Villog, mint egy diszkólámpa az MSI gamer laptopja

MSI GE66 Raider, laptop, teszt, gamer
billentyűzet nagyon jól használható.
Vágólapra másolva!
A hordozható számítógépek piacán évről évre élesedik a verseny. Nagy gyártók tűnnek el a csatában, de akik megmaradnak, azok mindent megpróbálnak beleadni, hogy közel férkőzzenek a vásárló szívéhez és zsebéhez.
Vágólapra másolva!

Az MSI egyike a talpon maradt vitézeknek, és a cég láthatóan komolyan odafigyel a magyar piacra is. Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy a vállalat nálunk is elérhetővé tette új, abszolút felső kategóriás gépét, a GE66 Raidert, ami az előzetes információk alapján elég izgalmasnak tűnt. Egy olyan masinának, aminél egyaránt nagyon odafigyeltek a halálos teljesítményre, és a nagyon-nagyon figyelemfelkeltő megjelenésre is.

MSI GE66 Raider Forrás: Origo

De mint tudjuk, a grandiózus tervek sokszor nem jönnek össze, úgyhogy amint lehetett ki is próbáltuk, hogy megnézzük milyen lett a valóságban!

Derengő fénybe burkolózva

A notebookgyártók mindent bevetnek, hogy figyelemfelkeltő, egyedi külsejű gépekkel álljanak elő. Az MSI ezúttal egy különleges megoldást választott: A készülékház frontfelületére egy színes LED-ek tömkelegét tartalmazó csíkot applikáltak, amely szivárványszerű derengésbe vonja a gépet. Összesen 16,8 millió tónus megjelenítése lehetséges, szóval tényleg nem túlzás azt állítani, hogy igazi fényorgiával kecsegtet a gép. Kicsit féltünk attól, hogy ez mennyire lesz zavaró a használat során, de hamar meg lehet szokni a látványt, és ha minden kötél szakad, akkor ki is kapcsolható ez a "karácsonyfa-effektus".

Így villog a MSI GE66 Raider Forrás: Origo

Azzal mindenesetre nem lehet vitatkozni, hogy az MSI elérte a célját a fénykibocsátó diódákkal, hiszen ezek tényleg figyelemfelkeltővé és egyedivé teszik a megjelenést.
A termék jó vékony, legalábbis ahhoz képest, hogy egy bivalyerős hardverekkel telepakolt gépről van szó. A vastagsága nem éri el a két és fél centit (2,3 cm), a súlya pedig 2,38 kilogramm, ami szintén nem vészes. Azaz egy kellően mobilis eszközről van szó, még akkor is, ha azért az ultrabookokkal e téren nem képes felvenni a versenyt. A ki- és bemenetek választéka kellően bőséges, gyakorlatilag az összes fontos port (HDMI 2.0, DisplayPort, Ethernet, USB-A, USB-C, fejhallgató) megtalálható rajta, és a mai divattal ellentétben még a memóriakártya-olvasó modult sem spórolták le róla.

Kegyetlen teljesítmény

A modell többféle konfigurációval elérhető a szokásoknak megfelelően, és nálunk egy olyan változat (10SGS-065HU) járt, amelynél a kompromisszum szót totálisan elfelejtették. A laptopba a lehető legjobb, 10. generációs, Intel Core i9 processzor került, és pakoltak mellé 32 GB RAM-ot, valamint egy egészen bitang, 8 GB-os NVIDIA GeForce RTX2080 videókártyát. Ennek köszönhetően pedig a masina brutális teljesítmény leadására képes, és gyakorlatilag mindenre alkalmas, ami ma szóba jöhet.
A legmodernebb, legjobb grafikájú játékok (akár a virtuális valóság témájúak is) hibátlanul, döccenés nélkül futnak, épp úgy, mint a profi 3D grafikai szoftverek, videóvágók, képszerkesztők, és ultranagy felbontású, 4K HDR filmek.

Ahhoz képest, hogy milyen erős, nagyon vékony Forrás: Origo

Az alkalmazott 1 TB-os háttértár-kapacitás bőségesen elég mindenre, és az alkalmazott SSD technológia miatt a programok betöltése, az állományok mentése, illetve a rendszer felállása is villámgyors. Itt kell megemlíteni az aktív hűtést is, ami megteszi, amit tud, de az tény, hogy ha nagyon meghajtják, akkor azért igencsak fel tud melegedni a készülékház.

Billentyűzet, akkumulátor, hang

Energiaellátás terén is a maximumot nyújtja, hiszen egy 99,9 Wh kapacitású akkumulátorral látták el. Ez extrémen nagy értéknek számít, és mindez az üzemidőben is visszaköszön. A használattól függően a rendelkezésre állási időtartam sokat változhat, de még a legdurvább igénybevétel esetén is elérhető a 8-9 óra, ami fantasztikus eredmény. Amennyiben pedig valaki csak netezgetésre, levelezésre, videózásra vagy chatelésre használja, akkor ezt akár 17-18 órára is kitolhatja.

A billentyűzet nagyon jól használható Forrás: Origo

A beépített 2x2 wattos hangrendszere csak akkor jöhet számításba, ha nincs a közelben valamilyen külső audio eszköz. Még egy közepes mobil Bluetooth-hangszóró is simán lenyomja, sajnos. Csodák persze nincsenek, egy vékony készülékházból nem lehet csodás basszusokat, remek dinamikát, tiszta, erőteljes megszólalást elővarázsolni. Így nem túl meglepő módon mindez innen is hiányzik.
A billentyűzete remek, a gombok érzékenysége, ellenállása és nyomásútja is megfelelő, a gépelés ennek köszönhetően komfortos. A beépített egér se rossz, bár a különálló gombokat hiányoltuk róla. Lehet, hogy azok rontanak az összképen, de iszonyú hasznosak, szóval rossz döntés lehagyni őket.

Kijelző

Az MSI döntéshozói szeme előtt két eshetőség lebegett: vagy választják a tökéletes színpontosságot, kontrasztot és betekintési szöget kínáló, ám alacsonyabb képfrissítési frekvenciával és magasabb bemeneti késleltetéssel bíró OLED technológiát, vagy maradnak a gyorsabb, hagyományos IPS LED LCD eljárásnál. Nos, ők a jelek szerint kiemelt figyelmet fordítottak a játékosok elvárásaira, és ez utóbbi opció mellett tették le a voksukat.

A tónusok emiatt nem olyan megkapóak, a betekintési szög sem annyira perfekt, viszont az input lag mindössze 10,1 ms, ami kegyetlenül jó értéknek számít, a maximális képfrissítési ráta 240 Hz, azaz másodpercenként ennyi képkockát képes megjeleníteni a képernyő.

Ez pedig pontosan négyszer több érték, mint amit a hagyományos kijelzők produkálnak, ami egy FPS, sport vagy szimulátor játék során igen-igen sokat jelenthet. A Full HD felbontás ebben a kategóriában átlagosnak számít, de korántsem kiemelkedőnek, de ettől függetlenül a részletességre nem lehet panasz, ennél többre meglátásunk szerint nincs szükség egy notebooknál.

Bizonyítvány

Egy igazi nehézsúlyú harcost küldött a ringbe az MSI a GE66 Raider személyében. E notebook gyakorlatilag mindent tud, amit ma egy hordozható számítógéptől elvárhat az ember, legalábbis ha nem professzionális grafikai/videós munkában gondolkodik, mert arra egy OLED kijelzővel ellátott termék talán alkalmasabb. A hangrendszer átlagos, a kezelés remek, a dizájn nagyon rendben van, a teljesítmény pedig brutális. Mindennek azonban ára van. Szó szerint. Ezért a változatért ugyanis 1 100 000 forintot kell letenni az asztalra, ami bárhogy nézzük, rengeteg pénz.
Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!