Nem akar kihalni a Windows 7

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Ballmer bemutatja a Windows 7-t
Microsoft CEO Steve Ballmer officially kicks off the worldwide availability of Windows 7, the company's highly-anticipated next-generation operating system on October 22, 2009 in New York. Microsoft's much-heralded Windows 7 makes its global debut as the US software giant seeks to move past the disappointment of the previous generation computer operating system Vista. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Globálisan és itthon is nagyon hasonlóak a statisztikák.
Vágólapra másolva!

Idén januárban teljes mértékben megszűnt a Windows 7 fogyasztói és üzleti változatainak terméktámogatása. Emiatt immáron tizedik hónapja kizárólag egyes szervezetek kapnak hozzá biztonsági frissítéseket, ám ezért cserébe jelentős összegeket kell kifizetniük a Microsoftnak.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A támogatás megszűnése ellenére a Windows 7 továbbra is a második legnépszerűbb operációs rendszer a böngészésre használt számítógépeken. Az éppen búcsúzú NetMarketShare szerint globálisan a Windows 10 jelenleg 64,04 százalékkal piacvezető, ezt követi 20,41%-kal a nyugdíjazott Windows 7. A macOS kombinált részesedése 7,4 százalék, a Windows 8.1-é már csak 2,81 százalék, a Linux pedig 1,65%-ot hasít ki a tortából.

A Gemius Ranking adatai alapján Magyarországon is rendkívül hasonló a helyzet:

  • Windows 10 – 65,44%;
  • Windows 7 – 21,64%;
  • macOS – 4,92%;
  • Windows 8.1 – 4,61%;
  • Linux – 1,5%.

A statisztikák alapján a Windows 7 ettől függetlenül nagyon lassú ütemben, de veszít a piaci részesedéséből; biztosan eltart még egy jó darabig, mire irrelevánssá válik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!