Ezekkel is csökkentenék Japánban az ételpazarlást és a munkaerőhiányt.

Újabb okos ötlet érkezett Japánból, az ország illetékesei egy füst alatt csökkentenék az ételpazarlás és a munkaerőhiány által jelentett problémákat. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium bejelentése szerint a jövő héten több vegyesboltban is megkezdődik majd az okospolcok tesztelése, ezek képesek követni a rajtuk lévő készételek lejárati idejét, és automatikusan leakciózzák a termékeket.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Behrouz Mehri

A tesztben szendvicsekhez, rizsgolyókhoz és kész ebédekhez hasonló árucikkek vesznek majd részt. A csomagolásukba RFID címkéket tesznek, az okospolcok ezek alapján képesek követni a rendelkezésre álló készletet, és szükség esetén fokozatosan leárazzák a termékeket, hogy azok nagyobb arányban találjanak gazdára a lejárati dátumok elérése előtt.

Természetesen a leárazásokról a vevőknek is tudniuk kell, így a boltokban elhelyezett digitális kijelzők mellett egy Ecobuy nevű mobilappban valós időben követhetőek lesznek az akciók. A minisztérium szerint ha működőképesnek bizonyul az elképzelés, akkor az nem csak az ételpazarlást csökkentheti, de a romlandó termékek kezelésével kapcsolatos emberi munkaigényt is mérsékelheti. Az utóbbi nem pusztán járulékos előny, a drámaian öregedő társadalom miatt többek közt bolti eladókból is nagy hiány van Japánban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!