A gép, ami felfalja a szabadidőt: itt az új Xbox

Assassin's Creed: Valhalla, Xbox, játék teszt
Az Assassin's Creed: Valhalla az egyik induló robbantása az új konzolnak.
Vágólapra másolva!
Lassan húsz éve csatázik egymással a Microsoft és a Sony az otthoni játékkonzolok piacának trónjáért. A két évtizedes harc pedig 2020-ra erőteljesen fellángolt, hiszen mindkét szuperkonszern ez év őszén dobta piacra új generációs termékeit, azaz az új Xbox és az új PlayStation készülékeket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vállalat két új modellel jelentkezett első körben, a kisebb tudású, ám olcsóbb, Xbox Series S, és a jobb Xbox Series X személyében. Ez utóbbi már meg is érkezett az Origo Techbázisához, így első kézből szerezhettünk tapasztalatokat arról, hogy mire is képes ma egy új csúcskonzol.

Külső

Az évek során rengeteg találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz az új Xbox. Nos mostanra kiderült, hogy azoknak lett igaza, akik a letisztult kialakítás mellett törtek lándzsát. A Xbox Series X ugyanis egy teljesen szimpla éjfekete tégla.

A díszítést nem vitték túlzásba, de ez nem baj. Forrás: Origo

A frontfelületén bújik meg láthatatlanul az optikai meghajtó, a hátulján pedig a csatlakozók. Használható állítva és fektetve egyaránt, ahogy kényelmesebb a felhasználónak.

Evolúció

Minden egyes új konzol generáció evolúciós lépést, vagy ez esetben inkább ugrást jelent az elődhöz, jelen esetben az Xbox One családhoz képest. Az Xbox Series X a világ egyik legnagyobb hardvergyártójának számító AMD jelenlegi legfejlettebb termékeire épül. Mindez azt eredményezi, hogy

a gép teljesítménye eléri a 12 teraflopot, ami duplája annak, mint amit az előző generáció legerősebb verziója produkált, és mintegy nyolcszorosa annak, amit az eredeti, Xbox One konzol tudott.

Fontos újítás, hogy a merevlemez helyett SSD típusú adattárolót kapott, ami már magában garantálja a nagyobb sebességet, és ezáltal a kényelmesebb használatot.

Az Xbox Series S és az Xbox Series X Forrás: Microsoft

A megnövelt teljesítmény pedig gyakorlatban úgy csapódik le, hogy a játékok szebbek, komplexebbek lehetnek. Konkrétan van mód a 4K felbontású, 120 FPS (képkocka/másodperc) sebességű tartalmak létrehozására HDR támogatás mellett, ami óriási előrelépés például az előző generációs Xbox One Full HD, 60 FPS-es képével összehasonlítva. Tehát pusztán, az összetevők, és a nyers számok alapján biztosan komoly előrelépést jelent az Xbox Series X.

Pofon üt a valóság

Kezdjük rögtön a legfontosabbal, mert hát az új Xboxba rengeteg extra egyéb funkció került be, de azért mégiscsak a játékok a legfontosabbak. Tehát milyen is a képi világ? Lát különbséget az emberi szem a régi és az új gép teljesítménye között? Vagy az egész csak egy marketing humbug? Zsonglőrködés a számokkal?

Az Assassin's Creed: Valhalla az új konzol egyik húzócíme. Forrás: Origo

Nos, az igazság az, hogy az Xbox Series X által produkált képminőség egész egyszerűen csodás. Akkora az ugrás az elődhöz képest (amitől egyébként a maga idejében szintén leesett az állunk), mintha egy légcsavaros sportrepülőből átülnénk egy szuperszonikus sugárhajtású vadászgépbe.

A látványvilág egészen elképesztő, a 4K HDR grafika döbbenetesen valósághű, a mozgásmegjelenítés hibátlan, nincs akadozás, döcögés, szaggatás, duplikálódás.

Az élmény játék közben sokszor olyan, mintha egy interaktív filmben vennénk részt. Sikerült előrelépni az előző generációhoz képest, és még úgy is nyugodt szívvel ki tudjuk ezt jelenti, hogy az elmúlt években már megjelentek olyan darabok elsősorban a Red Dead Redemption 2 és a Death Stranding, amelyekről azt hittük, hogy nem lehet náluk szebbet csinálni. Az viszont lényeges, hogy a legjobb képminőséghez értelemszerűen szükség van egy olyan megjelenítőre, ami mindezt képes visszaadni. Tehát konkrétan egy legalább 4K felbontású HDR támogatású televízióra. Mi egy 2020-as Samsung Q950TS tévén próbáltuk ki a terméket, amely pazar képminőséget produkál filmeknél és játékoknál egyaránt.

Már most jó pár olyan játék van, amelyet az új konzolra optimalizáltak, tehát ki lehet használni a gépben rejlő lehetőségeket.

Ezek között megtalálhatóak a szimulátorok, sportprogramok és persze az igen népszerű akciójátékok is. Köztük a legnagyobb névvel, az Assassins' Creed sorozat új részével, a Valhallával, amely a megjelenés napján letarolta a világot. És ez még csak a kezdet, hiszen csak az elkövetkező hetekben és hónapokban rengeteg új program érkezik majd. Ráadásul a visszafelé kompatibilitást is megoldották, azaz a régi gépekre készült játékokkal is lehet játszani az új masinákon.

Xbox Game Pass

A játékok hagyományos úton lemezen, illetve online letöltés révén is eljuttathatóak rá, a korábban már bevált módon. Itt kell megemlíteni az Xbox Game Pass szolgáltatást, amely a Microsoft nagyon érdekes újító kezdeményezése. Ennek részeként egy havi előfizetési díjért cserébe folyamatosan ingyen lehet játszani 100 kiválasztott programmal.

Felár nélkül bekerül az EA Play játékbérlő kínálata az Xbox Game Pass for PC és Xbox Game Pass Ultimate játékbérlőkbe Forrás: Microsoft

Ezek állandóan változnak, és ha valamely kikerül a körből, akkor az az előfizető számára jelentős kedvezménnyel örökre megvásárolható. Ennek részeként tehát rengeteg programot ki lehet próbálni, és így mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e rá a későbbiekben. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy az Xbox Game Pass Ultimate változatának részeként akár okostelefonon is lehet szórakozni egy felhőalapú szolgáltatás részeként az eredetileg konzolos játékokkal.

Szórakoztatóközpont

De térjünk még kicsit vissza az Xbox Series X-hez! A masina amellett, hogy egy játékgép, nem mellékesen egy komplex szórakoztatóelektronikai központ is. Rendelkezik saját médialejátszó programmal, amelynek köszönhetően akár filmezni vagy zenét hallgatni is lehet a segítségével. Az optikai meghajtója akár még a legjobb képminőséget szavatoló UHD Blu-ray szabvánnyal is megbirkózik. Emellett a gépen keresztül rengeteg internetes alkalmazás közvetlenül elérhető, így például akár a leveleink is megnézhetőek, sőt bármilyen internetes oldal felkeresésére is van mód.

Tehát kicsit olyan, mint egy alapvetően játékra szánt, de más célra is használható számítógép.

Képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, ami a már említett applikációk esetén nagyon jól jöhet. A játékok viszont továbbra is elsősorban a kontrollerre épülnek. Ezzel a vezérlőeszközzel az Xbox One estén rengeteg bajunk volt. Hosszú estéket töltöttünk az eltört kapcsolók javítgatásával, de úgy látszik, hogy ezt a problémát mostanra sikerült orvosolni. A friss Xbox mellé járó kontroller maximálisan masszív perifériának tűnik.

Bizonyítvány

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy az Xbox Series X-re megérte várni. Abszolút előrelépést jelent az elődhöz képest, semmilyen csalódást, hátrányt nem éreztünk a használata során. Jelenleg 185 000 forintért már hazavihető, ami nem kevés pénz, ám ha azt nézzük, hogy jelenleg ez a csúcs, és még jó darabig az is marad, akkor ez nem tűnik olyan hatalmas összegnek. Egy baj van vele csak, hogy az összes megmaradt szabadidőnket fel fogja zabálni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!