A stratégiai játékok egyik régi királya visszatért

AoE, Age os Empires, Microsoft, játék, teszt
A várostromok szerves részét képezik a játéknak.
Vágólapra másolva!
Vannak olyan videójáték stílusok, amelyek örökérvényűek, mindig is trendik lesznek és hatalmas rajongótáborral rendelkeznek. Ilyenek például a fociprogramok, vagy a belső nézetű lövöldözős darabok, hiszen ezek évtizedek óta népszerűek, és azok is maradnak a világ végéig. Mellettük viszont vannak azok a kevésbé szerencsés típusok, amelyek egy ideig szárnyalnak, de aztán kimennek a divatból, és elfordulnak tőlük a tömegek. 
Vágólapra másolva!

Ez utóbbiak csoportjába tartoznak például a point'n click kalandjátékok, vagy az úgynevezett valós idejű stratégiák, azaz RTS-ek (Real Time Strategy). Ez utóbbiak a kilencvenes évek közepén robbantak be a köztudatba, és majd másfél évtizeden keresztül játszottak meghatározó szerepet a játékos univerzumban. Azóta azonban visszaesett e programok iránt az érdeklődés, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének ilyen játékok mostanában is.

Age of Empires 3 Definitive Edition. Forrás: Origo

Az Xbox Game Studios a közelmúltban jelentette be, hogy hamarosan az érkezik a legendás Age of Empires (Birodalmak Kora) sorozat legújabb, negyedik része. Előtte pedig kedvcsinálónak gyorsan megjelentették a 2005-ben bemutatott harmadik epizód nagyon komolyan felújított változatát. Ez az Age of Empires 3 Definitive Edition, ami elé mi is úgy ültünk le, hogy pötyögünk vele pár órát, de aztán valahogy hetek lettek belőle. Nézzük, hogy hogyan sikerült a leves felmelegítése és újrafűszerezése.

Valós idejű stratégia

Ha valaki nem tudná miről van szó akkor röviden összefoglaljuk:

A valós idejű stratégiai játékokban nem egy embert, hanem seregeket, sereget, de mindenképpen több karaktert irányít a játékos egy nagy játéktéren.

Általában oldalról-felülről látjuk a terepet, és a játékmenet valós időben történik, tehát nem körökre van osztva, mint például a táblás játékoknál vagy a Civilizationhoz hasonló hardcore stratégiai darabokban. A hangsúly nem az ügyességen van, hanem a logikus gondolkodáson, de emellett értelemszerűen muszáj gyorsnak és valamennyire pontosnak is lenni.

A háttér

A program a közép- és újkorban, a XV. és XIX. század között játszódik. A hangsúly pedig az amerikai történelmen van, a program ezt a korszakot dolgozza fel. Az indiánháborúkat, a francia-angol-amerikai-mexikói-spanyol torzsalkodásokat elsősorban.

A grafika kifejezetten hangulatos. Forrás: Origo

Tehát erre az érára jellemző egységekkel, fegyverekkel, épületekkel és technológiákkal találkozhatunk, szóval aki űrhajókat és tankokat akar, annak másfelé kell keresgélnie.

Játékmenet

Az Age of Empires 3 Definitive Edition kellően sokoldalú. Megtalálható benne az alap, régi RTS játékmenet, amikor is a semmiből kell egy komplett várost, hadsereget felépíteni kezdve a nyersanyagok begyűjtésével az épületeken felépítésén, különféle technológiák kifejlesztésén át egészen a hadsereg létrehozásáig, amivel aztán le kell győzni az ellenségeket. Az úgynevezett kampány mód erről szól, amelyben számos különféle nép közül választhatunk, amelyek mind-mind eltérő tulajdonságokkal (előnyökkel és hátrányokkal), illetve speciális egységekkel rendelkeznek.

Történelmi ütközeteket is újravívhatunk. Forrás: Origo

Emellett vannak olyan "pályák", amelyeken már hatalmas, történelminek nevezett ütközeteket játszhatunk végig, előzetesen összeállított hatalmas seregekkel.

Itt nem kell vacakolni a gazdasági menedzsmenttel, építkezéssel, hanem koncentrálhatunk csak és kizárólag a háborúskodásra.

A gép elleni csatákon kívül összemérhetjük tudásunkat a különféle játékmódokban valódi emberek ellen is, ami talán a legszórakoztatóbb változat.

Kezelés

A program sajnos magyar nyelven nem kommunikál, de a kezelésnek mindössze ennyi hibája van. A vezérléshez az egérre és a billentyűzetre egyaránt szükség van. A grafikus kezelőfelület logikus, átlátható, és akár személyre is szabható.

Annak sem kell megijednie, aki totálisan kezdő, vagy még sosem volt dolga az Age of Empires sorozattal, esetleg ilyen játékkal, hiszen a program egy tanuló szekcióban lépésről-lépésre végigvisz mindenen.

Nem csak az írányjtás csínját-bínját sajátíthatjuk el, hanem még komoly stratégiai tippekkel szolgál ez az oktató szekció. Ráadásul több nehézségi fokozat közül választhatunk, tehát sikerélményben biztos, hogy mindenkinek lehet része. A kihívás egyébként megfelelő, a feladatok kellően változatosak és nehezek. A kampány módban a történetvezetés is remek, bele tudjuk élni magunkat a brit vagy épp az indiánok helyzetébe. A mesterséges intelligencia nem tökéletes.

A várostromok szerves részét képezik a játéknak. Forrás: Origo

Az egységeket irányító gépi algoritmus csinál néha butaságokat, előfordul, hogy beakadnak az katonák a falba, vagy valamiért körbe-körbe masíroznak, de ez szerencsére nem gyakori. Szóval sok másik játékhoz hasonlóan itt az MI nem rontja el az élményt.

Grafika és hang

Bár az ilyen típusú játékoknál a grafika minősége nem elsődleges fontosságú, de azért szerencsére itt odafigyeltek erre is. Az alapok jók voltak, hiszen az eredeti Age of Empires 3 a maga idejében szépnek számított, de még azt is sikerült jelentősen megfejelni. Természetesen nem szabad olyan élményt várni, mint amit egy csúcs belső nézetes akciójáték kínál, de ekkora pályákon, ennyi egyszerre mozgatott egység esetében ezt nem is lehetne elvárni.

Nagy városokat kell felépíteni a semmiből. Forrás: Origo

Az objektumok, emberek, épületek, egységek, tereptárgyak és állatok is jól néznek ki. A fák lengedeznek, a szarvasok legelésznek, a víz hullámzik, az emberek okosan mozognak. Viszont az optimalizáció messze nem tökéletes, hiszen rengeteg karakter, és nagy városok esetén még egy kifejezetten erős gépen is csúnya akadozásokat tapasztalhatnak olykor a játékosok. Ezen valamelyest lehet segíteni a grafika lebutításával, de ez azért fájó probléma lehet, szerencsére mi egy igazi csúcsgéppel az MSI GT76 Titan DT 9SG-vel tudtunk játszani, így nálunk minden akadásmentes volt. A hangok nagyon jók, ebben az Age of Empires sorozat az első pillanattól kezdve nagyon erős volt, és a hagyományokat itt is életben tartották.

Konklúzió

Azt nem mondanánk, hogy az Age of Empires 3 Definitive Edition alapjaiban újítja meg a valós idejű stratégiák stílusát. Ez a feladat talán a hamarosan érkező negyedik részre vár. De az tény, hogy nem pusztán felmelegítették a levest, hanem friss hozzávalókat hozzáadva teremtettek egy abszolút élvezhető, tartalmas végterméket.

A grafika szerintünk rendben van, a játékmenet, az irányítás és a kihívás is megfelelő.

A program hosszú időn át szórakoztató lehet azok számára, akikhez közel állnak a gondolkodtató, stratégiai játékok. Mi kifejezetten szerettük!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!