Sportóra Kínából: kívül Apple, belül Huawei

Huawei Watch Fit, okosóra, teszt
Huawei Watch Fit.
Vágólapra másolva!
A viselhető elektronikai eszközök piaca évről-évre dinamikusan bővül, és egy ilyen tortából a Huawei is minél nagyobb szeletet akar kiharapni. A vállalat ennek érdekében tempósan frissíti a termékpalettáját és nemrégiben egy új, számos sportos funkcióval kitömött, az Apple termékeit idéző okos órával lépett színre a Huawei Watch Fit személyében.
Vágólapra másolva!

Klón?

A kínai dizájnereket minden bizonnyal nagyon megérintette amerikai kollégáik munkája, ugyanis lehetetlen nem észrevenni a hasonlóságot a Watch Fit és az Apple Watch között. Durván fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy a Huawei koppintott, de az is igaz, hogy jó helyre fordultak inspirációért. A cserélhető szíjú, 4,6 centiméter hosszú, 3 centiméter széles, és 1 centiméter vastag termék ugyanis teljesen jól néz ki. Az enyhén hajlított, 21 grammos készülékház kényelmesen és stabilan simul a csuklóra. A képernyőt övező kávák rendkívül vékonyak, ami elég futurisztikus megjelenést kölcsönöz az órának, ami ebben a termékcsaládban kifejezetten nagy előny. Az óra megkapta az 5ATM minősítést, ami azt jelenti, hogy vízálló 50 méteres mélységig. Tehát úszkálni vidáman lehet benne, viszont az ütéseket elég rosszul tolerálja, szóval érdemes rá vigyázni.

Huawei Watch Fit. Forrás: Origo

És ha már a kijelző került szóba: Az 1,64 inches átlójú megjelenítő remek képminőséget szavatol köszönhetően az alkalmazott OLED képalkotási technológiának, és a 280 x 456 képpontos felbontásnak köszönhetően. A színek gyönyörűek, a betekintési szög hibátlan, és a részletesség is nagyon rendben van. A fényerő pedig kellően nagy ahhoz, hogy világosban is látható maradjon a kép. Természetesen rengeteg, különféle stílusú számlap közül választhatunk, amelyek között megtalálhatóak a régies és a modern változatok egyaránt, és ezek még bizonyos korlátok között személyre is szabhatóak. Azaz mindenki választhat a személyiségéhez, ízléséhez passzoló megjelenést.

Használat közben

Érzékelőkkel jól megpakolták a terméket, ugyanis került rá gyorsulásmérő, hattengelyes giroszkóp, pulzusmérő, fényérzékelő és a GPS sem hiányzik. Ezeknek köszönhetően pedig alkalmas a különféle aktivitások, sporttevékenységek folyamatos monitorozására.

Jól mutat a kézen és a méretéből adódóan uniszex darab. Forrás: Origo

Az irányítás a már jól bevált módon az érintőképernyő tapogatásával, illetve az oldalán található gomb nyomkodásával történik. A grafikus kezelőfelület magyar nyelven is kommunikál, a felépítése rendben van, kellően felhasználóbarát. Természetesen vezeték nélküli úton csatlakoztatható egy mobilhoz, és az azon futó Huawei Egészség alkalmazásra képes átküldeni a mért adatokat. A szoftver pedig szép ábrákat, és statisztikákat képes ezekből készíteni. Így tehát megnézhetjük például, hogy mikor mennyit, milyen sebességgel, mekkora távolságot futottunk, úsztunk stb-stb.. A tapasztalataink szerint a mért adatok pontosak, ami értelemszerűen az egyik legfontosabb szempont egy ilyen jellegű termék esetén.

Több féle számlap közül választhatunk. Forrás: Origo

A Watch Fit automatikusan képes felismerni az egyes mozgásformákat, de ez akár manuálisan is beállítható. Az óra képes a véroxigénszint megállapítására, a vérnyomásmérő azonban hiányzik belőle. Viszont módot ad az alvásminőség és a stressz-szint vizsgálatára, ami hasznos extra. Bár azt nem tudjuk megállapítani, hogy mindez mennyire pontosan fedi a valóságot, de mikor idegben voltunk, akkor tényleg azt jelezte ki, hogy veszélyes tartományban mozgunk.

Akkumulátora minden funkció aktiválása esetén 7 napos üzemidőt szavatol. De ha például kikapcsoljuk a GPS-t, és lejjebb visszük a fényerőt, akkor ez az időtartam akár 12 napra is kitolható.

Ez pedig egyszerűen remek érték, és messze fölülmúlja e téren például az Apple okosóráját. A töltő nagyon elegáns és kényelmes módon mágnesekkel cuppantható a készülékház hátuljára. A vezeték nélküli töltés nem biztosított, de ezt azért valahogy túl lehet élni.

A számlap személyre szabható. Forrás: Origo

Az óra magától értetődően képes jelezni, ha a csatlakoztatott mobil eszközre befut egy hívás, valamint a beérkező üzenetek megjelenítésére is képes. Azonban alkalmazások nem tölthetőek rá, például levelezőprogram, YouTube videókat sem lehet rajta nézegetni, böngészésre sincs mód, és fülhallató sem dugható rá.

Értékelés

A Huawei Watch Fit a tudását tekintve ma a középkategóriába tartozik. Egy csomó olyan funkció kimaradt belőle, ami a nagyobb tudású riválisaiban már ott figyel. Tehát aki egy teljes értékú okos órára vágyik, amibe mindent bepakoltak, amit ma lehet, az jobban teszi, ha más felé keresgél. Viszont az is tény, hogy a sportolással, mozgással kapcsolatos feladatokat tökéletesen ellátja. Az üzemideje bombasztikus, és lehet, hogy a dizájn koppintás, de ettől függetlenül a megjelenésére sem lehet panasz. Az ára 35 000 forint körül alakul, ami a tudásához képest kellemes összeg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!