Forradalmi SSD-t dob piacra a Samsung

samsung smartssd xilinx
Samsung SmartSSD
Vágólapra másolva!
A beépített processzorával képes önmaga elvégezni egyes feladatokat.
Vágólapra másolva!

Óriási durranással állt elő a szilárdtest-meghajtók piacán a Samsung, a hamarosan az AMD tulajdonába kerülő Xilinx chiptervező segítségével elkészítette a világ első számítási feladatokra képes SSD-jét. A hardver SmartSSD márkanéven kerül majd piacra, és a vadiúj Computational Storage Drive (CSD) termékkategóriába tartozik.

Samsung SmartSSD Forrás: Xilinx

Az adattárolót az teszi különlegessé, hogy található benne egy koprocesszor, amelynek köszönhetően számos olyan feladatot képes hardveres gyorsítással önmaga elvégezni, amit jelenleg a számítógépek központi egységeinek kell. A feldolgozóegység például adatbáziskezeléssel, videófeldolgozással, mesterséges intelligenciával és virtualizációval kapcsolatos feladatokat képes maga megoldani.

A technológia bemutatása során az egyik konkrét példaként a fájlkeresést hozta fel a Samsung, a feladatot közvetlenül a SmartSSD processzorára bízva százszorosára gyorsult a folyamat. További érdekesség, hogy a meghajtó prototípusa alapvetően 4 TB helyet kínál, azonban a hardveresen gyorsított adattömörítésének köszönhetően akár 12 terabátnyi adat is tárolható lehet rajta. Az egység 2,5 hüvelykes (U.2) formatervet használ, és legfeljebb 25 wattot fogyaszt.

A Computational Storage Drive elsősorban az adatközpontokban lehet hasznos, azok igényeit és problémáit figyelembe véve tervezték, de nem lenne meglepő, ha idővel a funkcióinak legalább egy része a fogyasztói piacon kapható SSD-kben is feltűnne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!