Már az űrben is tesztelik a 6G technológiát

metán műhold
Metánkibocsátást figyelő műholdakat tervez felbocsátani Új-Zéland
Vágólapra másolva!
Első körben a használni kívánt frekvenciák tulajdonságait vizsgálják a kutatók.
Vágólapra másolva!

A mobilozók oroszlánrésze ugyan még az 5G-s hálózatokról is csak hírből hallott, ám a fejlődés nem áll meg, máris gőzerővel folyik világszerte a hatodik generációs mobilhálózatok fejlesztése. Kína most mérföldkőhöz ért, állítása szerint fellőtte a világűrbe az első 6G tesztelésére kitalált műholdat.

A kép csak illusztráció Forrás: sciencemediacentre.co.nz

A többség számára valószínűleg nem magától értetődő, hogy a földfelszínen használni kívánt mobilhálózati technológiát miért az űrben tesztelik. A műhold valójában nem rendelkezik semmiféle konkrétan 6G-s berendezéssel: pusztán a terahertzes rádióspektrum tulajdonságait vizsgálja, a remények szerint a következő generációs hálózatok ilyen frekvenciákon kommunikálnak majd.

Amennyiben igazak a tesztelt frekvenciákról kialakult elméletek, akkor a 6G-s hálózatok sebesség és kapacitás tekintetében is óriási előrelépést jelenthetnek az 5G-hez képest (tempóban talán százszor is gyorsabbnak bizonyulhatnak), plusz az adóvevő eszközök fogyasztását is csökkentheti a spektrum használata. A kínai kezdeményezésen kívül Európában és Észak-Amerikában is futnak a frekvenciák tesztelésével kapcsolatos projektek.

A szakértők szerint ha minden jól megy, akkor a 6G szabvány 2028-ban véglegesedhet, az első kompatibilis mobilhálózatok pedig 2030-ban állhatnak szolgálatba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!