Erre figyeljünk, ha videojátékra is használható tévét vennénk

gamer, tévé, játék, konzol, tipp
A nagy képfrissítési ráta szintén fontos.
Vágólapra másolva!
A számítógépes és konzolos videojátékok piaca mostanra hatalmas méretűre nőtt. Ez az iparág több száz millió dolláros üzletté vált, köszönhetően annak, hogy heti szinten legalább ugyanennyi ember választja szerte a világon a szórakozásnak ezen formáját. Sokan vannak, akik televíziót használnak megjelenítőnek ehhez. Ez persze teljesen érthető, hiszen a laptopok korában a monitorok kezdenek kiszorulni az otthonokból, viszont tv szinte mindenhol van. Ráadásul a televíziók képmérete is nagyobb, így sokan még akkor is egy ilyen terméket választanak játékhoz, ha van a közelben monitor is.
Vágólapra másolva!

Ezt a trendet a televíziógyártó cégek is érzékelik. Az elmúlt időszakban megjelentek már a piacon azok a modellek is, amelyek tartalmaznak direkt a játékosoknak szánt, úgynevezett gamer funkciókat.

Képfrissítési ráta

Jelenleg a legjobb televíziók 100, illetve 120 Hz-es képfrissítési rátával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy másodpercenként ennyi képkocka megjelenítésére képesek. A hagyományos filmeknél, tv-műsoroknál ennek nincs jelentősége, hiszen azok 24, 48 vagy 60 képkockát tartalmaznak másodpercenként. Ám a számítógépek, és az új generációs játékkonzolok képesek "kitolni" magukból ennél több képkockát, úgynevezett "frame"-t is.

Manapság egyre többen használják játékra a tévéjüket. Forrás: Samsung

Ez pedig azt jelenti, hogy a megfelelő megjelenítőkön, azaz a magas képfrissítési rátájú tévéken ezt ki lehet használni. Mindennek következtében a játékosok egyrészt folyamatosabbnak látják a képet, ami javít a játékélményen. Másrészt pedig több képi információt kapnak, illetve azok gyorsabban jutnak el hozzájuk, ami kulcstényező lehet az eredményességet illetően.

Magyarán, akinek ilyen készüléke van, és megfelelő hardverrel is rendelkezik, az bizony nagyobb eséllyel győzhet.

Változtatható képfrissítési ráta

Előfordulhat, hogy nagyon jó grafikájú, tehát nagy felbontású, sok látványos effektet tartalmazó játék esetén a hardver nem képes annyi képkockát kreálni, amennyit a tv meg tudna jeleníteni. Ennek következtében néhány frame duplázódna, ami rossz hatással van a képi világra, például képtöredezettség effekt léphet fel.

A nagy képfrissítési ráta szintén fontos. Forrás: Sony

Viszont amennyiben egy televízió megkapta a VRR (Variable Refresh Rate) funkciót, akkor a tv is pontosan akkora képfrissítési rátával dolgozik, amennyit a számítógép vagy a konzol produkál. Ennek következtében ezek a képi hibák megszűnnek.

Alacsony késleltetés mód

Amennyiben ezt a szolgáltatást támogatja a készülék, és a mód aktív, akkor a termék kikapcsol minden képmódosító funkciót, vagy háttérben futó folyamatot. Ennek hatására a kijelzőn a lehető leggyorsabban jelennek meg a televízióban a csatlakozókon érkező képjelek. Ez a gyakorlatban abban nyilvánulhat meg, hogy a kontrollerrel vagy billentyűzettel kiadott parancs hatását hamarabb látjuk a képernyőn. Azt pedig nem kell részletezni, hogy ez mennyire fontos a játék során.

Input lag

Ez a millisecundumban megadott érték mutatja meg, hogy egy adott készüléknek mekkora a legkisebb késleltetési értéke. A gyártók a hivatalos termékspecifikációkban általában nem tüntetik fel, de speciális műszerekkel meg lehet mérni.

Vannak már olyan készülékek, amelyeket direkt gamereknek is fejlesztenek. Forrás: LG

Emiatt ezek az értékek a szakcikkekben, tesztekben megjelenhetnek. Ezek segítségével pedig meg lehet tudni, hogy egy tv egyáltalán alkalmas-e játékra. Jelenleg a legjobb modellek 10-11 ms input lagot produkálnak, de 25 ms input lagig még teljesen jól használható játékra is egy televízió a tapasztalataink szerint.

HDR-támogatás

A nagy dinamikatartomány, azaz HDR (High Dynamic Range) a játékoknál sokkal gyakoribb, mint a filmeknél vagy sorozatoknál. Ilyenkor a kompatibilis, azaz HDR-támogatású tv képrészletein a fényerő az épp futó tartalomtól függően dinamikusan változik. Tehát ahol "világos" van, ott magas, ahol pedig "sötét", ott alacsony. Ennek hatására a tónusok és finom részletek megjelenítése tökéletesen pontos lesz. Ez pedig kulcsfontosságú lehet egyes játékok során. Nem mellesleg a látványvilág is sokkal jobb, valósághűbb.

Csatlakozó

Ha egy tv HDMI 2.1 csatlakozókkal rendelkezik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megkapta a fontos játékosfunkció támogatásokat (ALLM, VRR), és képes a 4K felbontású 120 Hz-es jelek fogadására is. Amennyiben egy termék csak HDMI 2.0 csatlakozókkal bír, akkor sem kell feltétlenül lemondani ezekről, de a meglétük nem garantált. Ilyenkor pedig bogarászni kell a termékleírásban, utánajárni az erre vonatkozó információknak, már ha valakinek ez fontos.

Betekintési szög

Ha a betekintési szög nem jó, akkor a színek markánsan fakulni, torzulni kezdenek abban az esetben, ha valaki oldalról nézi a képernyőt. Normális esetben erre nincs nagyon példa, de ha többen ülik körbe a tévét, és együtt játszanak például fociprogrammal, akkor a széleken lévőknek ez nagyon zavaró lehet. Az erre vonatkozó információk is megtalálhatóak a tesztekben, például mi is kitérünk rá mindig. Viszont a termékek hivatalos weboldalain sokszor nem a valós értékeket adják meg a gyártók.

Sötét részek kiemelése

Egyes tévékben megtalálható ez a funkció, amelynek bekapcsolását követően egy intelligens algoritmus valós időben elemzi a képet, és a sötét képrészleteket kivilágosítja valamelyest. Ennek köszönhetően pedig jobban látszódnak a sötétben megbúvó ellenfelek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!