Ez az a telefon, amit mindenki szeretne?

Samsung, Galaxy, S20FE, Fan Edition
Eléggé színes egyéniség.
Vágólapra másolva!
A telefonos piac egyik legnagyobb gyártója, a Samsung a közelmúltban egy nagyszabású felmérést végzett a felhasználók bevonásával. Az volt a célja, hogy kiderítse, hogy mi az, amit ma az emberek elvárnak egy felső kategóriás készüléktől. 
Vágólapra másolva!

E felmérés adatait kielemezve dobta piacra a gyártó a Samsung Galaxy S20 Fan Edition, azaz rajongói kiadást. Tehát a dél-koreai vállalat szerint ez az az mobil, ami ma a leginkább megközelíti azt, amit az emberek valóban várnak egy nagyobb tudású telefontól.

Külső

A modellnél elengedték a nagyon dizájnos, ám drága oldalt hajlított képernyőt, ami arra enged következtetni, hogy a válaszadók számára fontos volt a minél alacsonyabb ár. Az itt alkalmazott, vékony kávákban végződő sík kijelző nem annyira látványos, de más "hátránya" nincs. Sajnos a termékről lemaradt a hagyományos fejhallgató csatlakozó, ennek hiánya ezek szerint nem sokakat zavar, de minket attól függetlenül igen.

Eléggé színes egyéniség. Forrás: Origo

Az összeépítés minősége kifogástalan, a készülékház fémből készült, a hátlap matt, amelyen nem látszódnak meg az ujjlenyomatok. Az előlapi kamerasziget a képernyőbe vágták, viszont ennek méretét sikerült jelentősen lecsökkenteni. Mindent összevetve azt tudnánk mondani, hogy a Galaxy S20 FE nem kifejezetten figyelemfelkeltő, de látszik rajta, hogy egy magas kategóriás mobil. Azt még fontos megjegyezni, hogy a termék megkapta az IP68 minősítést, azaz por- és vízálló.

Kijelző

A dél-koreai cég még az olcsóbb modelljeinél is nagyon odafigyel a jó képminőségre, így nem lepett meg, hogy ezzel e készülék esetében sincs gond. Az alkalmazott AMOLED technikának köszönhetően a kontraszt kifogástalan, a színek szépek, élénkek, természetesek. A 6,5 inches megjelenítő 1080 x 2400 képpontos, aminél ma már vannak nagyobb felbontású készülékek is, viszont a részletességgel itt sincs gond.

Napfényben is jól használható. Forrás: Origo

A képi világ tűéles, a finom részletek visszaadása is hibátlan. Tehát a döntéshozók valószínűleg úgy vélték, hogy nincs sok gyakorlati haszna a még több képpontnak, csak az árat és a fogyasztást növelné. A hagyományosnál kétszer nagyobb, 120 Hz-es képfrissítési rátának hála a mozgásmegjelenítés pazar, és a képi információk a megszokottnál gyorsabban kerülhetnek a felhasználó elé, ami játéknál kiemelten fontos lehet. A betekintési szög kiváló, és a maximális fényerő kellően nagy ahhoz, hogy világosban is gond nélkül lehessen használni a készüléket.

Teljesítmény

A felhasználók számára a jelek szerint kiemelt fontossággal bír a nagy teljesítmény, hiszen az S20 Fan Editiont kifejezetten erős vassal látták el. A házon belül készülő, nyolcmagos Exynos 990 processzor mellé 6 GB LPDDR5 típusú RAM, valamint Mali-G77 típusú grafikus chip került. A tesztmérések alapján ez a konfiguráció jelenleg a világ legerősebb mobiljai közé emeli ezt a terméket.

Az összeszerelés minősége kifogástalan Forrás: Origo

A mindennapi használat során pedig azt tapasztaltuk, hogy a készülék mindenre jó, amit ma egy mobiltól elvárhat az ember. Villámgyors, kegyetlenül stabil, így még a legjobb grafikájú játékok futtatása, nagy felbontású HDR videók lejátszása, illetve rövidebb anyagok szerkesztése sem ütközik akadályba. A 128 GB-os tárhely, pedig évekig elég lehet mindenre, ráadásul igény szerint akár bővíthető is.

Kamera

A trendeknek megfelelően egy több egységből álló, sokoldalú képalkotást biztosító kamerarendszer került a hátlapra. Ami kissé szokatlan, hogy a fő kamera felbontása is csupán 12 megapixel, ami manapság, amikor sokan dobálóznak 60-80-100 megapixelekkel, kicsit kevésnek tűnhet.

Nappal remekül teljesít Forrás: Origo

Viszont az is igaz, hogy a hétköznapokban ennél többre lehet, hogy nincs is nagyon szükség. Szóval a döntéshozók úgy határoztak, nyilván a visszajelzések hatására, hogy nem mennek bele a felesleges számháborúba.

Ha az embereknek nincs szükségük giga felbontású fotókra, akkor bizony ezt a funkciót hanyagolni fogják, és ezzel is csökkenthetik az árat.

A terméken ezenkívül található egy 3-szoros nagyítást biztosító zoom kamera, illetve egy 12 megapixeles ultraszéles, 123 fokos látószögű egység. Ez utóbbi a sötétet már nem tolerálja annyira jól, de a másik kettővel akár éjszaka is készíthetünk hibátlan képeket.

Este is remek képek lőhetőek vele Forrás: Origo

Az idei prémium Samsung mobilokkal ellentétben ez nem teszi lehetővé a 8K videók rögzítését, be kell érni 4K HDR anyagokkal.

Ez pedig megint arra utal, hogy tényleg odafigyelhettek a visszajelzésekre, hiszen amíg nem elterjedtek a 8K tévék, addig sokan biztos nem igénylik az ilyen felbontású videókat.

A készüléket viszont ellátták integrált optikai stabilizátorral, ami nagyon hasznos a mozgóképek készítése során, hiszen semlegesíti az esetleges kézremegésből fakadó hibákat. A 32 megapixeles szelfikamerája mindent megmutat, ami a vloggereknek, magamutogató instagrammereknek fontos lehet.

Hang, akkumulátor

Sztereó hangrendszerrel szerelték fel, viszont ennek ellenére nem szól különösebben jól a telefon. Basszusok nincsenek, a dinamika hiányzik, és a finom részleteket hajlamos összemosni. De hát ezt ma gyakorlatilag minden mobilról elmondhatjuk. Fülhallgatóval viszont sokkal-sokkal jobb lesz a végeredmény, ilyenkor már zenehallgatásra is gond nélkül alkalmas. A 4500 mAh akkumulátor kapacitása megfelelő. Így az üzemidő elérheti használattól függően akár a 12-13 órát is, ami remek! A gyorstöltés természetesen támogatott, és a látványos, valamint kényelmes vezeték nélküli töltés is megoldott.

Vélemény

A Samsung Galaxy S20 Fan Edition mögötti koncepció érdekes, és van létjogosultsága. Érezhető, hogy néhány paraméterében eltér ez a modell a gyártó saját terveitől, vagy stratégiájáról. Gondolunk itt tehát arra, hogy nem támogatott a 8K videók elkészítése, vagy viszonylag alacsony felbontású a hátlapi főkamera. De hát az emberek ezt szerették volna, a Samsung a jelek szerint igazodott az elvárásaikhoz. Ennek hatására egy olyan modell született, amit egyébként mi is nagyon szerettünk.

Kihagytak belőle néhány előremutató, de jelenleg még kevesek által használt funkciót, de ennek hatására az ára sem annyira földtől elrugaszkodott, mint jó néhány idei prémium kategóriás terméké.

Ez azt jelenti, hogy már nagyjából 250 000 forintért megvehető kártyafüggetlen konstrukcióban. Negyedmillió forint persze még mindig sok pénz, de a tudását, és főleg a használati értékét nézve szerintünk megéri az árát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!