Már a csúcs gamepadje miatt is perlik a Microsoftot

xbox one x controller gamepad videojáték gaming
Vágólapra másolva!
Állítólag az Elite Series 2 modellt is érinti a sodródási probléma.
Vágólapra másolva!

A Nintendo mellett a Microsoft is bajba került a konzoljaihoz adott és árult gamepadek miatt az Egyesült Államokban: mindkét vállalat ellen csoportos pert próbálnak indítani a játékvezérlők analóg stickjeinek állítólag rendkívül gyakori, sodródásos hibajelensége miatt.

A kép csak illusztráció Forrás: Anton Porsche / Pexels

A sodródás alatt az kell érteni, hogy a stickek akkor is mozgást érzékelnek, mikor hozzájuk sem érnek a játékosok. Ez a végeredmény szempontjából hasonló ahhoz, mint amikor ok nélkül ugrál számítógépezéskor az egérmutató.

Ez óriási és zavaró problémát jelent a gamereknek, hiszen a játékokban a stickek segítségével lehet irányítani a karaktereket és a járműveket. Például a népszerű FPS és TPS akciójátékokban a bal stickkel az előre-hátra-oldalra mozgások végezhetőek, a jobb stick pedig a kamera forgatására vehető igénybe.

A VGC beszámolója alapján most frissült a Microsoft ellen beadott perirat: egyrészt újabb felperesek csatlakoztak, másrészt pedig az Xbox One Elite Series 2 gamepad is bekerült az állítólagosan tervezési hibás termékek közé, így már az összes 2014 óta piacra került xboxos játékvezérlő érintett az eljárásban.

A felperesek szerint a probléma pusztán tervezési hibából fakad: a stickekben használt potenciométereknél nem megfelelő kenőanyagot használ a Microsoft, emiatt megsérülhet az érzékelők elektromosan vezető sínje, ami a stick pozíciójának elektromos jelekké alakításáért felel. A vád szerint a Microsoft már hat éve tud a problémáról, azonban semmit sem kezdett vele, és a garanciális szervizeléseket is próbálja megtagadni, feltehetően hogy profitáljon a fizetős javításokból és a további gamepadek értékesítéséből.

A felperesek négy dolgot szeretnének elérni: az állítólagos tervezési hiba megoldására, a problémától szenvedő gamepadek ingyenes javítására, az ügyfelek kártalanítására, továbbá a vevők megfelelő tájékoztatására kívánják köteleztetni a Microsoftot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!