5 dolog, amire érdemes odafigyelni videobeszélgetés indításakor

webkamera, videokonferencia, videochat, kamera, online, karantén
A járvány is bebizonyította, hogy egy jó webkamera kincset érhet.
Vágólapra másolva!
Az idei évben a koronavírus miatt rengeteg embernek kellett megismerkednie az online kommunikációs rendszerekkel. Tömegek kényszerültek például arra, hogy a hagyományos találkozók, megbeszélések és értekezletek helyett a saját otthonából, a gép előtt ülve beszélgessen másokkal. Ez a rendszer kiválóan működhet, ha odafigyelünk pár fontos dologra.
Vágólapra másolva!

A videótelefonálós szoftverek használata nem bonyolult, ezek kezelése még azok számára is könnyen elsajátítható, akik nehezebben mozognak a technológiai univerzumban. Azonban egy program elindításával a feladatok nem érnek véget. Van jó néhány dolog, amire muszáj odafigyelni ahhoz, hogy a lehetőségekhez képest jól sikerüljön egy számítógépes/telefonos videóbeszélgetés.

A járvány is bebizonyította, hogy egy jó webkamera kincset érhet. Forrás: Origo

Összeszedtük a legfontosabb szabályokat, ha ezeket betartja valaki, nagy baj már nem lehet.

Felszerelés

Tetszik, nem tetszik, de szükség van néhány kiegészítőre ahhoz, hogy normális minőségben tudjon valaki részt venni egy videóbeszélgetésben, videókonferencián.

A megfelelő felszerelésre érdemes odafigyelni. Forrás: Thinkstock

Ezek a következők:

  • Normális kamera: Ha nincs beépítve a notebookba, vagy rossz minőséget produkál, akkor venni kell egy jobbat.
  • Mikrofonos fej- vagy fülhallgató: Egyértelműen jobb ezt választani, mint megbízni a számítógép hangszórójában és mikrofonjában. Az ugyanis sokszor visszhangzik, recseg, ami borzasztóan recseg. Ez pedig egy hosszabb videobeszélgetés során az idegbajba kergetheti a többi felet, és iszonyú amatörizmust sugall. Viszont már egy olcsó headset is csodákra képes, ezen teljesen felesleges spórolni.

Jó Internetes kapcsolat

Az ilyen videós szoftverek jellemzően nagy sávszélességet követelnek meg a jó minőséghez. Ha ez nem biztosított, akkor bizony a kép és a hang rendszeresen "elmegy", ami egy idő után borzasztó zavaró lehet. Sőt, egy-egy munkamegbeszéléseken komoly anyagi veszteségekkel is járhat, hiszen ilyenkor az információk nem 100 százalékos pontossággal jutnak el a felekhez.
Érdemes az éles beszélgetés előtt egy próbát tenni, és ha gond van a net sebességével, akkor lekapcsolni mindent (telefon, tv, többi szoftver), ami adathasználattal csökkentheti a sávszélességet.

Felkészülés

A videós szoftver beüzemelése előtt érdemes alaposan felkészülni, odakészíteni mindent. Az ugyanis nagyon rosszul veszi ki magát, ha valaki akkor kezd pakolászni, keresgélni, ha már mindenki becsatlakozott, és látják a szerencsétlenkedést, vagy rosszabb esetben rá várnak. Itt kell megjegyezni, hogy bár személyesen nem találkozunk a kollégákkal, partnerekkel, üzletfelekkel, de ettől függetlenül az öltözködéssel ugyanúgy meg kell nekik adni a tiszteletet, mint normális esetben. Szóval ildomos a telefonkonferencia előtt rendes ruhákat felvenni.

Fényviszonyok

Sokan nem gondolnak rá, de bizony a fényviszonyok nagyon fontosak egy videós beszélgetés vagy videókonferencia lebonyolítása során. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a felhasználó háta mögül jöjjön a fény. Az például borzasztó rossz megoldás, ha egy ablaknak háttal ül. Ilyenkor a többiek ugyanis csak egy szürke-sötét pacát fognak belőle látni.

Semmiképpen ne üljünk háttal az ablaknak! Forrás: Ekaterina Bolovtsova / Pexels

Az sem jó, ha a fény, mondjuk egy lámpa csak az arca egyik felét világítja meg, mert az totálisan őrült megjelenést kölcsönöz az embernek. Ennek pedig helye lehet egy jelmezbálon, vagy talán baráti társaságban, de munkamegbeszélés során egyáltalán nem. Ilyen apróságokon akár előléptetések, karrierek múlhatnak.

Egyedüllét

Nagyon fontos, hogy a videós kapcsolatfelvétel előtt, ha lehet keressen mindenki egy magányos helyet. Nagyon-nagyon zavaró és kellemetlen lehet, ha betotyognak a gyerekek, a férj- vagy feleség a háttérben tévézik, esetleg veszekszik valakivel. És lehetőleg azt is el kell kerülni, hogy a háziállatok a közelünkben bandázzanak. Simán előfordulhat, hogy a beszélgetés közepén jön rájuk az ötperc: a kutya odacsinál a háttérben a szőnyegre, vagy csak megszállottként kezd ugatni macska pedig nyervákolni, miközben leszaggatja a függönyt. Ez nem csak a felhasználó figyelmét vonja el és lehetetleníti el a munkáját, de a többieket is borzasztóan zavarhatja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!