Újabb szög került a 32 bites appok koporsójába

qualcomm snapdragon 855 soc lapkakészlet rendszerlapka
Qualcomm Snapdragon 855
Vágólapra másolva!
Hardveres szinten is elkezd megszűnni a futtatási lehetőségük a mobilokban.
Vágólapra másolva!

Az Apple és a Google is hadat üzentek a 32 bites mobilappoknak, az előbbi ráadásul meglehetősen gyorsan lépve már teljesen meg is szüntette a támogatásukat, az iOS 11 vagy újabb rendszert futtató eszközein már egyáltalán nem indíthatóak el a régi szoftverek.

A kép csak illusztráció (Qualcomm Snapdragon 855) Forrás: Qualcomm

A Google jóval lassabban halad az exkluzívan 64 bitre való átállással, a fejlesztőknek az új appjaikat ugyan már kötelező 64 bites változatban (is) feltölteniük a Play Áruházba, de egyes meglévő appok jövő augusztusig maradhatnak tisztán 32 bitesek.

Mindezek után a mobileszközök processzoraiban használt architektúrákat készítő ARM bejelentette, hogy a 2022-es évjáratú termékeitől kezdve részlegesen megszünteti a 32 bites szoftverek támogatását: az energiahatékony („little") processzormagjai továbbra is képesek lesznek azokat futtatni, azonban a nagy teljesítményű („big") Cortex magokból fizikailag eltávolítja az értelmezésükhöz szükséges részeket, így azok csak 64 bites kódokat tudnak majd végrehajtani.

A legtöbb mobilprocesszorban mindkét típusú magból akad néhány darab, amelyikben pedig nem, azok exkluzívan energiahatékony magokat használnak. Emiatt ténylegesen még nagyon sokáig futtathatóak maradhatnak az androidos eszközökön a 32 bites appok.

A mostani lépéssel az ARM egyszerűsíteni tudja a magas teljesítményű magjainak a dizájnját: a régi komponensek kiszedésével vagy kisebb helyet foglalhatnak a magok, vagy több hely juthat bennük a modern és hasznos áramköröknek.

A cég szerint az idei magas teljesítményű Cortex magjához képest a 2022-es évjáratú modell olyan 30 százalékkal lehet majd gyorsabb.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!