Kényelmetlen helyzetbe hozhatja a vállalatot a Google elleni gigaper.

Nemcsak a Mozillát érintheti érzékenyen a Google keresőpiaci dominanciája miatt kezdeti fázisban lévő hatósági gigaper, a Financial Times beszámolója alapján az Apple is komoly vesztese lehet a vállalat üzleti praktikáit érintő, egyesült államokbeli vizsgálatnak. Ennek oka, hogy a becslések szerint a Google évente olyan 8-12 milliárd dollárt fizet az Apple számára, hogy a keresőmotorja legyen az alapértelmezett annak mobileszközein és számítógépein.

A kép csak illusztrációForrás: Tranmautritam / Pexels

Amennyiben a hatósági eljárás véget vet az üzletnek, az komoly lyukat üthet az Apple szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének a bevételén, és persze a komplett cég profitján; a fenti összeg még a gyártó számára sem aprópénz. A helyzet miatt egyre több jel utal arra, hogy az Apple újból ráfókuszálhatott a saját internetes keresőmotorjának fejlesztésére, így a Google képből való kiesése esetén saját megoldást kínálhatna a felhasználóknak és a hirdetőknek.

A Financial Times cikkének alapját nem belsős források adták, hanem közvetett bizonyítékokon nyugszik, például az elmúlt időszakban intenzívebbé vált az Apple keresőmotoros indexelő robotjának („Applebot") az aktivitása, ami fokozott fejlesztési és tesztelési munkára utal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!