Leszerepeltek a Walmart polcvizsgáló robotjai

Walmart, amerikai áruházlánc, Oakland, California
Vágólapra másolva!
Nem segítették nagyban az árufeltöltők munkáját.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években az amerikai áruházláncok közül a Walmart élen járt a különféle robotokkal való kísérletezésben. Ennek keretében körülbelül 500 üzletében még polcvizsgáló robotokat is bevezetett, ezek az eladótérben gördülve folyamatosan figyelték az árukészlet feltöltöttségét. A fejlesztéssel a Walmart csökkenteni kívánta a polcok figyeléséhez szükséges munkaerő mennyiségét, továbbá az illetékesek elképzelései szerint így ritkábban fogytak volna el a polcokról termékek. Végső soron az árufeltöltők segítőiként tekintettek a robotokra, nem az emberek leváltása volt a cél.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Az ötlet nem volt rossz, ám kudarccal zárult a polcfigyelő robotos kísérlet: egyszerűen nem voltak eléggé hasznosak az eszközök, konvencionálisabb megoldásokkal és árufeltöltőkkel is sikerült további előrelépéseket elérni a készlet elérhetővé tartása terén. Ráadásul az aránylag nagy méretű robotok a vásárlóknak és az árufeltöltőknek is rendszeresen az útjukban voltak, egyesekből szorongást váltottak ki, lenti videón megnézhető akció közben az egyik.

Ennek megfelelően a Walmart szerződést bontott a robotok Bossa Nova nevű tervezőcégével, ami mélyütést jelentett a Carnegie Mellon Egyetemen született startup számára: a dolgozóinak felét kénytelen volt elküldeni, jelenleg alternatív üzleti lehetőségek keresésével van elfoglalva a vezetése.

A csapás súlyossága érthető, hiszen a Walmart januárban még arról beszélt, hogy a 4700 egyesült államokbeli üzletéből olyan ezerben kívánja bevezetni a polcvizsgáló robotokat, a szerződés felmondásakor viszont csak ötszázban tűntek fel ténylegesen az eszközök.

A mostani fordulat nem jelenti azt, hogy a Walmart lemondott volna a modernizálásáról, továbbra is aktívan tesztel különféle hatékonyságot fokozni képes fejlesztéseket, érdeklődik az új ötletek iránt, beleértve a robot segítőket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!