Megújuló energiával az olcsóbb és fenntarthatóbb otthonért

Napelem, ház, tető
Nem csak építkezéskor, de már kész házakra, utólag is könnyedén felszerelhetőek a napelemek.
Vágólapra másolva!
Nem csak környezettudatos, de költséghatékonyabb is lehet egy megújuló energiára épülő otthon. És nem csak az újépítésű családi házak.
Vágólapra másolva!

Egyre többen vannak, akik tudatosan, felelősen szeretnének élni, és fogyasztásuk optimalizálásának lehetőségeit keresik. Ez a gondolkodásmód pedig még hangsúlyosabb lett a koronavírus miatt, hiszen az első karantén óta jelentősen megnőtt az otthoni munkavégzést támogató cégek, vállalkozások száma. Ez pedig megnövekedett rezsit is jelent, hiszen mindazon erőforrásokat, amit eddig a munkaadók biztosítottak, ezentúl a munkavállalók állják. Nem nehéz ugyanis belátni, hogy ha az ember napi 8 órával többet tölt az otthonában, akkor megemelkedik a villanyszámla, és a fűtés/hűtés költségei is magasabbak lesznek, kivéve persze az átalánydíjas lakásokat, amik ma már kezdenek eltűnni a piacról.

Megújuló energiaforrás a megoldás

A megemelkedett rezsiköltség az eddigieknél is indokoltabbá teszi, hogy elgondolkodjunk a megújuló energiaforrások használatán, hiszen ezekkel egyszeri nagyobb ráfordítással hosszú távon megtakaríthatjuk akár a teljes villany és gázszámlát. Ez pedig a környezetterhelés csökkentése mellett azt is jelentheti, hogy egy esetleg későbbi munkahelyi krízis esetén könnyeben vészelhetjük át a nehéz időszakot, hiszen a rezsi egy komoly részére már nem lesz gondunk.

Nem csak újépítésű családi házakhoz

Egy megújuló erőforrásokat használó rendszer – például egy napelem alapú megoldás – telepítése sokáig alapvetően az újépítésű ingatlanok, főleg a családi házak esetében merült fel, de ma már ez nem így van. Egy igényes lakásfelújításhoz vagy építkezéshez képest ugyanis egy háztartási napelemrendszer már nem tartozik a nagyberuházások közé, az elérhetőségét pedig a kedvező hitelkonstrukciók vagy állami támogatások is megkönnyítik.

Nem csak építkezéskor, de már kész házakra, utólag is könnyedén felszerelhetőek a napelemek. Forrás: Shutterstock

Így semmi akadálya nincs annak, hogy kész házunkat egy utólagos napelemrendszerrel bővítsük, ahogy annak sem, hogy társasházak tegyék ezt meg a közös tetőt használva és ezután együtt élvezve a megújuló energia előnyeit.

Egy optimálisan méretezett, ideálisan tájolt és megfelelő dőlésszögben elhelyezett, 3-4 kWp összteljesítményű rendszerrel már biztonságosan megoldható egy átlagos család áramellátása.

Ennek pedig akár a sokszorosa is telepíthető egy társasház tetejére.

Nem csak a világítás...

Egy napelemes rendszer az egyértelműnek tekinthető villamos energiafogyasztás (világító, szórakoztató rendszerek háztartási gépek) csökkentése mellett olyan egyéb területeken is költségcsökkentést hozhat, mint mondjuk a fűtés, vagy melegvízszolgáltatás, hiszen a még mindig fennálló téves elképzelésekkel ellentétbe, nagyon hatékony elektromos fűtőrendszerek is léteznek már.

Megújuló energiát elektromos autóval párosítva a közlekedésünk is energiatakarékos és környezettudatos lehet. Forrás: Shutterstock

Az elektromos autók, robogók napelemes rendszerről való töltése pedig amellett, hogy rendkívüli megtakarításokat eredményezhet már egy kisebb, gazdaságosabb robbanómotoros járművel szemben is, összehasonlíthatatlanul környezetkímélőbb megoldás is.

Megéri? Beszéljenek a számok!

Ahhoz, hogy egyáltalán elgondolkodjunk egy háztartási méretű kiserőmű telepítésének lehetőségén kevés a szándék. Sokkal többet segít, ha látunk egy az átlagos fogyasztásunkhoz igazított előzetes kalkulációt. Ilyet szerencsére már nagyon sok cégtől, akár online is kérhetünk. Nem sok van azonban, ahol csupán pár perces kattintgatással a monitoron láthatjuk az előzetes árajánlatot, ügyfélszolgálati kapcsolatfelvétel nélkül is.

Az online kalkulátorban megkereshetjük a saját házunk tetejét is. Forrás: Origo

Az OPTI napelemrendszer-tervezőben a Google-térképen kereshetjük meg saját háztetőnket, majd néhány alapvető, a fogyasztásra vonatkozó adat megadása után már látható is a napelemes rendszerünk előzetes ára, teljesítménye, főbb műszaki paraméterei, valamint a tervezett rendszer környezetre gyakorolt pozitív hatása is.

Az NKM Optimum az ügyfél igényei, valamint az ingatlan fizikai körülményei alapján javasolja az általa a rendszerbe épített termékeket: a terület csúcstechnológiájának számító SolarEdge invertereket, az osztrák gyártmányú és Európa-szerte az egyik legelismertebb Fronius termékcsaládot, valamint az elismert világmárka, a Huawei napelemes technológiáját.