Egykor a legjobb tévéket gyártotta, megnéztük, mit tud ma a Philips

Philips, OLED805, tévé, Ambilight, teszt
Philips OLED805
Vágólapra másolva!
Bár a Philips televíziós részlege néhány éve gazdát cserélt, hiszen a holland anyacégtől egy hongkongi konszernhez kerültek a szabadalmak és a névhasználati jog, de a csodával határos módon mindebből a külvilág nem sok mindent érzékelt. A divíziónak sikerült átvészelnie ezt az időszakot, többek között köszönhetően annak, hogy az új tulaj, a TP Vision minden támogatást megadott. Így a mérnökök nyugodtan tudtak dolgozni, és ezáltal a Philips minden évben elő tudott rukkolni magasabb kategóriás, innovatív tévékkel is. 
Vágólapra másolva!

Olyannyira így van ez, hogy a cég az elsők között lépett piacra saját OLED televízióval, és minden évben bővítette a kínálatát néhány ilyen modellel. A vállalat 2020-ban sem változtatott a stratégiáján, és idén is frissíti választékát a prémium szegmensben is.

Philips OLED805 Forrás: Origo

Ennek szellemében dobták piacra az OLED805 típusszámú készüléket, lássuk hát, hogy tud-e még a Philips jó tévét csinálni!

Unalmas külső

Ahogy kivettük a dobozból meglepetten tapasztaltuk, hogy nincs meglepetés. A Philips 805 gyakorlatilag teljesen ugyanúgy néz ki, mint egy évvel korábbi elődje. Azaz a kávái vékonyak, és a képernyő pedig két aprócska, fém ropira emlékeztető tappancson nyugszik. Ez a cég szerint rendkívül letisztult és elegáns, szerintünk pedig egy kicsit jellegtelen.

A dizájn meglehetősen átlagos. Forrás: Origo

Ráadásul emiatt a készülék elé nem is lehet betenni egy hangprojektort vagy játékkonzolt, mert az már kitakarná a kijelző egy részét. A tv természetesen a falra is akasztható a szabványos, bárhol beszerezhető konzolok segítségével. A csatlakozókínálatra nem lehet panasz, hiszen a négy HDMI 2.0 portnak és a digitális, valamint analóg kimenetnek köszönhetően egyszerűen rádugható bármilyen külső médialejátszó, játékkonzol, számítógép vagy külső hangrendszert, tehát egy soundbar, valamint házimozi szett is akár. Emellett kompatibilis hangeszközök a Bluetooth technológia támogatása révén vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak hozzá.

Képminőség

A betonbiztos alapokat ezúttal is az LG Display által gyártott 4K felbontású OLED panel szolgáltatja, amely a képalkotási technológiából fakadóan, és az egyedi pixelvezérlés (a fény magukban a képpontokban keletkezik) révén képes a hibátlan, mélyfekete, és ezáltal a végtelen kontraszt megteremtésére. Ezt egészíti ki a Philips dédelgetett, exkluzív fegyvere, a negyedik generációs P5 képfeldolgozó chip, amely a tónusok pontos visszaadásáért, és a hibátlan mozgásmegjelenítésért felel, valamit tartalmazza a különféle képjavító algoritmusokat.

Ez utóbbiak közé tartozik például az úgynevezett felskálázás, amely az alacsonyabb felbontású anyagokat képes egy óriási, különféle képi jeleket tartalmazó adatbázis segítségével feljavítani. Ezzel pedig akár egy eredetileg Full HD videóból vagy filmből olyat varázsolni, amely minőségében megközelíti a natív 4K tartalmakat. Ennek segítségével tehát akkor is ki tudjuk használni a panel nagy felbontásában rejlő erőt, ha egyébként a forrásunk ezt nem tenné lehetővé.

A már említett színpontosság és színgazdagság is megfelelő, ráadásul a termék támogatja a nagy dinamikatartományú állományok megjelenítését.

Azaz ilyenkor az egyes képrészletek fényereje az éppen futó tartalomtól függően valós időben változik. Tehát ha például egy esti jelenetet látunk lobogó tábortűzzel, akkor a lángok fényesek, ragyogóak és erőteljesek lesznek, nagy fényerővel, a többi képponton viszont kicsi lesz a fényerő, ami igen valósághű végeredményt szavatol. A tapasztalataink szerint a mozgásmegjelenítés rendben van, hiszen semmilyen hibába nem futottunk bele. A betekintési szög a várakozásoknak megfelelően hibátlan, azaz akkor sem kezdenek torzulni az árnyalatok, ha valaki tág szögből, totálisan oldalról bámulja a kijelzőt. Minden szempontot figyelembe véve azt kell mondanunk, hogy a képminőség tekintetében ez a modell abszolút első osztályú, a képi világba egyszerűen nem lehet belekötni.

Okos tv?

Ezt viszont nem mondhatjuk el sajnos a kezelésről, illetve egészen pontosan az okostévé rendszerről. A Philips vezetése évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy nem kezd el saját platformon dolgozni, hanem átveszi a Google által fejlesztett Android TV-t, de ma már látszik, hogy ez hiba volt.

Ez az operációs rendszer ugyanis sosem váltotta be igazán a hozzáfűzött reményeket, és arról az OLED805 esetében is meggyőződhettünk, hogy távol áll a tökéletestől.

A nagyméretű ikonok és a sok üres hely miatt a magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelület átláthatatlan, túl sokat kell benne "lapozni", és emiatt viszonylag sokáig tart, amíg megtalálja az ember azt, amit keres. A rendszer felépítése kicsit logikátlan, és az pláne nem tetszett, hogy a szponzorált tartalmak mennyire tolakodóak. A korábbi verziókban gond volt a stabilitással és a sebességgel is, de mára ezt már orvosolták, így a modell nem produkált borzasztóan idegesítő fagyásokat legalább. A távirányító korrekt darab, amely egy ingyenes alkalmazás révén mobillal is kiváltható, a modell pedig képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott vezérlő perifériákkal, ami nagyon jól jöhet a különféle internetes alkalmazások futtatása során.

A távirányító remekül néz ki, és jól is használható. Forrás: Origo

Ez utóbbiakból pedig jó sok van, több, mint ötezer szoftver közül lehet válogatni, ami tényleg lenyűgöző választék. E téren az Android TV odaver minden vetélytársának. Viszont kár, hogy a készülékbe épített satnya teljesítményű hardver miatt az appok egy részéről le kell mondani. Konkrétan a jobb grafikájú játékokról van szó, amelyek emiatt vagy iszonyatosan akadnak, vagy el sem indulnak. Ez pedig nagy baj, hiszen ezen szoftverek egyébként megtalálhatóak az alkalmazásboltban, és ha elég erős lenne a vas, akkor a tv akár egy játékkonzolként is funkcionálhatna. Kár, hogy ez most sem jött össze.

Ambilight

Minden cég arra vágyik, hogy legyen egy olyan exkluzív fejlesztése, amellyel csak az ő termékei rendelkeznek, amely megkülönbözteti azokat a riválisoktól, és amely még hasznos is. Sokaknak ez több évtized alatt sem jön össze, nem tudnak semmi olyan funkcióval előállni, ami egyedi és hozzáadott értéket jelent. A Philips viszont rendelkezik egy ilyen technológiával, ami ebbe a tévébe is bekerült, ez pedig az Ambilight.

Az Ambilight technológia fényglóriát varázsol a tv köré. Forrás: Origo

A készülék hátlapjára három oldalra RGB LED-csíkot applikálnak, amelyek bekapcsolva fényglóriát varázsolnak a készülék köré. Ennek színe természetesen változtatható, sőt még az is lehetséges, hogy a tónusok a képen látott tartalom függvényében változzanak. Tehát ha például a kijelzőn egy napsütésben fürdő rét látszik, akkor a glória alsó része zölden, a felső pedig kéken világít majd, némi sárgával ott, ahol a nap található. Ez pedig elképesztően látványos végeredménnyel jár, ami sokat dob az élményen. Illetve, ha valaki úgy érzi, akkor persze ki is kapcsolhatja.

Nem fogjuk kidobni a hifit

Ma már teljesen általános, hogy a magasabb kategóriás, drágább tévékbe különálló mélysugárzó kerül, hogy a basszusokból legalább lehessen valamit érzékelni. A két rejtett 10 wattos hangszóró mellett ebbe a tévébe került egy ilyen 30 wattos különálló mélynyomó, de ez a megoldás sem képes áttörni a fizikai törvények korlátait.

A hangerővel ugyan nincs gond, és hibákat sem tapasztalni, de hát ettől még a megszólalás nem lesz jó.

A basszusok hiányoznak, némi pontatlanság, aránytalanság is megfigyelhető, a végeredmény így steril, hideg, élettelen. Tehát ugyanaz a baj, mint a legtöbb jelenlegi televízióval. Abban biztosak vagyunk, hogy ez a nagy tömegek számára nem okoz problémát, de akinek fontos a dinamikus, minőségi megszólalás, az a beépített hangrendszerrel elégedetlen lesz.

Végszó

A Philips OLED805 televízióról mindent elárul, hogy a leggyengébb pontja a fránya, Google által fejlesztett Android TV okostévé rendszer. A hangzás az átlagosnál egy fokkal jobb, de különösebben nem kiemelkedő, dizájnban semmi extrát nem kínál, viszont a kép minősége fantasztikus, és az Ambilight is sokat dob a készüléken. Nekünk tetszett!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!