Áttörést hozhat az okosotthonok mobilokkal való kezelésében.

Az elmúlt időszakban többen is találkozhattak egyes okostelefonok bejelentéseiben az Ultra-Wideband szókapcsolattal, a gyártók tipikusan az UWB rövidítést használják a rá való hivatkozáskor. Az UWB egy vadiúj rádiótechnológia, amellyel pár méteres hatótávolságú, nagy adatátviteli sebességű kommunikációra nyílik lehetőség. Jelen pillanatban az Apple a Nearby Share megosztási funkció, a Samsung pedig a SmartThings Find eszközkeresési funkció pontosságának a javítására használja.

Többek közt okosotthonos eszközök válhatnak rendkívül könnyen kezelhetővé az UWB technológiának köszönhetőenForrás: Xiaomi

Az UWB leginkább a Bluetooth és az NFC szerelemgyerekének mondható, az óriási előnye pedig az a meglévő technológiákkal szemben, hogy rendkívül nagy precizitással képes meghatározni az eszközök egymáshoz viszonyított fizikai pozícióját.

A Xiaomi egy új demóban rámutatott, hogy ez nagyon hasznos lehet az okosotthonokban: csak rá kell majd mutatni az okostelefonnal a vezérelni kívánt okoseszközre (például tévére, lámpára, ajtózárra, ventilátorra), mire automatikusan bepattanhat az érintőkijelzőre a beállítófelületük. Emellett passzívabb jellegű használatra is lehetőség van, például telefonnal a zsebben a bezárt ajtóhoz sétálva automatikusan feloldhat a zárszerkezet, majd az ajtótól elsétálva visszazárhat.

Eddig nem volt teljesen világos, hogy mi lesz az UWB sorsa, azonban mostanra világossá vált, hogy jelentős az iránta való érdeklődés a mobiliparban. A Xiaomi mellett a Samsung is deklarálta, hogy hosszú távon támogatni és terjeszteni kívánja a technológiát, a csúcsmobiljai mellett a jövőben a tömegtermékeikben is elérhetővé teszi azt.

Az NFC általánossá válása után az UWB a legújabb kommunikációs technológia, ami az elterjedését követően egyszerűbbé és kényelmesebbé teheti a hétköznapi életet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!