Megzsarolta a ProtonMailt az Apple

protonmail
ProtonMail
Vágólapra másolva!
Fenyegetéssel rakatott in-app vásárlásokat a levelezőszolgáltatás appjába.
Vágólapra másolva!

Gőzerőre kapcsolt az amerikai kongresszusban a nagy techcégek monopóliumaival kapcsolatos vizsgálat, ennek során fejlesztőcégek is tanúskodnak a tapasztalataikról. Most a magánszféra védelmét az előtérbe helyező ProtonMail levelezőszolgáltatás ügyvezető igazgatója keltett komoly hullámokat: Andy Yen szerint az Apple szó szerint megzsarolta a Svájcban székelő céget, hogy vagy in-app vásárlásokat tesz iOS-es mobilappjába, vagy kihajítja azt az App Store kínálatából.

ProtonMail Forrás: ProtonMail

A ProtonMail ingyenes és fizetős verzióval is rendelkezik, az utóbbit előfizetéses konstrukció keretében tudják elérni a felhasználók. Yen szerint a levelező iOS-es mobilappja nem adott lehetőséget a prémium változatra való előfizetésre, így aki plusz tárhelyet szeretett volna, vagy saját domaincím használatában gondolkodott, annak a ProtonMail webhelyén nyílt lehetősége az előfizetésre.

Cserébe viszont a mobilappban egy árva utalás sem volt arra, hogy a ProtonMailnek egyáltalán létezik prémium verziója, ez ugyanis sértette volna az App Store fejlesztői szabályzatát.

Ennek ellenére 2018-ban az Apple váratlanul felvette a kapcsolatot ProtonMaillel, és gyakorlatilag utasította a céget, hogy tegye közvetlenül a mobilappjában elérhetővé a fizetési lehetőséget, különben kitiltja azt az App Store-ból. Jobb híján a ProtonMail belement ebbe, ám az Apple 30%-os jutaléka miatt aki in-app vásárlással fizet elő a prémium változatára a mobilappban, annak körülbelül 26%-kal magasabb összeget kell kiadnia.

A sarc miatt a ProtonMail áremelésre kényszerült, nem áll módjában eltekinteni a zsebéből kihúzott bevételtől.

Az in-app vásárlás beépítését követően a ProtonMail tájékoztatni kívánta az ügyfeleit a helyzetről, ám az Apple újból fenyegetőzni kezdett, hogy kiteszi miatta az app szűrét a programboltból.

Időközben az Apple több helyen is pontosította és módosította az App Store szabályzatát, így elméletileg a ProtonMail visszatérhetne az eredeti koncepciójához. Viszont ezt az ügyvezető nem kívánja meglépni, állítása szerint egyrészt a változtatások ellenére túlságosan szabadon értelmezhetőnek érzi a bolt szabályzatának egyes elemeit, másrészt pedig nincs meggyőződve arról, hogy ez a ProtonMail előnyére válna, hiszen továbbra sem tudnák az appban reklámozni a prémium előfizetést.

A hírek szerint nem a ProtonMail az egyetlen, akivel ilyen módon bánt el az Apple, nagyjából két tucat másik cég is érintettnek vallja magát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!