Három számítógépben debütál az Apple saját processzora.

Az előzetes híreknek és elvárásoknak megfelelően az Apple bemutatta az első Intel-féle megoldások helyett saját processzort használó Mac számítógépeit. Valójában nem pusztán egy processzorról van szó, az Apple M1 egy teljes értékű rendszerlapka (System-on-Chip), ami a CPU mellett szinte minden egyéb a számítógép működéséhez szükséges vezérlőt is tartalmaz, beleértve a grafikus chipet.

Apple Mac mini (2020)Forrás: Apple

A radikálisan eltérő architektúrára való átváltás ellenére az M1-gyel szerelt gépek képesek futtatni a jelenlegi Maceken használható alkalmazásokat és játékokat, plusz teljesen kompatibilisek az iOS-es mobilappokkal is.

Az Apple M1 már 5 nanométeres gyártástechnológiával készül, a processzora és a grafikus vezérlője is nyolcmagos, továbbá rendelkezik a gépi tanulásos feladatok elvégzésére specializált, tizenhat magos Neural Engine feldolgozóval. Az Apple szerint a processzorának négy magja lassú és energiahatékony, javarészt ezek dolgoznak majd böngészés, chatelés, vagy éppen irodai munkák végzésekor. A négy másik processzormagja sokkal erősebb – állítólag a világ legerősebb processzormagjairól van szó –, cserébe viszont a fogyasztásuk is magasabb, ezek szolgáltatják szükség esetén az izomerőt.

Apple MacBook Air (2020)Forrás: Apple

Az Apple szerint az M1 energiahatékonyságának köszönhetően az új MacBookok soha nem látott üzemidőre képesek: az elődjével összehasonlítva az új MacBook Air 12 helyett 18 órán át képes videót lejátszani, wifis böngészésre pedig 11 helyett 15 órán át használható.

Mint említettük, első körben összesen három Mac gépet dob piacra az M1 rendszerlapkával az Apple: egy 13 hüvelykes MacBook Airt, egy 13 hüvelykes MacBook Prót, továbbá egy Mac mini asztali gépet. Ezek külsőre szinte teljesen azonosak a még Intel processzoros elődjeikkel, azonban a MacBook Air teljesen passzív hűtésű, míg a MacBook Pro és a Mac mini kaptak egy csendes hűtőventilátort, amelyből ítélve magasabb órajeleken dolgozik bennük a processzor és a videóvezérlő.

Apple MacBook Pro (2020)Forrás: Apple

A számítógépek a processzoruk és a videovezérlőjük teljesítményében is többszörösen túltehetnek az elődjeiken, azonban az Apple igencsak homályos módon dobálózott a különféle szorzókkal és mérésekkel, így konkrét teljesítménykülönbségekkel érdemes megvárni a független teszteket. További érdekesség, hogy az Apple M1 rendszerlapkás Mac gépek maximum 16 GB rendszermemóriával lesznek kérhetőek.

A három korszakváltó Mac többek közt hazánkban is november 17-től lesz kapható, a forintosított kezdőáraik:

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!