Csalódás érhet sokakat ezzel az új okostévével

Xiaomi Mi TV 4S, okostévé, teszt
Xiaomi Mi TV 4S.
Vágólapra másolva!
A Xiaomi egyike azon feltörekvő kínai elektronikai cégeknek, amelyek igen rövid idő alatt értek el elképesztően jó eredményeket. A vállalat 2020-ra Magyarországon is létrehozta képviseletét, így végre a termékeik már hivatalosan is elérhetőek hazánkban. A konszern a közelmúltban kezdett foglalkozni televíziók gyártásával, és e modellek is megérkeztek Magyarországra, mi pedig egy olcsóbb darabot próbálhattunk ki élesben. Ez pedig a Xiaomi Mi TV 4S, annak is a legkisebb változata.
Vágólapra másolva!

Látványvilág

Kezdjük a legfontosabbal, azaz, hogy milyen is a képminőség. Egy szimpla LCD tévéről van szó, tehát a fejlettebb QLED és OLED megjelenítők által kínált előnyöket itt el lehet felejteni. Ennek megfelelően a kép minősége finoman szólva is átlagos. A kontrasztossággal nincsen probléma, viszont a tónusok fátyolosak tompák, és olykor bizony pontatlanságokat is fel lehet fedezni. A betekintési szög közepes, ami azt jelenti, hogy oldalról bámulva a képernyőt bizony az árnyalatok látványosan és természetellenesen világosodni kezdenek. Ez pedig akkor okozhat gondot, ha többen ülik körbe a készüléket.

A 4K felbontás remek, a részletességgel nincs gond.

Viszont olykor némi zajosodás megfigyelhető, a mozgások visszaadása olykor egyenesen botrányos. Egy focimeccsnél például "remegett a levegő" az emberek körül, a labda olykor megkettőződve látszódott, és néha szaggatásba is belefutottunk. Ez bizony ma már az olcsó kategóriában sem fér bele nagyon. A tv lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok megjelenítését, azonban a maximális fényerő annyira pici (227 nitet mértünk), hogy az elméletileg látványos HDR hatásból gyakorlatilag semmi sem érzékelhető.

Xiaomi Mi TV 4S. Forrás: Xiaomi

Az LCD tévéknél még mindig sokszor gondot okozhat a háttérvilágítás egyenlőtlen eloszlásából fakadó úgynevevezett felhősödés. Ilyenkor világosabb-sötétebb foltok váltakozhatnak, ami meglehetősen zavaró lehet. Szerencsére ilyesmivel e televíziónál nem találkoztunk.

Hangzás

A legtöbb kedvező árú televíziónál a hang minőségével akadnak kisebb-nagyobb problémák. Az tény, hogy a Xiaomi Mi TV 4S esetében komoly hanghibákkal nem találkoztunk a tesztlaborban. Sistergés, búgás, zörgés nem jelentkezett. Ám az is igaz, hogy a hang minősége ettől függetlenül nem az igazi. A megszólalás vékony, borzasztóan természetellenes, hiányzik belőle, a dinamika, az élet.

Ráfér az extra hangrendszer. Forrás: Origo

Természetesen az előzetesen programozott hangprofilok nem hiányoznak, azonban ezek között sok különbség nem fedezhető fel. A sztereó nem érzékelhető, a mély hangok nagyon hiányoznak. Nincs szó katasztrófáról, de ha valakinek fontos a jó megszólalás, akkor bizony muszáj lesz egy jobb soundbart, sztereó- vagy házimozi szettet rádugnia.

Okos tévé?

Ma már az a ritka, ha egy televízió nem rendelkezik okostévé rendszerrel és ez szerencsére ebben az esetben sincs így.

A Xiaomi Mi TV 4S a Google által fejlesztett, sokszor kritizált Android TV platformot használja.

Sajnos ez messze van a tökéletestől: Átláthatatlan, lassú, a felépítése logikátlan. Az ikonok túl nagyok, sok a reklám, szóval a vezérlés nem egy leányálom. Hiába pakolta rá a cég saját kezelőfelületét is, az viszont hiányos, ami pedig némi átgondolatlanságot sugall. A tv mellé járó távirányító korrekt darab, kellően gyorsan reagál a gombok nyomására. A készülék vezérelhető egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével mobilról, valamint az USB porton keresztül rádugott egérrel, billentyűzettel, illetve kontrollerrel is. Ez utóbbiakra a közvetlenül elérhető internetes applikációk használata során lehet szükség.

A Google-féle Android TV operációs rendszerre épül. Forrás: Origo

Alkalmazásból pedig van bőven. Ugyan nem számoltuk meg, de a Google állítása szerint már több mint hatezer darabból lehet válogatni. Ezek között természetesen kiemelt szerepet kapnak a különféle film- sorozat- és videómegosztó szoftverek, tehát a Netflix, a HBO Go, a YouTube és társaik. Van egy csomó konzerv tévéműsort vagy sportközvetítést tartalmazó program is, nem hiányoznak az életmóddal, sporttal és táplálkozással fókuszáló appok sem. Sőt, akad rengeteg szuper grafikájú játék is a kínálatban. Csak hát annyira gyenge hardvert építettek a készülékbe, hogy ezek normális futtatására egyszerűen nincs mód. Ez megint teljesen érthetetlen hiba, hiszen ezáltal egyszerűen nem lehet kihasználni maximálisan a készülékben rejlő erőt.

Külső

A Xiaomi Mi TV 4S nem az a kimondott dizájnbomba, hiszen teljesen úgy néz ki, mint ezernyi riválisa. A kávák vékonyak, viszont nincsenek egy síkban a kijelzővel, pedig az jót tett volna a megjelenésnek. Az oldalt elhelyezett talpak stabilan tartják, ám a képernyő forgatására, döntésére nincs mód.

A képe átlagos. Forrás: Xiaomi

A ki- és bemenetek a megszokott módon a hátlapon helyezkednek el. Ezek segítségével egyszerűen rádugható DVD- vagy Blu-ray lejátszó, számítógép, játékkonzol vagy hangrendszer is a készülékre.

Megéri?

Aki azt hitte, hogy a Xiaomi egy nagy bombával robbant majd a tévés piacon az első időszakban, az valószínűleg csalódni fog. A Xiaomi Mi TV 4S nem kínál semmi extrát, semmivel sem többet, mint a nagyjából hasonló kaliberű riválisai. A képe nem kiemelkedő, a hang pláne nem, a kezelés pedig olykor problémás. A 43 inches képátlóval bíró tv jelenleg körülbelül 120-125 000 forintos áron szerezhető be, ami nagyjából hozza az ilyen tudású és méretű készülékek árszintjét. Különösebben nem voltunk tőle elájulva. Sajnos.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!