Jön a PCI Express 4.0 az Intel processzorokba

intel processzor cpu alaplap
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Xe grafikus vezérlő kerül a jövő év elején érkező, asztali PC-s modellekbe.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő után az Intel végre érdekes változtatásokat jelentett be az asztali számítógépes processzoraiban, a 2021 elején piacra kerülő, 11. generációs Core modellek érdemi előrelépéseket hoznak. A központi egységek a Rocket Lake termékcsaládba tartoznak, az elődjeikben bevezetett LGA1200 tokozást használják, egy BIOS-frissítés után kompatibilisek lesznek a meglévő alaplapokkal.

A kép csak illusztráció Forrás: Bru-nO / Pixabay

A Rocket Lake család tagjai továbbra is 14 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, és az új fejlesztéseiknek köszönhetően csak nyolc magot és tizenhat futtatói szálat kínálhatnak, bár a vevők többségének ennyi is bőven elég lesz. A széria egyik nagy újítását a Cypress Cove kódnevű processzormagok jelentik, ezek 10+ százalékos növekedést hoznak az órajelenként végrehajtható utasítások számában (IPC), ami nagyon tisztességes előrelépés.

Viszont nem ez lesz a talán legfontosabb fejlesztés, a Rocket Lake modellekben ugyanis már az új generációs Xe integrált videovezérlő dolgozik majd, ami 50% körüli pluszt hozhat a grafikus teljesítményben. Részben emiatt is jó hír, hogy az új processzorok támogatják a DDR4-3200 memóriákat, ez segíthet jobb teljesítményt elérni az integrált videovezérlővel játszók számára.

Sok újítással érkezik a Rocket Lake Forrás: Intel

Végül nagyon fontos újítás, hogy az AMD után a Rocket Lake modellekkel végre az Intel is natívan támogatni kezdi a PCI Express 4.0 szabványt. Összesen húsz sáv áll majd rendelkezésre belőle, ebből az alaplapgyártók várhatóan tizenhatot a dedikált videokártyák számára biztosítanak majd, a maradék négyet pedig odaadják az NVMe SSD-knek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!