Mélypontra eshet az SSD háttértárak ára

sabrent rocket q 8tb ssd szilárdtest-meghajtó nvme m.2
Sabrent Rocket Q 8TB SSD
Vágólapra másolva!
Túlkínálat nyomja le a bennük lévő NAND memóriachipek árát.
Vágólapra másolva!

Jó hírekkel szolgált a fogyasztók számára TrendForce piacelemző cég, az információi szerint újból elkezdett túlkínálat kialakulni a rendszermemóriaként használt DRAM, továbbá a háttértárakban használt NAND memórialapkákból.

A kép csak illusztráció (Sabrent Rocket Q 8TB SSD) Forrás: Sabrent

A DRAM chipek ára az év első felében emelkedő tendenciát mutatott, ám ezután a harmadik és a negyedik negyedévben is erősen csökkent, továbbá a TrendForce szerint a jövő év első negyedévében is folytatódhat a lejtmenet. Emiatt talán már a karácsonyi időszakra érzékelhető lesz némi árcsökkenés a memóriamodulok piacán, de a jövő év elején már biztosan lejjebb kúszhatnak az árak.

Ami talán ennél is érdekesebb, hogy az SSD háttértárakban is használt NAND chipek ára az idei első két negyedévben valamelyest nőtt, azonban a harmadik negyedévtől kezdve érdemben csökkenni kezdett, és 2021 első negyedévében további 10-15 százalékot is eshet.

A DRAM és NAND lapkák piacán is a fogyasztók számára kedvezően alakulnak az árak Forrás: TrendForce

Ez azt jelenti, hogy már a közeljövőben feltűnően csökkenhet az SSD-k ára, a következő negyedéves előrejelzés alapján pedig az sem zárható ki, hogy a jövő tavasz-nyár környékén akár történelmi mélypontra eshet a meghajtók költsége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!