Elfogta a halálfélelem a Mozilla vezetését

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
A Google elleni gigaper járulékos veszteségévé válhat a Firefox.
Vágólapra másolva!

Gyűlnek a sötét fellegek a Google feje felett az Egyesült Államokban. Az Igazságügyi Minisztérium az elmúlt húsz év legnagyobbnak ígérkező versenyügyi perét indította a vállalat ellen, a vádirat szerint az ugyanis unfair üzleti praktikákkal biztosítja a domináns helyzetét a keresőszolgáltatások piacán.

A kép csak illusztráció Forrás: Paul Clarke / Flickr

A Mozilla a perre reagálva kifejtette, hogy az ehhez hasonló vizsgálatok hasznosak lehetnek az internet jobbá tételében, azonban a maga részéről igencsak aggódik a kimenetele miatt. Ennek pusztán anyagi oka van: a Mozillát gyakorlatilag a Google tartja el azért cserébe, hogy a világ legtöbb piacán a keresőmotorja legyen alapértelmezettként beállítva Firefoxban.

A Mozilla évek óta sikertelenül kísérletezik azzal, hogy további bevételi forrásokra tegyen szert, így teljesen ki van szolgáltatva a Google-től érkező apanázsnak. Amennyiben a hatósági per eredményeként elveszíti a keresőmotoros pénz egészét vagy javát, az a komplett szervezet, továbbá vele együtt potenciálisan a Firefox végét jelentheti.

A Firefox halála teljesen kontraproduktív volna: a jó szándékai ellenére gigantikus öngólt rúgna vele az Igazságügyi Minisztérium, hiszen ez csak fokozná a Google webes technológiák feletti kontrollját és böngészőpiaci részesedését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!