Okosóra vagy okos karpánt? Segítünk választani

Okos karkötő, okosóra, karpánt, fitness
Nem csak a méreteikben különböznek.
Vágólapra másolva!
Okosóra vagy okos karkötő? Ez a kérdés gyakran felmerül, ha az ember az egészsége, vagy a kényelme miatt valamilyen mobil kiegészítő vásárlását tervezi. Általános választ erre nem lehet adni, hiszen mint szinte minden esetben, itt is sokat számítanak a körülmények, tehát, hogy ki, mire, milyen feladatokra, és milyen körülmények között használná a terméket. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy így segítsünk a döntés meghozatalában.
Vágólapra másolva!

Miben hasonlítanak?

Az okosórák és okos karkötők között alapvető eltérések figyelhetőek meg, de vannak olyan dolgok is, amiben ez a két termékcsalád megegyezik. Ez persze nem meglepő, hiszen a gyökereik közösek, mondhatjuk úgy is, hogy egy tőről fakadnak.

Nem csak a méreteikben különböznek. Forrás: Origo

Mindkettő viselhető eszköz, amelyet pánt segítségével rögzítenek a csuklóra. Mindkettő rendelkezik elektronikus kijelzővel, illetve különféle, fiziológiai adatokat, valamint sebességet, távolságot mérő szenzorokkal. Az okos órák és okos karkötők vezeték nélküli úton csatlakoztathatóak mobil eszközhöz, és képesek ezekre továbbítani a mért adatokat, amelyeken ezek egy speciális szoftver segítségével jeleníthetőek meg. Emellett (legalábbis ideális esetben) tudják jelezni, ha a mobilra hívás érkezik. Most viszont jöjjenek a különbségek.

Méret, súly

Az okos karkötők jellemzően sokkal könnyebbek, és kisebbek. Emiatt kényelmesebbek lehetnek (bár felhasználója válogatja, hogy ki mit érez meg). Például sportolásnál, ahol minden gramm számíthat, ez igen fontos tényező lehet. A kisebb méret miatt a karkötők szinte észrevehetetlenek tudnak maradni sport közben. Jobban a karunkra símulnak, kevésbé akadhatnak bele valamibe mozgás közben.

Az okosórák sima órának is ki tudnak nézni... Forrás: Samsung

Az órák nagyobb mérete miatt itt kicsit talán hátrányban lehetnek, viszont cserébe hétköznapi használatra, mondjuk analóg karóra helyett jobban mutatnak.

Képernyő nagysága, képminőség

Az okosórákon a nagyobb méret miatt nagyobb kijelző fér el és jellemzően maximális fényerejük is magasabb, és a felbontásuk is jobb. Ebből fakadóan szebb, nagyobb, látványosabb a látott kép, és több lehetőség is van arra, hogy a felhasználó saját ízlésének megfelelő számlapokat, például hagyományos órákat idéző, vagy saját fotót háttérként használó számlapokat hozhasson létre.

Mire jó? Sokoldalúság

Az okos karkötők fő funkciója az aktivitásmérés. Azaz, hogy monitorozzák, hogy a felhasználó mennyit és milyen intenzitással mozog, mekkora távolságot tesz meg. Az okosórák pedig ezzel szemben általában sokoldalúbbak.

Kifejezetten sportoláshoz egyszerűbb és olcsóbb választás lehet egy okos karkötő. Forrás: Origo

Vannak köztük olyanok, amelyek zenelejátszóként is használhatóak, képesek a levelek, weboldalak, sőt videók megjelenítésére is (nem az összes természetesen). Ezen kívül az is egyre gyakoribb, hogy közvetlenül csatlakoztatható hozzájuk fejhallgató vagy headset. A legmodernebb darabok pedig az úgynevezett eSim használatával akár karon viselt okostelefonként is bevethetőek, ami azt jelenti, hogy például egy futáshoz már nem kell elvinnünk magunkkal a telefonunkat, elég egy Bluetooth headset és az óránk segítségével az esetleg bejövő hívásainkat is fogadni tudjuk. Már persze, ha fontos az, hogy már a napi sporttevékenység közben is elérhetőek legyünk.

Üzemidő

Az okos karkötők a kisebb kijelzőjük és teljesítményük miatt jellemzően kevesebb energiát fogyasztanak, és üzemidejük az esetek túlnyomó többségében jelentősen nagyobb, mint az okosóráké. Ez persze nem minden modellnél van így, de a gyári adatok jó viszonyítási alapot nyújtanak - érdemes ezeket böngészve 20%-ot egyből levonni a megadott üzemidőből, akkor már közel járhatunk a valósághoz.

Strapabíró kialakítás

Az okos karkötők szinte minden esetben víz- és porállóak valamennyire. Az okosórák között is rengeteg az ilyen eszköz, de azért általánosságban mindez nem mondható el erről a termékcsoportról. Mint ahogy az is egy fontos szempont, hogy az órák frontüvege nagyobb, így jobban ki vannak téve a fizikai behatásoknak, a karkötők esetében pedig az alacsonyabb ár miatt kevésbé fájdalmas lehet, ha valami baja esik a készüléknek.

Dizájn

Nincs mit szépíteni a dolgon, az okos karkötők szinte semmiben nem különböznek egymástól külsejükben. Szimpla "csíkok" az emberi csuklón. Ezzel szemben az okos órák esetében sokkal nagyobb szerep jut a dizájnnak és ezáltal az önkifejezésnek. Rengeteg különféle stílusú okos óra elérhető, modern, futurisztikus, ódivatú, konzervatív, elegáns és sportos stb. Ennek köszönhetően pedig mindenki kiválaszthatja az egyéniségéhez, stílusához leginkább passzoló darabot, amely akár divatos kiegészítőként is beválhat.

Számtalan óralap közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. És még a tokok anyaga, illetve a szíjak is változhatnak. Forrás: Samsung

És pont itt van az egyik lényeges pont, ugyanis napjainkban még mindig vannak olyan emberek, akik szeretik a hagyományos órákat. Ragaszkodnak a minőségi, esetenként drága darabokhoz, vagy örökségként kaptak egyet, esetleg csak jobban vonzódnak az elegáns, akár öltönyhöz is hordható órákhoz. Ők azok, akik az órájuk mellett a másik csuklójukon gyakran hordanak okoskarkötőt. Hiszen a mérete miatt az így nem olyan feltűnő, viszont az egészségügyi és kényelmi funkciókról sem kell lemondania a tulajdonosának.

Ár

Mivel az okos karkötők alapvetően kisebb tudású, egyszerűbb felépítésű, gyengébb hardverrel és kijelzővel ellátott masinák, ezért áruk értelemszerűen általában jóval alacsonyabb, mint az okosóráké. Ez jellemzően 5-6 ezer forintos magasságban indul és 40 ezer környékén áll meg, a jellemző árszint egyébként olyan 12-15 ezer forint körül mozog.

Ez például egy olyan összeállítás, ami több, mint 400 ezer forintért vihető haza... Forrás: Origo

Az órák ennél azért keményebb játékosok. A belépő kategória 10 000 forintos árral kezd - ezek jobbára kínai darabok. Olyan 30 000 környékén már nevesebb gyártók, jobb modelljeit is meg lehet vásárolni. 100 000 forintos magasságban már mondhatjuk, hogy kompromisszummentes okosórákat találunk, kivéve, ha ragaszkodunk az Apple termékeihez, mert azok közül a legújabbak jelenleg 160 ezer körül indulnak és akár 440 000 forintot is elverhet rájuk az, akinek egy 44mm-es, acélházas, fekete fémszíjas Apple Watch 6 a szíve vágya.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!