Az NFC után az UWB kifejezést kell megtanulni

xiaomi uwb
Többek közt okosotthonos eszközök válhatnak rendkívül könnyen kezelhetővé az UWB technológiának köszönhetően
Vágólapra másolva!
Áttörést hozhat az okosotthonok mobilokkal való kezelésében.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban többen is találkozhattak egyes okostelefonok bejelentéseiben az Ultra-Wideband szókapcsolattal, a gyártók tipikusan az UWB rövidítést használják a rá való hivatkozáskor. Az UWB egy vadiúj rádiótechnológia, amellyel pár méteres hatótávolságú, nagy adatátviteli sebességű kommunikációra nyílik lehetőség. Jelen pillanatban az Apple a Nearby Share megosztási funkció, a Samsung pedig a SmartThings Find eszközkeresési funkció pontosságának a javítására használja.

Többek közt okosotthonos eszközök válhatnak rendkívül könnyen kezelhetővé az UWB technológiának köszönhetően Forrás: Xiaomi

Az UWB leginkább a Bluetooth és az NFC szerelemgyerekének mondható, az óriási előnye pedig az a meglévő technológiákkal szemben, hogy rendkívül nagy precizitással képes meghatározni az eszközök egymáshoz viszonyított fizikai pozícióját.

A Xiaomi egy új demóban rámutatott, hogy ez nagyon hasznos lehet az okosotthonokban: csak rá kell majd mutatni az okostelefonnal a vezérelni kívánt okoseszközre (például tévére, lámpára, ajtózárra, ventilátorra), mire automatikusan bepattanhat az érintőkijelzőre a beállítófelületük. Emellett passzívabb jellegű használatra is lehetőség van, például telefonnal a zsebben a bezárt ajtóhoz sétálva automatikusan feloldhat a zárszerkezet, majd az ajtótól elsétálva visszazárhat.

Eddig nem volt teljesen világos, hogy mi lesz az UWB sorsa, azonban mostanra világossá vált, hogy jelentős az iránta való érdeklődés a mobiliparban. A Xiaomi mellett a Samsung is deklarálta, hogy hosszú távon támogatni és terjeszteni kívánja a technológiát, a csúcsmobiljai mellett a jövőben a tömegtermékeikben is elérhetővé teszi azt.

Az NFC általánossá válása után az UWB a legújabb kommunikációs technológia, ami az elterjedését követően egyszerűbbé és kényelmesebbé teheti a hétköznapi életet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!