Telefonja ma már mindenkinek van, ahogy telefonszáma is. Persze nem feltétlen szükséges mobilszolgáltató ahhoz, hogy elérhetőek legyünk. A közösségi médiák, és a különböző mobil applikációk segítségével már nem egy nagy ördöngösség megtalálni bárkit. Ugyanakkor a legtöbb vállalkozás és szolgáltató még mindig rendelkeznek telefonos ügyfélszolgálattal a Messenger alkalmazás mellett. És bár a statisztika azt mutatja, hogy jobban szeretünk üzenetet pötyögni, mint telefonálni, egy ember napi telefonhívásinak a száma átlagosan 20-30 hívás körül mozog.

Forrás: pixabay

A telefonos szolgáltatók létjogosultsága tehát még a közösségi médiák térhódítása mellett sem kérdés. Persze Facebook-on jóval egyszerűbb megtalálni valakit, mint kideríteni a telefonszámát. De ez tényleg így is van? Mint ahogy a közösségi médiába létezik kereső, úgy telefonszámok tekintetében is van tudakozó. Természetesen most nem arról a telefonos tudakozóról van szó, amit évekkel ezelőtt felhívhattuk, és, ha szerencsénk volt, meg is kaptuk az illető vezetékes telefonszámát. Mivel mobiltelefonszámból jóval több van manapság, mint vezetékes szolgáltatásból, adja magát a kérdés, hogyan lehet úgy keresni, hogy a találat is legalább olyan pontos legyen, mint a közösségi média esetében? 

Telefonszám keresés régen és most 

A telefonszámok kiderítése még az internet felvirágzása előtt a következőképpen működött. Mindenki kapott a saját megyéjére vonatkozó telefonkönyvet, és ha fel akart hívni valakit, csak felcsapta, majd település és név alapján kikereste a számot. Ha másik megyét, esetleg céges ügyfélszolgálatot akartunk hívni, akkor pedig a telefonos tudakozó nyújthatott nekünk segítséget. Talán még emlékszünk a Matáv tudakozó tévés reklámjára, ahol az ügyfélszolgálatban ülő fiatalember kaméleon módjára változtatta a külsejét, attól függően, épp mire kérdezett rá a telefonáló. 

Az internet térhódítása miatt azonban az ilyen jellegű információkeresés okafogyottá volt. Manapság, ha kíváncsiak vagyunk valamire, csak beírjuk a Google keresőjébe, és már meg is kaptuk a választ. A telefonszám keresés is hasonlóképpen működött, azonban jelenleg nem ez a leghatékonyabb módszer. A modern telefonszám tudakozó weboldalalak és a mobil applikáció sokkal egyszerűbb és elegánsabb megoldás, ráadásul hamarabb vezet pontos eredményre. 

A Google a barátunk, de telefonszám keresésben nem a leghatékonyabb 

A Google talán az egyik legjobb internetes kereső, de ettől függetlenül nem tökéletes. Telefonszám keresésben például sokkal kevésbé hatékony, mint a telefonszám kereső oldalak. Bár ingyenes lehetőségről van szó, de pontos eredményt csak akkor fogunk kapni, ha a cég vagy magánszemély pontos lakcímét is ismerjük. Ez az adat pedig nem mindig áll a rendelkezésünkre, ha egy telefonszámot keresünk. Lehet, hogy csak a várost tudjuk, de az utcát és a házszámot nem, így a keresés találati rátája elég magas lesz. 

Előfordulhat, hogy csak a telefonszám van a birtokunkban, mondjuk, volt egy nem fogadott hívásunk, és ki akarjuk deríteni, ki keresett minket. Megtehetjük, hogy szintén a Google keresőjét használjuk, de a módszer ebben az esetben sem lesz feltétlen eredményes, főleg ha magánszemélyről van szó. A rendszer valószínűleg egy csomó találatot fog kiadni, ha szerencsések vagyunk, akkor hamar megtaláljuk a keresett személyt, de erre kicsi az esély. Cég esetén a találati arány értelemszerűen nagyobb, de itt sem százszázalékos az eredmény. 

Modern telefonszám tudakozó weboldalak 

A leghatékonyabb módszer jelenleg a modern telefonszám tudakozó weboldalak használata. A módszer egyszerű, elegáns és barátságos. Természetesen ez között az oldalak között is vannak eltérések, de a találhatunk olyat, ami keresés szempontból majdnem tökéletes. A legjobb online telefonszám keresők segítségével már, szinte bárkinek a telefonszámát megszerezhetjük, persze csak akkor, ha az nincs speciálisan titkosítva. A titkosítást manapság nagyon komolyan veszik, így az ilyen telefonszámokat még a legmodernebb keresők sem fogják megtalálni. 

A legtöbb telefonszám azonban nem titkos, vagyis ezeket a legjobb portálokon könnyedén meg fogjuk találni. A manuális keresést több szempont alapján is indíthatjuk, és bizonyos szűrők beállítására is van lehetőség, attól függően, hogy milyen adat áll a rendelkezésünkre a keresett cégről, vagy személyről. Általában a név, a cím, és földrajzi hely alapján indíthatunk keresést. Ha minden adat a rendelkezésünkre áll, nem fogunk komolyabb akadályba ütközni, de akkor is meglehetősen pontos találatoknak juthatunk a birtokába, ha csak egyik vagy másik információ alapján indítjuk a keresést. 

Forrás: pixabay

Hatékony a mobilszolgáltatók telefonszám keresője? 

Egy telefonszám kiderítésére a mobilszolgáltatók keresője is rendelkezésünkre áll. Ezek hasonlóan pontos találatot tudnak eredményezni, mint az online telefonszám tudakozó weboldalak. A keresés is hasonló módon működik, ahogyan a különböző szűrők is. A hatékonyságuk jóval kiemelkedőbb, mint a Google keresőjéé, ugyanakkor vannak hátrányaik is, amik miatt nem mondható tökéletesnek ez a megoldás. 

Ezek a keresők is ingyenesen állnak a felhasználók rendelkezésére, ugyanakkor a keresés csak akkor fog eredményre vezetni, ha az, akit keresünk az adott szolgáltatónál van. Például a Vodafon keresőjében T-Mobil-os telefonszámot nem valószínű, hogy meg fogunk találni, így nagy rá az esély, hogy mindegyik szolgáltatónál külön keresést kell indítanunk. Ráadásul, ha nem tudunk pontos adatokat, nagyon sok találatból kell majd kisilabizálnunk a nekünk megfelelőt. Ettől függetlenül, ez sem egy rossz megoldás egy telefonszám vagy egy név megtalálására. 

Telefonos applikáció a segítségére lehet a bajban 

Az internet korában már nem csak weboldalak, de mobil applikációk is a segítségünkre lehetnek a keresésben. Aki nem ismeri még, azoknak valószínű, hogy nagy újdonság lesz a "Truecaller", illetve "Mobile Number Locator" applikáció. Ezek az appok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban. A Truecaller ráadásul Android és iOS operációs rendszerrel is fut, így szinte bármelyik telefonra letölthető. A használata is roppant egyszerű, hiszen nincs más dolgunk, mint letölteni az applikációt a telefonra, a telefon pedig ezután minden hívó fél nevét kijelzi, még akkor is, ha az illető nem szerepel a telefonkönyvünkben. 

Az app arra is képes, hogy kiderítse, milyen földrajzi koordinátáról érkezett a hívás, így a beazonosítás szinte tökéletes lehet. A gond ezzel a lehetőséggel az, hogy ha a hívóról nincs elég adat a neten, akkor az appok nem fogják tudni azonosítani, maximum csak akkor, ha ő maga is telepít egy ilyen alkalmazást, erre pedig, lássuk be, elég kicsi az esély. 

Így derítsük ki, hogy ki hívott 

Mivel az applikációk csak akkor működnek hatékonyan, ha a telefonszám tulajdonos aktívan jelen van a neten, és van hozzá adat, nagy rá az esély, hogy a csalókhoz, illetve a különböző telefonos marketinges vagy közvélemény kutatós cégekhez nem fog találni elegendőt, így azokat kiszűrni sem fogja tudni. A telefonszám tudakozó weboldalak azonban a telefonszámok azonosításában is jóval hatékonyabban. 

Természetesen a Google keresőjével is lehet tenni egy próbát. Számos olyan oldal létezik már a neten, melyek összegyűjtik a különböző kamu vagy telemarketinges telefonszámokat. Ha beírjuk a keresőbe az ismeretlen telefonszámot, ha csalásról vagy ajánlattételről van szó, valószínű, hogy a Google ki fogja nekünk listázni a számhoz tartozó véleményeket. 

A telefonszám tudakozó segíthet leleplezni a hazai csalásokat     

Bár a telefonos csalások leleplezése nagyon nehéz, hazánkban pedig elég korlátozottak a lehetőségek, a telefonszám tudakozó ezek elkerülésében is nagy segítség lehet. Ha egy ismeretlen szám sokat keres minket, megtehetjük ugyan, hogy letiltjuk, de mielőtt ezt megtennénk, nem árt tudni, kit is tiltottunk le. Mivel a telefonszám keresőnek óriási az adatbázisa, így a számot beírva nagy eséllyel pontos találathoz juthatunk.