebb verziója pedig hazánkba is megérkezett. Lássuk, mire képes ez az első pillantásra tényleg páratlannak tűnő modell!

Cserélhető külső

A termék a The Frame, azaz magyarul A Keret névre hallgat, és ez nem is véletlen. A döntéshozók és dizájnerek célja az volt, hogy egy olyan készüléket alkossanak meg, amely külsejében egy hagyományos régimódi fali képre hasonlít. E terv sarkalatos pontját képezi a keret, amely ennek megfelelően e készüléknél speciális kialakítást kapott. A mai televízióktól eltérően kifejezetten vastag, hangsúlyos, eltérően a mai televízióktól, ahol is próbálják mindenáron elrejteni.

Tiszta elegancia Forrás: Origo

A készülék káváihoz a markáns keret mágnesek segítségével rögzíthető, azaz ebből fakadóan igen egyszerűen, egyetlen mozdulattal lecserélhető. Ez azért remek, mert a cég többszínű változatot gyárt belőle, így mindenki a szoba stílusához, illetve a saját ízléséhez, elgondolásához szabhatja televíziójának külsejét, legalábbis valamilyen szinten. Maga az ötlet is remek, és a kivitelezés is jól sikerült! Egyébként maga a fő terv is bevált, hiszen a Samsung The Frame tényleg jobban hasonlít a speciális keret miatt egy tradicionális képre, mint egy modern tévére. Főleg akkor, ha fel van akasztva, ezt a készüléket egyértelműen a falra szánták ugyanis. De persze azokról sem feledkeztek meg, akiknek erre nincs lehetőségük, vagy nem ebben gondolkodnak, hiszen a készülékhez jár talp, és vásárolható hozzá extra állvány is.

Állványra is tehető Forrás: Origo

Az illúzió megteremtését az is nagyban elősegíti, hogy a termék hátuljából nem kígyózik elő kábelköteg, még akkor sem, ha rá van dugva egy számítógép, játékkonzol, médialejátszó vagy valamilyen külső hangrendszer. Mindössze egy vékony, alig látható, könnyen elrejthető vezeték lóg ki belőle az úgynevezett One Connect box nevű megoldásnak köszönhetően. Ez egy, akár el is rejthető külső doboz, amelyre rápakolták az összes ki- és bemenetet, tehát a külső eszközöket ehhez kell csatlakoztatni.

Kép

A kép minőségéért a házon belül fejlesztett és gyártott kvantumpontos QLED kijelző, illetve a szintén saját képfeldolgozó chip felel. A látványvilágra pedig sok panasz nem lehet. A hagyományos LCD tévékhez képest lényegesen kontrasztosabb a kép, a tónusok valósághűek, a színgazdagság kellően nagy. A tv támogatja a nagy dinamikatartományú filmek, videók, képek és játékok megjelenítését. Azaz a fényerő az egyes képrészleteken állandóan, dinamikusan változik az aktuális képi tartalom függvényében. Mindez pedig igen-igen látványos végeredménnyel jár, hiszen ahol világos jelenet van, ott megnő a fényerő, ahol pedig sötét, ott csökken.

Gyönyörű színek Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés rendben van, bár kisebb hibákba, például enyhe akadozásba, vagy szellemképesedésbe, elmosódottságba bele lehet futni. De ezt hatékonyan lehet orvosolni az Auto Motion Plus nevű szolgáltatás bekapcsolásával, amely egy algoritmus által kiszámolt, tehát a valóságban nem létező képkockákat illeszt be a valódiak közé. A készülék 4K-s, azaz 3840 x 2160 képpont megjelenítésére képes. Ma már egyre több a viszonylag egyszerűen elérhető ilyen film, videó vagy játék, tehát ki lehet használni a nagy felbontásban rejlő erőt. De azért a tévét ellátták a mesterséges intelligencián alapuló felskálázási eljárással, amely mesterségesen képes feljavítani a részletességet egy hatalmas adatbázis, és egy szoftver segítségével. Ez a technológia gyakorlatilag pixeleket állít elő a "semmiből" az aktuális képi tartalom alapján, ami elég varázslatosan hangzik, de tényleg képes valamelyes javítani a felbontáson, még akkor is, ha a végeredmény az "igazi" 4K szintjét nem éri el.

Az extra: Művészeti mód

Nem csupán a külsejével, hanem tulajdonságaival is próbálták közelebb vinni a képzőművészetekhez a tévét. Megkapta az exkluzív Művészeti Mód névre hallgató, több elemből álló csomagot, amelynek az a feladata, hogy amit a képernyőn látunk, az is a festményeket, fotókat, illusztrációkat, rajzokat vagy karcokat idézze.

"Művészeti módban" műalkotásokat jelenít meg alacsony energiafogyasztás mellett Forrás: Origo

Elérthető a modellen az úgynevezett Art Gallery, amely egy hatalmas adatbázis tele ismert és kevéssé ismert alkotásokkal. Ezekből pedig egyszerűen lehet válogatni, így a felhasználó akár a leghíresebb képeket is a szobája falára varázsolhatja egyetlen kattintással. Ami nagyon tetszett, hogy az Art Gallery-ben még a művészekről, illetve a művekről is lehet részletesen olvasgatni. Ki kell még emelni a körítést: Egyrészt választhatunk paszpartut, másrészt különféle szűrőkkel módosíthatunk a képen, ami sokat dob annak az illúzióján, hogy itt egy fizikai valójában is létező alkotást látunk, nem pedig annak digitális reprodukcióját.

Létrehozható egy privát galéria a kedvencekből, és az is beállítható, hogy azok bizonyos időközönként egymást váltsák a képernyőn, valamint természetesen saját képek és fotók feltöltésére is van mód.

Kiokosított tévé

A Samsung The Frame-ben egy házon belül összekalapált, évek óta fejlesztgetett Tizen okostévé platform dohog. Ennek stabilitásával és sebességével korábban akadtak problémák, de ezeket mostanra orvosolták, legalábbis e készüléknél ilyen jellegű hibákkal nem találkoztunk. Ettől függetlenül a rendszertől nem vagyunk elájulva, túlzsúfolt, átláthatatlan, a struktúra néha kicsit logikátlan. Tragédiáról szó nincs, de az tény, hogy léteznek ma már felhasználóbarátabb megoldások, amelyek vezérlésre egy fokkal jobban kézre áll.

Vezeték nélkül képes kapcsolódni a legújabb Samsung okostelefonokhoz a DEX rendszerrel Forrás: Origo

Viszont azt meg kell említeni, hogy elmélyítették a mobilok és a televízió kapcsolatát. Ennek köszönhetően a két eszköz pofonegyszerűen párosítható, és a telefon kijelzője egyetlen érintéssel tükrözhető a nagy képernyőn, valamint a távirányító is kiváltható a segítségével.

Fékezett hangzás

Papíron a 2.2 csatornás, dupla mélysugárzóval kiegészített, 40 wattos integrált hangrendszer nem tűnik rossznak, legalábbis az átlag tévékhez képest. A modell megszólalásával mégsem voltunk különösebben megelégedve. Még így is kevésnek éreztük a basszusokat, emiatt aránytalan lett a megszólalás, és az is tény, hogy a tv hajlamos a finom részeket összemosni. Hanghibákat nem tapasztaltunk, tehát arról szó nincs, hogy a készülék használhatatlan lenne, vagy mindenképpen külső hangcuccot kell rádugni. De az tény, hogy ha valakinek fontos a minőségi hangzás, az nem ússza meg egy külső hangrendszer telepítését.

Bizonyítvány

Nagyon érdekes a Samsung The Frame tévé koncepciója, és a gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy sikerült is átültetni a gyakorlatba a papíron jónak tűnő ötletet.

Ez a tv tényleg olyan, mint egy festmény, az pedig különösen tetszett, hogy a különböző színű keretek egyszerűen cserélhetőek.

A Művészeti Mód által kínált extra valódi hozzáadott értéket jelent, a kép minősége is rendben van. A kezeléstől nem voltunk elájulva, hangzás terén pedig hozza a kötelezőt. Szóval a hasonló méretű és tudású modelleknél valamivel drágább (mérettől függően 300-900 ezer forint, a nálunk járt 55"-os modell 380 000) The Frame egy igazán különleges tv, amelyet bátran tudunk ajánlani azoknak, akik szeretik a képzőművészetet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!